Îngheţata care se topeşte în gură, nu în mână, creată cu ajutorul unei proteine din soia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tip de îngheţată care se topeşte într-o perioadă mai îndelungată de timp a fost creat de cercetătorii scoţieni. Aceştia au descoperit că o proteină dintr-un aliment japonez tradiţional face ca desertul îngheţat să-şi păstreze forma solidă pentru mai multă vreme.

Cercetătorii scoţieni au descoperit o modalitate de fabricare a unui sortiment de îngheţată cu o textură mai fermă, ce permite acestui tip de desert să rămână în stare solidă pentru o perioadă mai mare de timp, graţie unei proteine care ajută ingredientele să rămână "lipite" unele de celelalte, notează Mediafax.

Proteinele, care "leagă" împreună aerul, grăsimile şi apa din îngheţată, este conţinută într-un aliment japonez tradiţional, servit la micul dejun, denumit "natto".

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh şi de la Universitatea Dundee au descoperit că, prin adăugarea acestei proteine în îngheţată, deliciosul desert rămâne intact pentru o perioadă mai îndelungată.

De asemenea, proteina respectivă împiedică îngheţata să cristalizeze atunci când este pusă la congelator, generând, în schimb, o cremă cu o consistenţă omogenă şi onctuoasă. Noua descoperire va permite producătorilor de îngheţată să folosească în procesul de fabricaţie mai puţine grăsimi saturate, iar noile sortimente de îngheţată vor conţine astfel mai puţine calorii. Noile sortimente de îngheţată ar putea fi lansate pe piaţă într-un interval de până la cinci ani.

Natto, preparat din boabe de soia fermentate, este un aliment servit adeseori la micul dejun alături de orez fiert. Natto are un conţinut ridicat de protein, o textură lipicioasă şi fibroasă şi un miros asemănător brânzeturilor.
 

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite