Grătarul poate cauza cancer? Secrete pentru a-l prepara sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât e mai scurt timpul de gătit, cu atât carnea e mai sănătoasă FOTO Shutterstock
Cu cât e mai scurt timpul de gătit, cu atât carnea e mai sănătoasă FOTO Shutterstock

Vremea este din ce în ce mai caldă, aşa că şi grătarele au început să se înmulţească. Fie că sunt făcute în spaţii special amenajate, fie că sunt pe malul unui râu atunci când vă aflaţi la pescuit sau chiar în spatele blocului ori pe balcon, un grătar pare o masă sănătoasă şi extrem de gustoasă. Însă, de curând, studiile au demonstrat că grătarul poate provoca cancer.

Dar nu trebuie să aruncăm cărbunii şi să scăpăm de grătar. Cel puţin, nu încă, ne sfătuieşte „Huffington Post“. 

Ce trebuie să ştim despre carnea gătită pe grătar 

„Nu există suficiente dovezi care să susţină că grătarul face rău organismului“, spune Collen Doyle, directorul departamentului de nutriţie şi activitate fizică a Societăţii de Cancer din SUA. Cauza îngrijorărilor o reprezintă două componente care se formează atunci când găteşti carnea pe grătar, amândouă fiind cancerigeni cunoscuţi.

Aminele heterociclice se formează în alimentele bogate în proteine atunci când sunt gătite la temperaturi foarte mari. Hidrocarburile aromatice policiclice se formează atunci când grăsimea arsă se scurge în grătar şi ia foc, producând fum. „Acest fum circulă în jurul cărnii care se face pe grătar, componentele nocive aşezându-se pe carne, fiind apoi consumate“, spune doctorul Doyle.

Deşi majoritatea cercetărilor au fost făcute pe animale, experţii ne sfătuiesc să nu ignorăm implicaţiile pe care le-ar putea avea aceşti compuşi asupra oamenilor.

Ce se poate face

Există câţiva paşi de urmat pentru a diminua efectele nocive ale acestor doi compuşi. 

În primul rând, cu cât e carnea mai slabă, cu atât e mai bine deoarece va curge mai puţină grăsime şi va ieşi mai puţin fum nociv. Peştele şi puiul au niveluri mai scăzute de amino-acizi, iar îndepărtarea pielii de pe pui va ajuta la reducerea riscului de cancer.

În acelaşi timp, cu cât e mai scurt timpul de gătit, cu atât e mai sănătoasă mâncarea. Peştele nu are nevoie de un timp îndelungat pentru a se face, ceea ce înseamnă că nu există foarte mult timp ca elementele nocive să se ataşeze de carne. Pentru a limita expunerea la căldura intensă a grătarului, Institutul Naţional de Cancer din SUA recomandă carnea gătită în prealabil în cuptor (cu microunde sau nu) sau pe aragaz, doar câteva minute. 

În cazul în care carnea se arde pe grătar, se recomandă răzuirea porţiunilor carbonizate. În aceeaşi ordine de idei, grătarul trebuie foarte bine curăţat înainte de a fi folosit, pentru a scăpa de rămăşiţele de carne de pe el, cele de la grătarul anterior.

De ajutor este şi acoperirea grătarului cu folie de aluminiu cu mici perforaţii în ea. Folia va permite grăsimii să se scurgă, dar va împiedica fumul să se ridice. Carnea, dacă este marinată chiar şi pentru 30 de minute, va limita formarea compuşilor cancerigeni. Un număr mare de condimente, pe lângă că atribuie mâncării un gust minunat, oferă şi protecţie. Printre aceste condimente se numără boiaua, cimbrul, salvia, usturoiul şi, în special, rozmarinul.

Pe lângă un grătar bun, trebuie să existe şi o garnitură pe măsură. Fructele şi legumele sunt bogate în substanţe care luptă cu succes împotriva cancerului şi pot ajuta la combaterea efectelor unei cărni foarte bine făcute. Plus că, puse pe grătar, legumele au nevoie de foarte puţin timp de coacere.

Trebuie acordată o atenţie maximă cărnii procesate. Cârnaţii, micii şi hot dogii au fost asociaţi cu un risc crescut de cancer rectal sau pancreatic, precum şi cu riscul unor boli de inimă fatale.

Din fericire, nu trebuie să renunţăm complet la grătar. Însă, „trebuie să fim foarte conştienţi de ce se poate întâmpla şi să avem grijă să evităm expunerea la componenţii dăunători“, încheie doctorul Doyle pentru „Huffington Post“.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite