Găluște sau gomboți cu prune: cel mai bun desert tradițional de toamnă
0Pentru acest preparat este nevoie de numai câteva ingrediente simple, iar rezultatul e garantat delicios.

Acest desert cu origini în Imperiul Austro-Ungar este azi printre cele mai îndrăgite din România. În zona Ardealului sunt denumiți gomboți, iar în Moldova găluște, însă, indifirent de denumire, rezultatul e delicios.
Deși cea mai cunoscută variantă e cea cu prune, gomboții mai pot fi umpluți cu caise sau căpșune, în funcție de sezon, dar și cu brânză dulce sau chiar cu magiun (în Moldova), dacă nu mai există prune proaspete.
Versatili și delicioși, gomboții sunt simplu de preparat, iar rețeta e la îndemâna oricărei gospodine.
Ingrediente
1,5 kg cartofi albi
2 ouă mari
150 g făină
15-18 prune
600 g pesmet
250 g zahăr
50 ml ulei
1 lingură scorţişoară pudră
Speli bine cartofii şi îi fierbi în coajă. Între timp, speli prunele și le tai jumătăți, scoți sâmburele, apoi reconstitui pruna din cele două jumătăţi.
Când cartofii sunt gata, îi scurgi, îi cureţi de coajă cât sunt calzi şi îi dai prin maşina de tocat sau îi pasezi cu ustensila pentru piure. Adaugi ouăle, un praf de sare şi făina, apoi amesteci până când obţii o compoziţie omogenă.
Încingi uleiul într-o tigaie antiadernetă și rumeneşti pesmetul în ulei, amestecând constant, aproximativ 10 minute. Stingi aragazul, iar când pesmetul s-a răcit, adaugi zahărul şi scorţişoara și amesteci.
Cu mâinile umede, înveleşti fiecare prună într-un strat de aluat şi modelezi găluştele. Pui apă la fiert într-un vas încăpător, iar când clocoteşte scufunzi gomboţii, având grijă să nu aglomerezi oala. Sunt fierţi după 4-5 minute, când se ridică singuri la suprafaţă. Scoţi gomboţii cu o spumieră, îi scurgi şi îi dai prin amestecul de pesmet cu zahăr şi scorţişoară. Îi servești calzi sau reci.