Cum să faci fructe sau ouă murate: secretele gospodinelor pentru pregătirea celor mai gustoase conserve
0Pentru orice gospodină veritabilă, începutul de toamnă reprezintă sezonul pregătirii conservelor pentru iarnă. Fie că este vorba despre murături, zacuscă, dulceţuri sau compoturi, toate au în spate secrete transmise de la o generaţie la alta.
Deşi implică eforturi şi resurse considerabile, românii nu renunţă la conservarea legumelor şi fructelor pentru iarnă, dorind să se bucure de gustul acestora pe tot parcursul anului. Potrivit unui sondaj realizat de Unisol, 81% din participanţi pregătesc astfel de conserve penru iarnă, investind între 100 şi 300 de lei în această activitate.
Secretele unor murături gustoase: conservanţi naturali şi legume cât mai proaspete
Prepararea şi conservarea murăturilor implică reguli stricte ce trebuie cunoscute, dar şi diferite trucuri pentru a potenţa gustul acestora şi a le păstra cât mai bine: temperatura la care sunt păstrate trebuie să fie constantă; locul de depozitare trebuie să fie unul întunecos, ferit de razele soarelui; recipientele trebuie sterilizate înainte, iar durata acestui proces trebuie să ţină cont de dimensiunea borcanului; răcirea borcanelor trebuie să se facă în mod natural, cât mai lent.
Mirela Badea, o gospodină cu zeci de ani de experienţă, spune că secretul unor murături reuşite stă în calitatea legumelor folosite: „Când aleg legumele pentru murat, sunt atentă să fie cât mai proaspete şi mai sănătoase, fără crăpături sau pete“. De asemenea, ea mizează numai pe ingrediente naturale: „Nu folosesc conservanţi artificiali niciodată, îi prefer pe cei naturali - boabele de piper şi de muştar, hrean, frunze de ţelină sau căţei de usturoi - pentru că oferă o aromă aparte murăturilor şi au acelaşi efect precum cei din comerţ.“
Reţete inedite: fructe sau ouă murate
În ceea ce priveşte murăturile, preferaţii românilor sunt castraveţii muraţi, dar şi gogoşarii. Cu toate acestea, conservarea legumelor este o adevărată competiţie între gospodine, iar acestea nu se rezumă doar la reţetele clasice şi vin tot timpul cu idei inedite.
Fructele murate îşi fac loc cu paşi timizi în cămările românilor. Strugurii, perele, prunele, gutuile sau chiar lămâile pot fi puse la păstrare sub forma unor murături şi pot căpăta gusturi interesante şi plăcute, care completează perfect alte feluri de mâncare. Metoda de preparare este aceeaşi ca la legume.
Inventivitatea gospodinelor nu se opreşte aici când vine vorba de alimentele pe care le conservă sub formă de murături. O prezenţă neobişnuită în borcanele cu oţet o reprezintă ouăle. Acestea sunt fierte, lăsate la răcit şi curăţate de coajă, după care sunt introduse în borcane cu oţet, apă şi mirodenii şi lăsate apoi la fermentat în frigider pentru 7 zile. Ele trebuie păstrate numai în frigider şi scoase numai în momentul consumului.
Dulceaţă de morcovi şi de ardei iuţi
Gemurile şi dulceţurile sunt, de asemenea, foarte prezente în cămările gospodinelor şi sunt un desert căutat pe timp de iarnă, fie că sunt consumate ca atare sau folosite la prepararea prăjiturilor. Pregătirea acestora începe mai devreme, din luna mai, odată cu coacerea primelor cireşe.
Secretul unei dulceţi reuşite stă în calitatea vasului în care este păstrată: borcanele trebuie sterilizate şi uscate foarte bine, iar capacele trebuie să se potrivească perfect pentru a nu permite pătrunderea aerului.
La dulceţurile din fructe foarte dulci, se poate adăuga zeama de la jumătate de lămâie pentru a evita zaharisirea acestora, iar pentru cele din fructe mai puţin aromate, se poate adăuga vanilie sau scorţişoară, pentru un plus de gust.
Doamna Mirela are un truc moştenit de la mama sa pentru obţinerea unei dulceţi cu o culoare cât mai frumoasă: „Mama mereu pregătea dulceaţa în cantitare cât mai mică; astfel, ea fierbea mai rapid şi nu apuca să se închidă la culoare.“
Cele mai folosite fructe pentru a fi conservate sub formă de dulceaţă sau gem sunt vişinele, cireşele, căpşunile, caisele, prunele şi gutuile. Totuşi, lista de reţete a gospodinelor creşte de la an la an şi se îmbogăţeşte cu reţete pe cât de neobişnuite, pe atât de gustoase.
O alegere neaşteptată pentru dulceaţă sunt ardeii iuţi. Această dulceaţă se prepară din ardei, oţet şi zahăr, iar gustul final este o combinaţie între o dulceaţă clasică şi un sos iute.
Dulceaţa de morcov cu nucă este o altă reţetă neobişnuită, dar care câştgă popularitate printre gospodine. Pentru prepararea ei este nevoie de morcov, zahar, apa, scorţişoară şi nucă. Deşi textura nu seamănă cu cea a unei dulceţi, gustul este unul deosebit