Cum faci tradiționalele jumări de porc. De ce se adaugă apă și cât se lasă slănina la prăjit, cu ce se servesc

0
Publicat:

Tradiționalele jumări ispitesc pe oricine. Făcute din slănină prăjită după tăierea porcului pot fi servite ca aperitiv ori adăugate în alte preparate cu specific românesc, cum ar fi varză sau fasole cu jumări.

Jumările de porc, un deliciu FOTO Shutterstock
Jumările de porc, un deliciu FOTO Shutterstock

Rețeta gustoaselor jumări o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mod de preparare

"Slănină proaspătă, fără șorici, dar cu câte o șuviță de carne rătăcită ca o cărare pierdută; sare. Se taie slănina, bucăți de aprox. 4/4 cm. Într-o cratiță de fontă groasă se încinge puțină untură. Se pun bucățile de slănină la foc, la început cu apă, să se încingă până la miez; se lasă să se prăjească până se fac aurii peste tot (mai închis, așa, ca aurul turcesc). Când s-au rumenit bine, se scot și se presează tare, ușor sau deloc, după poftă și plăcere, așa fierbinți, să iasă grăsimea lichidă. Ce rămâne se sărează și astea-s jumările! Care jumări merg cu ceapă, pâine de casă, țuică fiartă și un vin rece sec", nota regretatul gastronom.

Conținut mare de grăsimi

Jumările mai pot fi adăugate zdrobite sau tocate în diferite aluaturi, astfel încât acestea să iasă fragede.

De altfel, untura ce rămâne după ce prăjiți jumările poate înlocui uleiul de gătit în fel și fel de rețete de patiserie, cum ar fi cornulețe și biscuiți. În unele zone ale țării, aceasta este întinsă pe pâine, în loc de unt.

Cu un conținut mare de grăsimi și proteine, jumările nu au deloc carbohidrați, astfel că sunt ideale pentru persoanele care se feresc de aceștia. O porție de 57 de grame de jumări de porc conține 310 de calorii, 35 de grame de proteine și 18 grame de grăsimi. O astfel de porție de jumări nu conține  carbohidrați și fibre, dar are un conținut de 1.040 micrograme de sodiu.

Gazetarul pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite