Cu ce preparate culinare ne delectăm în 2014?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debutul anului încă mai aduce din partea specialiştilor indicii despre ceea ce va fi considerat la modă în lunile care vin. Lunea fără carne, flexitarianismul şi bucătarul de apartament sunt numai câteva dintre direcţiile care vor da tonul în domeniul culinar, la nivel internaţional, în următoarea perioadă

Oameni cu experienţă în domeniul culinar, de la chefii restaurantelor care au primit „botezul“ stelelor Michelin, până la experţi familiarizaţi cu ceea ce se numeşte „mâncare de stradă“ au făcut la iniţiativa uneia dintre cele mai populare brutării londoneze, Warburtons, o analiză a trendurilor culinare care vor da tonul în meniul restaurantelor, dar şi în multe bucătării individuale, în 2014.

Vegetarianismul este pe val, afirmă cu tărie nu numai specialiştii consultaţi de Warburtons, dar şi cei luaţi la întrebări pe acest subiect de BBC. Dar pentru că mulţi oscilează între produsele exclusiv vegetariene şi carne, ajung să opteze pentru curentul flexitarian sau semi-vegetarian, dietă care va face tot mai mulţi adepţi. Flexitarienii, numiţi şi „vegetarieni care ocazional mănâncă şi carne“, nu sunt prea bine văzuţi de vegetarienii convinşi, fiind acuzaţi de imoralitate de aceştia din urmă, mai ales că pot consuma orice tip de carne atunci când li se face poftă, chiar dacă destul de rar.

Noua dietă este adoptată de persoane care aleg să consume cât mai puţină carne roşie din motive legate strict de sănătate, în timp ce alţii au în vedere aspecte ce ţin de menajarea mediului şi se orientează spre produse animale organice, provenite, de regulă, din mici ferme locale.  

Ziua fără carne, moft sau necesitate?

De asemenea, o idee implementată în 2003 în cadrul unei campanii dezvoltate internaţional, „Lunea fără carne“ (meatless monday, în limba engleză), se dovedeşte un succes, mai ales în ultimii ani, iar în 2014 se pare că va cunoaşte un vârf de popularitate. Militarea pentru renunţarea la carne, chiar dacă şi numai pentru o zi pe săptămână, poate părea un moft, dar nu într-o lume în care consumul de carne, în special de carne procesată sau plină de antibiotice şi hormoni, creşte constant, mai ales în ţările aflate în curs de dezvoltare, unde se încadrează şi România.

Bloggerul Adevărul, Raluca Moisă, cunoscută în branşa bloggerilor culinari sub numele Farfuridi, consideră campania „Lunea fără carne“ o necesitate care „ţine de un bun-simţ culinar şi de nevoile fiecărui individ“.

Ca şi mâncătoare de carne, eu am zile în care nu simt nevoia ei, o pot substitui cu alte proteine animale sau vegetale. Chiar dacă sunteţi carnivori înrăiţi, există alternative delicioase chiar şi pentru o friptură suculentă, sună îndemnul lui Farfuridi.

Sandvişurile înfăşurate, pe val

Într-o lume în care timpul liber este redus drastic în favoarea provocărilor profesionale, dorinţa de a avea, pe cât posibil, un stil de viaţă sănătos va duce la creşterea interesului pentru produsele locale, organice, cultivate sau crescute cât mai „curat“. Carnea de ied, de iepure şi chiar de porumbel, alegeri mult mai sigure pentru sănătate, se va regăsi tot mai des pe mesele noastre. La fel şi hrişca, din care se poate obţine o făină net superioară făinii albe, se va insinua în dietă încet dar sigur, iar studiile arată că dietele bogate în hrişcă ajută la scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale, fiind o plantă bogată în magneziu, fibre, cupru si mangan.

Gusturi uitate

Pe de altă parte, Farfuridi nu crede în trenduri culinare, „ci în alimente care revin periodic sau în alimente «uitate», pe care lumea le redescoperă.“ Cum este şi povestea cu hrişca. „Poate e anul acesta la modă în Marea Britanie, dar era un aliment de bază în alimentaţia ruşilor, din ea se făcea un preparat tradiţional, caşa. Şi la noi e cunoscută, se găseşte în supermarketuri sau în pieţe, cred că mulţi români au inclus-o de mai multă vreme în dieta lor. La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte alte produse, carnea de porumbel sau conopida, eu cred că depinde de zona sau ţara în care locuieşti. Ştevia sau urzicile ar putea părea o excentricitate în Londra, la noi le mănâncă toată lumea în sezon“, subliniază bloggerul culinar.  

La mare căutare vor fi şi sandvişurile, dar cele cu umpluturi cât mai surprinzătoare, din care nu trebuie să lipsească mai ales hreanul, înfăşurate în lipie, mai degrabă decât cele încadrate de clasicele felii de pâine. Anul trecut, acest tip de sandviş a înregistrat o creştere a vânzărilor de 15% numai în Marea Britanie, iar specialiştii culinari se aşteaptă la o evoluţie spectaculoasă şi în următoarea perioadă. 

Aşa cum 2013 a fost considerat anul burgerilor, anul acesta oamenii vor fi de-a dreptul obsedaţi de mâncarea de calitate cât mai accesibilă şi sănătoasă, iar un sandviş făcut pe loc, cu ingrediente proaspete, este răspunsul perfect, spune britanicul Tom Sellers, unul dintre cei mai tineri chefi care a adus restaurantului pe care îl deţine o râvnită stea Michelin.

A crescut şi consumul de conopidă la nivel mondial, în ultimii ani, anunţă npr.org, legumă care a devenit noua „varză de Bruxelles”, datorită conţinutului bogat de vitamine şi minerale, dar şi a versatilităţii sale culinare. Nu în ultimul rând, pâinea făcută ca la bunica acasă, fără aditivi alimentari în exces şi fără E-uri, va fi tot mai căutată.  

Chefii din restaurantele de apartament

Locurile secrete unde putem mânca în 2014 ne vor oferi experinţe de care nu se vor bucura numai papilele gustative, arată analiza Warburtons. De la străzile dedicate culturii culinare, care se regăsesc în aproape toate metropolele lumii, până la micile afaceri deschise de pasionaţii bucătăriei, pofticioşii vor fi tentaţi să descopere preparate cu „poveste“. De înţeles că aşa-numiţii „chefi de apartament“ vor fi din ce în ce mai căutaţi. 

«Restaurantele» de apartament nu sunt nici ele ceva nou, se întâmplă de câţiva ani şi în România. Şi eu am fost solicitată pentru astfel de «joburi». Spre deosebire de restaurant, totul se întâmplă într-un cadru familiar, într-o atmosferă mai intimă şi relaxată, totul din meniu se poate negocia. În plus, varietatea de produse, ingrediente şi condimente, dar şi tehnicile speciale de gătit le oferă bucătarilor amatori posibilitatea să creeze preparate care se apropie de zona haute cuisine şi nu mai au nicio legătură cu mâncarea «de casă», deşi sunt pregătite în casă şi nu în bucătăria unui mare restaurant, explică Farfuridi din propria experienţă.  
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite