Articol publicitar

Compromisiuni la masa de Crăciun. Cum îi împaci pe toţi prin reţete inedite de la Prăjiturela

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mancare

Crăciunul e un moment de sărbătoare, de poveste, de linişte. Sau, cel puţin, asta îţi doreşti să fie în fiecare an când te trezeşti în mijlocul unor adevărate dispute în familie sau cu prietenii privind felul în care sărbătoriţi.

Tradiţional sau modern? Ce faci atunci când trebuie să împaci şi rudele care militează pentru respectarea cu sfinţenie a tradiţiei, dar şi pe cei care vor să rupă şirul veşnicelor reţete clasice şi să schimbe regulile de Crăciun? Pentru că una dintre cele mai mari tensiuni este stabilirea unui meniu de succes. A unui meniu care să-i mulţumească pe toţi şi care să nu fie doar o variantă foaaarteee lungă care include tot ce vrea fiecare.

Aşa ia naştere o compromisiune: o adevărată probă de creativitate, care te provoacă să ieşi din zona de confort, să apelezi la toate resursele şi să faci compromisuri deştepte, pentru rezultate de succes.

Anul acesta, poţi spune adio măcar unora dintre aceste dispute, pentru că Prăjiturela a pregătit o serie de reţete care te ajută să faci compromisiuni de Crăciun, ca să împaci gusturile fiecărui invitat, îmbinând reţetele tradiţionale cu excentricul preparatelor moderne. Inspiră-te din propunerile Prăjiturelei pentru antreu, fel principal şi desert şi fă-i pe toţi fericiţi masa de Crăciun:

Mancare
Mancare

ANTREU

  • „Frigărui” din jumări, cu ceapă murată rapid şi vlăstari de floarea soarelui
  • „Frigărui” din sfeclă fiartă, marinată în sos de soia şi miere, caşcaval de capră şi struguri

Antreul propus de Prăjiturela deschide masa festivă cu un mix de gustări de sezon tradiţionale – mult îndrăgitele jumări, aflate într-un contrast delicios cu un aperitiv exotic, dulce, pe bază de sfeclă, brânzeturi şi fructe. Uşor şi rapid de preparat, acest aperitiv cu siguranţă va fi o adevărată surpriză la începutul serii.

Ceapă murată rapid

Pentru ceapa murată rapid, combină o parte oţet cu o parte apă şi o pătrime miere. Se aduc apoi la fierbere, după care se toarnă lichidul peste ceapa tăiată şi se lasă să stea liniştite minimum 30 de minute. Preparatul poate rezista la frigider până la câteva săptămâni. Prin acest mod de murare, ceapa devine mai dulce şi îşi pierde din iuţeală.

Sfeclă marinată

Se taie sfecla în cuburi, peste care se toarnă un mix format din trei părţi sos de soia şi o parte miere. Se lasă la marinat minimum o oră.

Montare

Pasul final este montarea preparatelor. Pe scobitori sau beţe pentru frigărui se pun jumările şi ceapa, decorate cu vlăstari de floarea soarelui. La fel se procedează şi cu al doilea preparat, adăugând pe beţe sfecla, caşcavalul şi strugurii (poţi folosi struguri din compot, pentru o aciditate redusă)

Şi, pentru că orice masă bună este încununată de un vin potrivit, recomandarea Prăjiturelei este ca acest preparat să fie savurat alături de un pahar de Fetească Neagră Caii de la Letea, o etichetă perfectă pentru acest moment, din programul Carrefour, Deschidem Vinul Românesc.

Mancare
Mancare

FEL PRINCIPAL

  • Caracatiţă cu cartofi cu usturoi şi ceapă

Nu te-ai fi gândit la combinaţia asta, nu? Ei bine, ea există şi face parte din meniul tradiţional de Crăciun al spaniolilor. Pentru a îmbina tradiţionalul cu modernul şi pentru a ajunge la compromisiuni de succes, Prăjiturela îţi propune un alt fel de preparat de bază pentru zilele de sărbători. Cu siguranţă acest fel de mâncare va stârni discuţii interesante între invitaţi.

Ingrediente (pentru 4 porţii)

  • o caracatiţă de 2.5 – 3 kg
  • 1 kg de cartofi
  • 2 cepe
  • 4 căţei de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • o legătură de pătrunjel
  • sare, piper
  • lămâie pentru servire

Preparare

Într-o oală se pun 5 litri de apă la fiert. Când aceasta clocoteşte, cu ajutorul unui cleşte se ţine bine caracatiţa, care se scufundă în apă fiartă, după care se trece imediat sub un jet de apă rece. Procedura se repetă de încă două ori. Această metodă ajută la frăgezirea caracatiţei.

După ultima clătire, caracatiţa se pune înapoi în oală, unde se lasă la fiert timp de 35-40 minute, la foc mediu.

Între timp, se curăţă cartofii şi se taie în cuburi mari, alături de ceapa tăiată în patru şi usturoiul tăiat felii, se toacă mărunt pătrunjelul. Se adaugă toate într-o tavă încăpătoare, peste care se toarnă uleiul de măsline, se asezonează şi se amestecă.

Urmează scoaterea caracatiţei de la fiert, care se va şterge cu un prosop de hârtie şi se va aşeza în tavă, făcându-i loc în mijlocul cartofilor. Se coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de o oră. 

Se serveşte preparatul cald, stropit din belşug cu zeamă de lămâie.

Ca pairing pentru acest meniu exotic şi delicios, Prăjiturela propune cupajul Sauvignon Blanc şi Fetească Albă de la Augustin, şi el parte din programul naţional Deschidem Vinul Românesc şi care poate fi găsit atât în magazinele Carrefour, cât şi online, pe deschidemvinulromanesc.ro, Carrefour.ro sau pe platforma Bringo.

Mancare
Mancare

DESERT

  • Brăduţi cozo-panetone cu ganache de ciocolată

Încheie masa cu un desert creativ şi excentric, reprezentativ pentru tematica compromisiunilor la masa festivă din acest an. Prăjiturela oferă soluţii şi aici, venind cu o abordare inedită pentru reinterpretarea unui desert care împarte lumea în două tabere – iubitorii de cozonac şi iubitorii de panetone.

Astfel, Prăjiturela îţi propune o compromisiune plină de imaginaţie şi totodată simplă, folosind atât cozonac, cât şi panetone, dar şi două feluri de ganache de ciocolată – o cremă aerată la interior şi cremoasă, fină la exterior.

Ingrediente

  • 1 panetone
  • 6 felii de cozonac
  • 250g ciocolată neagră
  • 250 ml frişcă lichidă
  • 10g unt
  • bombonele pentru decor (opţional)

Preparare

Panetonele se taie în felii, pe orizontală.

Se taie cu ajutorul unei forme de brăduţ felia de cozonac, apoi pe cea de panetone, fără să o îndepărtăm pe cea de cozonac (sub formă de sandwich).

Crema

Se pun la baie de aburi 100g ciocolată neagră, alături de 100 ml frişcă, până când se topeşte ciocolata. Când aceasta s-a topit, se ia de pe foc şi se amestecă până se formează o cremă lucioasă. Apoi, se adaugă cubul de unt şi se amestecă din nou până se topeşte. Se răceşte compoziţia complet, după care se mixează crema până când aceasta se aeriseşte şi îşi deschide culoarea (maximum 1 minut).

În pasul următor, se distribuie crema între cei doi brăduţi. Apoi, se topeşte şi restul de ciocolată, care se toarnă peste brăduţi. La final, se dă formă învelişului de ciocolată cu ajutorul unei spatule sau se lasă aşa cum este. Opţional, se poate decora cu bombonele.

Desertul se potriveşte minunat cu Tămâioasa Românească de la Aurelia Vişinescu, o altă etichetă remarcabilă din programul Deschidem Vinul Românesc.

Carrefour România, aliatul sărbătorilor de Crăciun pentru Compromisiuni reuşite

Pe lângă momentele magice alături de cei dragi pe care le oferă sărbătorile de Crăciun, ai parte şi de provocări cărora trebuie să le faci faţă în fiecare an – de la alegerea cadourilor potrivite pentru fiecare, la activităţile pe care le faceţi împreună şi chiar alegerea meniului pentru masa festivă.

Pentru momentele în care scenariile fiecăruia nu se potrivesc cu ale celuilalt, e nevoie de mici compromisuri care să readucă echilibrul între voi. Deşi poate suna dificil uneori, tot ce trebuie să faci e să îţi îndrepţi atenţia către dorinţele celor dragi, iar cu puţină muncă şi un pic de creativitate, le poţi potrivi după cum ştii tu mai bine pentru a duce misiunea de mulţumire a tuturor la sfârşit cu succes.

Sună a compromisiune reuşită, nu? Acum e rândul tău să explorezi un univers întreg de soluţii pentru compromisiunile tale de sărbători la Carrefour.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite