Cocoace: cea mai simpă rețetă de turte la tigaie, cu brânză și unt
0Nepretențioase, dar foarte foarte gustoase, aceste turte ne trezesc amintiri dragi din bucătăria bunicii.

Turtele sunt întâlnite în mai multe zone din țară, dar mai ales în zona Olteniei. De obicei, erau făcute în gospodăriile țăranilor din resturile de aluat care rămâneau de la pâine. Erau erau coapte direct pe plită sau în vatră, de o tablă așezată deasupra focului și se mâncau fierbinți, simple sau cu brânză.
Aluatul pentru cocoace este unul simplu, de pâine. Aceste turte pot fi simple sau cu umplutură.
Cocoace sau turte: mod de preparare
Ingrediente
- 500 g făină
- 300 ml apă (sau 150 ml apă și 150 ml lapte)
- 15 g drojdie proaspătă
- 1 linguriţă sare
- 1 linguriţă zahăr
- 1 lingură ulei
- 50 g unt topit
Pentru umplutură:
- 300 g telemea de oi
- 1 ou
- ulei, pentru uns
Pentru aluat, dizolvi drojdia în apa călduţă (sau în amestecul călduț de apă și lapte), apoi adaugi uleiul, sarea, zahărul și amesteci. Torni amestecul într-un bol încăpător, cerni făina și începi să frămânţi aluatul până când devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini. Îl laşi la dospit aproximativ o oră și jumătate, până ce își dublează volumul. Dai telemeaua prin răzătoarea mare și o amesteci cu oul.
Transferi aluatul pe masa de lucru presărată cu făină, îl împarţi în 8-10 bile egale şi întinzi foi nu foarte subțiri, cu diametrul de aproximativ 18-20 de centimetri.. Pui în mijlocul fiecărei foi o lingură din umplutura de brânză, aduni marginile spre centru şi presezi din nou cu sucitorul, astfel încât să sigilezi turtele.
Ungi cu puțin ulei o tigaie antiaderentă și coci turtele pe rând, la foc mediu, până ce se rumenesc pe ambele părți. Le scoți, le ungi cu puțin unt topi și le lași să se „odihnească“ cinci minute înainte de servire.