Ciorbele din România sunt din ce în ce mai populare printre europeni. Care sunt rețetele preferate la nivel mondial
0Două ciorbe din România au intrat în cel mai recent top gastronomic realizat la nivel mondial, în timp ce în „Top 100 de supe europene”, țara noastră are nu mai puțin de 13 feluri de mâncare.

Bucătăria românească este din ce în ce mai apreciată. Taste Atlas a plasat România pe locul 24 în clasamentul pentru 2024/2025, în urcare față de locul 29 obținut anterior, datorită preparatelor sale culinare delicioase.
Ciorba rădăuțeană ocupă locul 3 în cel mai recent clasament al celor de la Taste Atlas, la nivel european, iar locul 24 în top 100 de ciorbe la nivel mondial. Ciorba de fasole cu afumătură e apreciată și ea de străini și se regăsește în ambele topuri, pe 25 european și pe locul 79 mondial.
Despre ciorba rădăuțeană, specialiștii în gastronomie de la Taste Atlas spun că: „este făcută dintr-o combinație de pui, ceapă, ardei roșu dulce, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână. Ingredientele se fierb la foc mediu până când carnea și legumele devin fragede”.
De asemenea, aceștia mai conideră că: „În România, ciorba rădăuțeană este apreciată în special pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți vindecătoare - este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii comune”.
În schimb, de ciorba de fasole cu afumătură aceștia spun că este: „un aliment de bază în majoritatea gospodăriilor românești”.
13 ciorbe din România în „Top 100 de supe europene”
Pe primul loc în clasamentul celor de la Taste Atlas, la nivel european se află două supe din Finlanda: supa de somon și supă finlandeză de pește ((Kalakeitto). Pe locul trei se află ciorba rădăuțeană din România, iar pe locul patru gulașul unguresc.
În afară de ciorba rădăuțeană, România mai este reprezentată de alte 12 rețete în „Top 100 de supe europene: ciorbă de fasole cu afumătură (25), ciorbă de perişoare (33), supa (de pui) cu tăieței (38), ciorbă de fasole (44), ciorbă de văcuță (46), ciorbă de lobodă (51), ciorbă de salată cu afumătură (56), ciorbă de burtă (66), supă (de pui) cu găluște (71), ciorbă de pește "ca-n Deltă" (76), borșul de miel (81) și borșul (86).