Cele mai populare rețete de cozonac
0Nu există sărbători fără el. Fie că preferi să-l cumperi gata făcut sau nu există altă variantă în afară de cozonacul de casă, acum că se apropie sărbătorile Paștelui, vine și momentul din an în care desertul preferat al românilor este în lumina reflectoarelor.

Poate că ai rețete pe care le-ai moștenit de la bunici și străbunici sau poate că anul acesta este primul an în care te încumeți să faci chiar tu cozonac pentru sărbători. Sigur ai deja și umpluturile preferate, cum ar fi nuca, rahatul, brânza sau macul.
Câte bordeie, atâtea obiceie. La fel stau lucrurile și când vine vorba de rețetele pentru cel mai iubit desert. În funcție de zona țării există diferite umpluturi, diferite moduri de a face aluatul și chiar și de a-l coace.
Pentru că poate anul acesta ai decis că vrei să faci ceva diferit sau chiar ai căutat mult timp o rețetă care să-ți fie pe plac, venim în acest articol cu mai multe tipuri de rețete de cozonac, pe care să le încerci și să găsești varianta câștigătoare pentru tine și pentru familia ta.
Cozonac Moldovenesc
Pufos, plin de umplutură și neapărat împletit, această rețetă din Moldova are la bază multe ouă, smântână și nucă. Sunt zone ale țării în care nici nu s-a mai pomenit de smântână în aluat, dar moldovenii știu ei ce știu.
Ingredientele de care vei avea nevoie:
● 1 kg făină albă;
● 20 de gălbenușuri;
● 300 gr zahăr;
● 150 gr smântână grasă;
● 100 grame unt;
● esență de vanilie;
● 14 gr drojdie;
● nucă măcinată cât cuprinde.
Secretul acestei rețete este că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei atunci când începi prepararea. Nu cumva să ai făina rece, pentru că nu o să iasă la fel de bine.
Peste făină, adaugă laptele cald în care ai dizolvat deja zahprul, drojdia și gălbenușurile. Adugă mai apoi smântâna. Uleiul și untul se adaugă treptat, la frământat, în funcție de cât ai nevoie.
Trebuei frământat foarte foarte bine, mai ales dacă faci totul manual. Aluatul trebuie să fie pufos, aerat și gras. După aceea, lasă-l la crescut, undeva unde să-i fie cald, până dă afară din vas. Mai apoi, întinde aluatul în foi, pune peste el nucă și zahăr, împletește-l și unge-l cu ou pe deasupra.
Încinge cuptorul la minimum 190 de grade și urmărește-l să nu cumva să se ardă.
Poți ajusta ingredientele, mai ales zahărul, în funcție de preferințele proprii.
2. Cozonac ardelenesc
Specific zonei, un ingredient secret care se adăuga înainte în aluat și pe care acum doar puține îl mai folosesc: untura.
Ingredientele de care ai nevoie:
● 1kg făină de bună calitate;
● 10 gălbenușuri;
● 14 gr de drojdie (sau maia naturală);
● 320 grame de zahăr;
● 80 ml ulei;
● echivalentul a o lingură generoasă de untură;
● Arome după gust (vanilie, lămâie, rom)
● Lapte pentru crema de nuci
● Nucă măcinată 300 grame.
Amestecă laptele cald cu drojdia, zahărul și gălbenușurile. Adaugă totul peste făina neapărat cernută în prealabil. Treptat, adaugă uleiul, untura, aromele și amestecă totul. Multe dintre gospodinele din Ardeal pregăteau cozonacii „ochiometric”. Astfel, în funcție de gradul de umiditate al făinii acestea mai adăugau unt topit, lapte sau ulei pe parcurs.
Frământarea aluatului este un proces care necesită timp și migală. Astfel, înarmează-te cu răbdare. Rezultatul va merita din plin.
Untura este cea care va da o consistență aparte cozonacilor. În plus, aceasta îi va păstra fragezi timp de mai multe zile.
După procesul de frământare, pune aluatul la crescut pentru o oră. În acest timp, pune laptele la încălzit și adaugă peste el nuca măcinată și 100 grame de zahăr. Amestecă energic până ajungi la o cremozitate plăcută.
După preferințe, poți adăuga în umplutură rahat sau stafide. Rețetele vechi nu conțineau niciodată ciocolată, deși în ultimii ani acest lucru a devenit un adevărat trend.
Poți încerca ambele tipuri de cozonac, ca să vezi care este cel mai tare pe gustul tău. Indiferent de rețeta pe care o alegi ține minte că ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei și cu cât mai mulți frămânți aluatul, cu atât va fi mai bun.