Ce să pui în borcanul cu zacuscă pentru a te asigura că nu se strică. Trucul folosit de gospodine
0Zacusca se numără printre preparatele-vedetă ale toamnei, perioada în care gospodinele pregătesc cămara de iarnă. Un sfat este esențial de urmat atunci când o pregătim, pentru a ne asigura că nu se strică.
Gospodinele desăvârșite cunosc o serie de trucuri pe care le respectă cu sfințenie atunci când vine vorba de borcanele pentru cămară.
Secretul în cazul acestui preparat, când vine vorba de conservare, este uleiul. Dar nu vorbim despre acela care se pune în compoziție, ci de cel adăugat la final, înainte de a pune capacul borcanului.
Uleiul pus deasupra acționează ca o barieră și prelungește durata de păstrare a conservei.
Click! recomandă o rețetă pe care începătoarele o pot exersa pe ultima sută de metri a toamnei.
Înainte de a pune vinetele la copt, este important să le înțepi. După ce s-au copt, se lasă la răcit, se curăță de coajă apoi se pun la scurs.
Citește în Click! detaliile modului de preparare și ambalare!
Zacusca poate fi preparată și din fasole, ciuperci sau pește
Amintim că „Zacuscă” este un cuvânt de origine slavă, la origine având înţelesul de „gustare” sau „aperitiv”.
Combinațiile de legume sunt nenumărate și nu doar vinetele sunt vedetele acestui deliciu. Zacusca poate fi preparată și din fasole, ciuperci, dovlecei și chiar pește, iar cele mai folosite condimente sunt piperul şi dafinul.
Regretatul gastronom Radu Anton Roman le învață pe gospodine cum să prepare o zacuscă delicioasă. Mai întâi, vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se scurg, două-trei ore.
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, explica regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.