Rețeta celor mai gustoși dovlecei umpluți. Secretul preparatului de care nu te mai saturi

0
Publicat:

Cei mai buni dovlecei umpluți se fac după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Gospodinele sunt învățate ce ingrediente să folosească pentru un preparat delicios.

Dovlecei umpluți FOTO bucataras.ro
Dovlecei umpluți FOTO bucataras.ro

Ingrediente:

1,5 kg dovlecei mai mărișori

 2 roșii

Umplutură:

100 g unt

4 ouă

1 legătură mărar

1 ceapă

500 g carne slabă tocată de vițel

sare, piper

2 ouă se pun la fiert 10 minute

Mod de preparare:

"Ceapa, ouăle fierte și mărarul se toacă. Carnea se înăbușă în unt pe foc potrivit, douăzeci de minute amestecând mereu Se amestecă totul, carnea, cele 2 ouă crude, tocătura, sare, piper. Dovleceii se curăță de coajă, dacă ați găsit mai mari – 7-8 cm diametru, ceea ce e bine pentru mâncarea noastră – dacă sunt mici, lăsați-i așa, în coajă, că-i fragedă.

Se scoate miezul și se scobește un pic peretele cu o lingură, să se facă loc de umplutură (și ne mai trebuie și niște „carne“ de dovlecel, pentru sos) . Se umplu dovleceii, se căpăcesc cu felii de roșii", se arată în lucrarea scrisă de Radu Anton Roman.

 Sos:

2 linguri unt

1 legătură mărar

1 ceapă

 4 roșii răscoapte

 1 ceașcă smântână

Ceapa se taie fin, iar roșiile, cubulețe. Se încinge untul, se pune ceapa la rumenit; se stinge cu roșii și miez de dovlecel.

 Într-o cratiță unsă cu puțin unt se așază dovleceii cu capacul în sus. Se toarnă sosul, apă aproape să-i acopere, după care se pun în cuptor la foc potrivit, acoperiți, timp de o oră.

Spre final se descoperă 5 minute, să se rumenească și să mai scadă zeama. Se toarnă smântâna, se mai lasă cât să dea în trei clocote. Se presară mărar tocat și sunt gata de servit.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite