Ce spun preoții despre zacusca în Post și consumul de ulei. „Este o regulă mănăstirească” EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informația potrivit căreia consumul de zacuscă ar fi interzis pe timpul Postului Paștelui a ridicat mari semne de întrebare în rândul enoriașilor, explicația fiind conținutul de ulei. Acest lucru ar fi însemnat abținerea de la o serie mult mai mare de alimente. Preoții au venit cu lămuriri.

Consumul de zacusca, în timpul Postului Paștelui FOTO Arhivă
Consumul de zacusca, în timpul Postului Paștelui FOTO Arhivă

În bucătăria românească, uleiul este nelipsit. Cu toate că zacusca reprezintă unul dintre produsele favorite în perioada Postului, restricția în privința uleiului însemna că nu doar acest produs este problematică, ci și ciorba de legume ori cartofii prăjiți. Iar exemplele pot continua.

Ce spun preoții

Preotul Sorin Benescu, autor al mai multor cărți bisericești, a explicat că un astfel de nivel al postului, extrem de restrictiv, nu este nicidecum obligatoriu pentru omul de rând. Cu atât mai mult cu cât, datorită unei suprasolicitări a organismului, ar putea apărea carențe și boli.

Ca principiu general, există mai multe niveluri de asceză și de Post. În ceea ce privește abținerea de la ulei, în special în anumite zile, miercurea și vinerea, vorbim despre o rânduială monahală. E un nivel al postului mănăstiresc. Există inclusiv un nivel al postului și mai drastic, cel al pustnicilor, care mănâncă și mai restricționat. Următorul nivel, după postul mănăstiresc, este un nivel mai relaxat, pentru omul modern, ca sa zic așa, omul urban. Atunci se dă dezlegare la ulei și se face abținerea doar de la carne și produse de origine animală, inclusiv pește. Mai există niveluri în care se mănâncă pește sau chiar produse lactate, iar abținerea este doar de la carne. Există și variante în care se postește numai miercurea și vinerea., a spus părintele duhovnic, într-un interviu acordat pentru Adevărul.

Preotul Sorin Benescu, autor al mai multor cărți bisericești
Preotul Sorin Benescu, autor al mai multor cărți bisericești

De altfel, el a susținut că, inițial, în istoria bisericii, singurul post care a fost instituit de către apostoli a fost ținut miercurea și vinerea, pentru comemorarea Mântuitorului, timp de două zile. Scopul era ca ca oamenii credincioși să aibă o conștiință a evenimentelor care s-au petrecut atunci.

Puteți mânca în așa fel încât să nu dați în carențe, în boală. Regula restrictivă în privința uleiului este o regulă mănăstirească. Ea nu se poate aplica pentru omul urban care se duce la serviciu, muncește și intelectual și fizic. Regula se ajustează., a mai completat preotul Sorin Benescu.

Alți preoți recomandă însă, oricărui enoriaș, ca postul să fie, pe cât posibil, ținut ca la carte. Dieta ar trebui ajustată, în așa fel, încât să fie formată exclusiv din mâncăruri fierte și uscate.

Zacusca conține ulei. Dezlegări la ulei și vin se fac sâmbăta și duminica. Mâncăm zacuscă atunci.

În restul zilelor doar fiert și uscat. Cine nu poate să țină post fără ulei, mănâncă cu ulei. Cine nu poate să tina post, nu ține. Ne spovedim și duhovnicul dezleagă sau nu. Nici fructe de mare nu trebuie mâncate în post dar sunt credincioși care mănâncă. Postul este un aspect intim al relației omului cu Dumnezeu. Mâncăm sărăcăcios, deoarece nu trebuie să ne gândim la ce mâncăm. Ideea este să nu facem din mâncare o plăcere în sine, ci să o folosim numai cu scopul de a susține funcțiile organismului. Este lupta cu sinele, dar Dumnezeu știe cât putem. El ni se dă în Împărtășanie și drepților și păcătoșilor., a afirmat Preotul Cristian.

Sunt atâtea produse care se pot mânca. Găsiți de toate: cartofi, varză, fasole, orez. Faceți în așa fel încât, dacă vreți să postiți, postiți. Vorbiți cu duhovnicul care vă îndrumă în funcție de ceea ce puteți face, dacă puteți. Poate aveți tratament, fiecare știe. Postul este la atitudinea fiecăruia, fiecare îl ține așa cum crede de cuviință. Postești în ascuns, ca Dumnezeu să te răsplătească în ascuns.”, îi îndeamnă Preotul Dumitru, pe enoriași.

Postul sufletesc, mai important decât cel trupesc

Concluzia finală, pe care toți cei trei preoți au ținut să o sublinieze, în interviurile acordate publicației Adevărul, a fost că nu ceea ce mâncăm în perioada Postului este definitoriu, ci modul de a ne comporta, de a dărui bunătate și iubire celor din jurul nostru.

Esența creștinismului este dragostea și atunci Postul este abținerea de la răutate, nu de la mâncare.

Postul nu constă, de principiu, în mâncare. De altfel, Sf. Apostol Pavel spune foarte clar că nici cel care nu mănâncă să nu îl judece pe cel care mănâncă și invers. Nici dacă mâncați, nici dacă nu mâncați, nici nu vă prisosește, nici nu vă lipsește, a conchis Preotul Sorin Benescu

Explicația pentru care uleiul nu este permis în Postul Mare

Postul Mare presupune produse vegetale, fără untdelemn şi fără vin. Se posteşte fără ulei, deci, în toate zilele postului, cu excepţia sărbătorilor cu Cruce Roşie, a sâmbetelor şi duminicilor, când există dezlegare.

Totuși, uleiul este un produs vegetal, motiv pentru care, credincioșilor le este greu să înțeleagă motivul pentru care consumul nu este permis, în perioada Postului Paștelui, decât în zilele cu dezlegare.

Sigur că este produs vegetal, însă postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca mâncare gătită cu ulei este o nevoie mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni mănâncă fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile, cu gustul bun al mâncării, este explicația părintelui Cristian.

Fructele de mare sunt un alt subiect controversat. Există preoți care susțin că acestea se pot mânca oricând, inclusiv în Postul Mare, în timp ce Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului și-a arătat, recent, dezaprobarea, în acest sens.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite