Bătrâneţea, o stare de spirit: atitudinea influenţează fericirea la vârsta a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care se cred mai tinere sunt mai fericite, spune un studiu FOTO Shutterstock
Persoanele care se cred mai tinere sunt mai fericite, spune un studiu FOTO Shutterstock

Oamenii care se precep ca fiind bătrâni renunţă adeseori la lucrurile care îi ajută să-şi păstreze tinereţea, potrivit unui nou studiu. Starea lor lor fizică şi emoţională nu este la fel de bună ca a celor care se simt mai tineri decât în acte.

 Vârsta este doar o cifră şi demonstrează acest lucru un experiment realizat de Krystal Warmoth, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. Atitudinea pe care o avem faţă de îmbătrânire ne influenţează într-o mare măsură starea de spirit, susţine specialistul în studiul ei.

Când vârsta din acte coincide cu cea psihologică, oamenii au tendinţa să renunţe la activităţile care-i întineresc şi le aduc satisfacţii, cum ar fi exerciţiile fizice şi activităţile sociale. În schimb, când se percep mai tineri decât în acte, ei continuă să facă lucrurile care îi păstrează în formă şi le menţin echilibrul mintal. 

Altfel spus, oamenii se comportă aşa cum se percep: dacă se simt bătrâni, se vor comporta ca atare, iar dacă se percep ca fiind tineri, vor avea activităţi tinereşti, benefice pentru starea fizică şi emoţională.

Pentru cercetarea sa, Krystal Warmoth a intervievat 29 de vârstnici cu privire la atitudinea legată de îmbătrânire. Ea a descoperit că modul în care se percepeau le-a influenţat starea de sănătate şi calitatea vieţii. „Dacă oamenii se percep ca bătrâni şi fragili, se vor comporta asemenea unor bătrâni fragili“, a spus Krystal Warmoth pentru cotidianul „Daily Mail“. Problemele de sănătate fizică şi psihică sunt mai frecvente la persoanele care se percep ca fiind bătrâne.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite