VIDEO Tehnologia BMW echipează boburile Germaniei la Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bmw federatie bob si sanie

Sportivii Federaţiei Germane de Bob şi Sanie (BSD) au un obiectiv clar pentru Jocurile Olimpice de la Pyeongchang (Coreea de Sud), care au loc în luna februarie.Partener tehnologic al BSD, BMW a fost implicat şi în dezvoltarea echipamentului sportiv. Competenţa unei întregi serii de ingineri BMW este încorporată în boburi: aerodinamică, ergonomie şi analiză structurală.

Ca partener premium şi tehnologic de lungă durată al BSD, BMW susţine asocierea cu dezvoltarea şi optimizarea boburilor. BMW aduce competenţa sa vastă din producţia de automobile, precum şi infrastructura sa unică. În centrul de testare aerodinamică şi în tunelul aerodinamic ale BMW Group, BSD poate testa şi optimiza echipamentul sportiv, dar poate să şi consulte specialiştii BMW în aerodinamică. De asemenea, BMW oferă o competenţă importantă în tehnologia carbonului. În special în domeniul CFRP (plastic armat cu fibră de carbon), BMW are cunoştinţe unice, fiind primul producător de automobile care utilizează carbonul în producţia de masă.

Ergonomia şi tehnologia materialelor
Boburile sunt fabricate din carbon, un material cu care BMW are competenţe speciale nu numai în producţia de automobile şi în motorsport, ci şi în America's Cup, cea mai dificilă competiţie de navigaţie din lume. Thomas Hahn, directorul transferului de tehnologie BMW, a petrecut mulţi ani în construirea iahturilor high-tech de curse care au asigurat două victorii America's Cup pentru ORACLE Team USA. El ştie provocările şi potenţialul carbonului. Inginerul aerospaţial îşi foloseşte cunoştinţele de specialitate pentru a sprijini constructorul bobului, Johannes Wallner, care produce boburile de două şi patru persoane pentru actualele echipaje campioane mondiale de bob, conduse de Lochner şi Friedrich.

"În primul rând, am măsurat şi am digitizat bobul şi l-am optimizat folosind simularea pe calculator", a explicat Hahn. "Pentru a produce prototipurile, am folosit o freză de precizie pentru a produce o matriţă-negativ, care apoi va fi utilizată pentru a aduce fibrele de carbon în poziţiile dorite cu exactitate. Această formă de precizie garantează că rezultatele testării, ale măsurătorilor şi ale cursei sunt transparente şi comparabile. Ceea ce înseamnă că boburile produse pot fi reproduse în mod identic."

Poziţiile celor trei împingători necesită calităţi diferite. De exemplu, proba de două persoane necesită mai multă putere, cea de patru necesită mai multă viteză şi o frecvenţă mai mare a paşilor. În bobul de patru persoane al lui Francesco Friedrich, această poziţie este deţinută de fostul decatlonist Thorsten Margis, care are o înălţime de 1,92 metri. El are nevoie de mai mult spaţiu pentru a se poziţiona cât se poate de plat în bob pentru a reduce rezistenţa aerodinamică. Poziţia scaunului său trebuie adaptată pentru aceasta.

Antrenorul principal René Spies a spus: "În timpul verii am optimizat boburile Wallner pentru echipajele conduse de Friedrich şi Lochner. Au fost dezvoltate şi implementate multe idei pentru îmbunătăţirea aerodinamicii bobului şi pentru poziţiile scaunelor. Testele valoroase din tunelul aerodinamic BMW ne-au permis să confirmăm rezultatele pozitive şi să obţinem ultima sutime de secundă pentru Mission Gold. Trebuie să le mulţumesc celor de la BMW pentru acesta".

Hahn a spus: "Schimbarea poziţiilor de şezut nu este nici pe departe aşa de banală cum s-ar crede. Astfel de optimizări schimbă, printre altele, centrul de greutate şi manevrabilitatea. Dar suntem foarte mulţumiţi de rezultat. Identificarea şi punerea în aplicare a compromisului optim este o provocare care trebuie depăşită în fiecare zi în producţia de automobile".

Aerodinamică
Poziţiile de şezut ale sportivilor au o influenţă enormă asupra aerodinamicii. Regulile stricte permit doar opţiuni foarte restrânse pentru optimizarea bobului. "Pierderile aerodinamice legate de echipaj şi de forma saniei trebuie minimizate", a spus Lochner. "Tunelul aerodinamic al BMW Group este de nepreţuit pentru obţinerea minimului în acest caz. Trebuie să tăiem fiecare sutime de secundă pe care o putem găsi pentru a putea sărbători din nou o medalie de aur, argint sau bronz la Jocurile Olimpice".

Friedrich a confirmat acest lucru: "Aerodinamica este crucială în special la bobul de patru persoane. Tunelul aerodinamic BMW este extrem de performant. Într-un timp foarte scurt am reuşit să facem o mulţime de măsurători şi să încercăm diferite opţiuni, pe care probabil că nu le-am fi putut face altundeva. Este fantastic".

Infrastructura sofisticată a Centrului de Cercetare şi Inovaţie (FIZ) al BMW Group din München, la care BSD are acces, conţine unul dintre cele mai mari şi mai inovatoare tuneluri aerodinamice din lume. Acesta facilitează viteze ale vântului de până la 300 km/h. Şi, datorită capacităţii enorme de calcul, pot fi calculate numeroase modele aerodinamice într-un timp foarte scurt. "Aici, putem optimiza boburile exact în acelaşi mod în care optimizăm automobilele noastre", a spus Holger Gau, specialist BMW pentru metode de simulare 3D. "Ne uităm la turbulenţe, analizăm regiuni de îmbinare şi folosim schimbări de formă adecvate - sau schimbări ale poziţie de şezut - pentru a încerca să minimalizăm rezistenţa". Un test final înainte de Jocurile Olimpice a arătat că măsurile aerodinamice au obţinut o reducere a rezistenţei aerodinamice de până la 6%. În teorie, acest lucru ar trebui să facă boburile mai rapide cu o zecime de secundă pe manşă. Cu toate acestea, comparativ cu laboratorul de teste, factori cum ar fi condiţiile meteorologice şi cele ale pistei, precum şi trasa de alunecare sunt semnificativi în canalul de gheaţă.

Ca şi în procesul de dezvoltare a automobilului, majoritatea lucrărilor sunt realizate mai întâi pe computer. Iar BMW Group are echipamente de primă clasă şi pentru sarcinile virtuale. "Folosim instrumente software de înaltă performanţă pentru a evalua aerodinamica combinaţiei bob - echipaj şi pentru a optimiza virtual acest lucru. Apoi, verificarea şi reglajul au loc în tunelul aerodinamic", a explicat Gau. "Este vorba despre găsirea unui mod optim de a interconecta avantajele ambelor universuri - digital şi real - în tunelul aerian."

Iar potenţialul nu este în nici un caz epuizat. În centrul de testare energetică (EVZ) al BMW Group, trei tuneluri aerodinamice termice şi două bancuri de teste cu aer condiţionat pot simula zăpada, ploaia, frigul, căldura şi chiar altitudinea. Aceleaşi facilităţi care fac automobilele BMW mai eficiente într-o varietate de condiţii climatice oferă sportivilor din disciplinele de iarnă şi echipamentului lor sportiv condiţii de testare controlate, care sunt ca şi cele pe care le vor experimenta cu adevărat în canalul de gheaţă. Astfel, BMW are o altă contribuţie pentru ca BSD să-şi continue succesul la Jocurile Olimpice din 2018.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite