Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“

0
Publicat:

Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.

Anvelope pentru mașini electrice FOTO: Arhivă
Anvelope pentru mașini electrice FOTO: Arhivă

Pasionatul de mașini Jim Bassett a parcurs doar 12.000 km cu noul său Volkswagen ID.3 înainte de a plăti  354 de euro pentru înlocuirea cauciucului din spate.

Bărbatul în vârstă de 80 de ani a dat banii după ce i s-a spus că este o practică obișnuită ca anvelopele de pe modelul său cu roți spate să se degradeze rapid din cauza greutății vehiculului, scrie yahoo.com.

Din cauza bateriei sale grele, hatchback-ul de 41.290 de euro cântărește aproximativ 1.800 kg - la fel ca un Jeep Wrangler 4x4.

Colegii proprietari de ID.3 au apelat la forumurile online pentru a se plânge, de asemenea, de durata scurtă de viață a anvelopelor, punând degradarea pe seama greutății mari și a cuplului instantaneu al mașinii.

Bassett, din Hitchin, Hertfordshire, a declarat: „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc. Sunt destul de bătrân și am avut mașini toată viața mea - nu a trebuit niciodată să schimb anvelopele atât de devreme, în mod normal, se întâmpla la aproximativ 40.000 km. M-a uimit, deoarece la 8.500 de kilometri anvelopele sunt practic noi. Concesionarul VW nu s-a arătat surprins sau îngrijorat de faptul că trebuiau înlocuite atât de repede, spunând că «mașina are tracțiune spate și este foarte grea».”

Bassett a ales să meargă la un alt atelier de anvelope, dar un mecanic a ajuns la aceeași concluzie și i s-a oferit un preț de 165 de lire sterline pentru înlocuirea ambelor roți spate.

„Cred că mai mulți oameni ar trebui să fie conștienți de faptul că vehiculele electrice au un apetit pentru anvelope și că acestea nu vor dura mult timp”, a spus el.

Când lucram făceam în mod regulat 45.000 de kilometri pe an. Dacă aș fi avut această mașină atunci, m-aș fi confruntat cu plata a 354 de euro de șase ori pe an doar pentru a înlocui anvelopele spate, ceea ce ar fi fost astronomic.”

Bassett a declarat că acum se va gândi de două ori înainte de a cumpăra un EV în viitor, datorită experienței sale cu durata de viață prematură a anvelopelor. Perechea sa din față are acum nevoie de o schimbare, după ce a supraviețuit doar cu puțin mai mult decât cele din spate.

Tensiunea exercitată asupra anvelopelor pentru vehicule electrice este cauzată atât de greutatea suplimentară, cât și de cuplul mai mare, adică de puterea de răsucire care lansează o mașină de la o pornire de pe loc.

Organizația caritabilă pentru siguranța rutieră Tyresafe a declarat: „Toată această putere la orice viteză într-un vehicul greu înseamnă că, dacă șoferul accelerează puternic în mod regulat, anvelopele sunt supuse la o presiune enormă, luptând pentru a se lipi de șosea și a nu se roti.”

Din cauza vitezei mai mari de accelerare, producătorii îi sfătuiesc pe șoferi să fie delicați pe accelerație pentru a prelungi durata de viață a pneurilor.

Volkswagen, care a lansat pentru prima dată ID.3 în 2019, a declarat că performanța șoferului este factorul cheie care influențează uzura pneurilor.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Nu este nevoie de un nou model: „Longevitatea anvelopelor este influențată de o gamă largă de factori, cel mai important fiind modul în care este condus vehiculul, de exemplu, virajele dure, frânarea și accelerarea pot provoca o uzură mai mare decât o conducere delicată”.

De asemenea, VW a mai spus că „tipurile de suprafețe de drum, temperatura, menținerea corectă a presiunii în pneuri; grija la parcare; și cantitatea de încărcătură pe care o transportă vehiculul” au un impact asupra nivelului de degradare.

Producătorul de anvelope Michelin a declarat anterior că anvelopele convenționale se uzează cu aproximativ 20 de procente mai repede într-un vehicul electric, în timp ce Goodyear a declarat că acestea se pot degrada cu până la 50 de procente mai repede.

Anul trecut, un studiu realizat de firma de tehnologie Epyx a constatat că, în medie, anvelopele montate pe vehiculele electrice au o durată de viață cu 6.350 de kilometri mai mică decât cele de pe mașinile pe benzină sau diesel. Primul schimb de anvelope pentru mașinile electrice are loc după o medie de 29.000 de km, față de 39.000 de km pentru mașinile pe benzină și diesel.

Producătorii de anvelope continuă să dezvolte cauciucuri speciale pentru vehicule electrice adaptate la vehiculele mai grele, dar acestea pot avea un cost mai mare pentru șoferi. Epyx a constatat că anvelopa medie costă 244 euro pentru vehiculele electrice mai mari - cu 90 de euro mai mult decât costul pentru mașinile mai mari pe benzină.

Datele Departamentului pentru Transporturi din 2015 până în 2018 au arătat că 46pc din eșecurile MOT ale mașinilor electrice au fost cauzate de pneuri, comparativ cu 32pc pentru mașinile pe benzină.

EVA England, o asociație pentru șoferii de mașini electrice, a declarat că, în ciuda afirmațiilor, vehiculele cu emisii zero sunt „foarte fiabile”.

„Experiențe precum acestea indică mai degrabă dovezi anecdotice decât cazul general de utilizare”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Marea majoritate a șoferilor de EV raportează că se bucură în mod covârșitor de această experiență, iar peste 90pc nu s-ar mai întoarce niciodată la benzină sau diesel”.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite