Semne de circulație mai puțin cunoscute de șoferi. Ce semnificație au și ce trebuie să faci când le întâlnești

0
Publicat:

În ultimul deceniu, Codul Rutier a suferit diferite modificări, inclusiv în ceea ce privește semnalizarea rutieră. Astfel, au apărut unele semne de circulație care sunt necunoscute pentru șoferii ce conduc de cel puțin 10 ani pe șoselele din România.

Arhiva foto
Arhiva foto

Mai multe semne de circulaţie noi au apărut pe drumurile publice din România în ultimii ani, în concordanţă cu modificările survenite în legislaţia rutieră, dar şi de evoluţia societăţii.

Astfel, indicatorul pentru „Acces internet”, de pildă, care i-ar băga în ceaţă pe şoferii care şi-au luat permisul acum 30 de ani, ţine pasul cu dependenţa tot mai mare a oamenilor de tehnologia de comunicare.

image

Când îl întâlnești în trafic nu trebuie decât să știi că te apropi de un loc unde vei avea conexiune la internet. Indicatorul este albastru, ilustrat cu ”@”. 

Un alt semn de circulație este triunghiul roşu cu bulină neagră. Acesta a fost introdus în Codul Rutier după modelul mai multor ţări europene. Semnul este amplasat în zonele considerate cu risc de accident, adică acele locuri unde se produc des accidente. În Bucureşti, de pildă, există cel puţin 38 astfel de zone.

Indicator zonă cu risc de accidente
Indicator zonă cu risc de accidente

Aceste indicatoare semnalizează aşa numitele ”puncte negre”, unde într-o perioadă de cinci ani consecutiv s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin zece persoane decedate sau rănite grav.

Alte indicatoare rutiere introduse în Codul Rutier și puțin cunoscute de către șoferi sunt inelul principal şi inelul median de circulaţie.

image

Un alt semn introdus în Codul Rutier delimitează zonele rezidenţiale. Indicatorul, ilustrat printr-un autoturism, o casă şi un copil jucându-se, e montat la intrarea într-o zonă exclusiv cu locuinţe, unde frecvenţa mare a pietonilor şi copiilor care se joacă impune reducerea vitezei pe toate străzile din zonă. Pe aceste indicatoare este inscripţionată şi viteza maximă de deplasare a maşinilor, respectiv 20 sau 30 km/h.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite