România și Bulgaria, în topul țărilor cu cel mai periculos trafic din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria este liderul Uniunii Europene în privința accidentelor rutiere mortale, urmată îndeaproape de România. Specialiștii subliniază că principalele cauze sunt viteza excesivă, alcoolul și infrastructura rutieră precară, iar soluțiile propuse includ digitalizarea instruirii șoferilor și controale mai stricte.

Șofer. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bulgaria ocupă primul loc în Uniunea Europeană la cel mai periculos șofat, conform celor mai recente date de la Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor, conform Rador Radio România. În anul 2023, țara a înregistrat 526 de decese din cauza accidentelor rutiere, un număr cu 79% mai mare decât media europeană. România, dar și alte state din regiune, se află în topul acestui clasament negativ.

„Ca un caz neobișnuit, am văzut o persoană conducând o mașină cu o alcoolemie de peste 7 la mie în sânge, un om dependent de alcool”, a declarat avocata Silvia Petkova, explicând că alcoolul este un factor semnificativ care contribuie la accidentele grave.

„Principalele cauze ale accidentelor grave sunt viteza excesivă și acțiunile incorecte ale șoferului. Există și o semnalizare contradictorie pe indicatoarele și marcajele rutiere, ceea ce îi poate deruta și mai mult pe șoferi”, a adăugat Petkova.

În ciuda acestor probleme, avocata consideră că nu sunt necesare modificări legislative. „În ultimii 20 de ani, am observat o creștere a cuantumului pedepselor pentru infracțiunile rutiere, dar observăm și o creștere a numărului de accidente și de victime. Pedepsele pentru șoferii vinovați sunt corecte și adecvate”, a explicat Petkova.

Un alt factor major care pune în pericol siguranța rutieră în Bulgaria este starea drumurilor. „Drumurile nu sunt în stare bună, pantele de la curbe sunt inversate și sunt gropi chiar și pe autostrăzi”, a spus un șofer. „Mulți oameni nu au experiență pentru a șofa în condiții meteorologice severe sau pe o autostradă cu viteză mare”, a adăugat alt șofer.

Expertul auto Rumen Dunev subliniază că viteza, nefolosirea centurilor de siguranță și conducerea sub influența alcoolului sunt principalele cauze ale accidentelor în Bulgaria. „Există o problemă și legat de starea tehnică a mașinilor. Parcul auto din Bulgaria are peste 17 ani și o mare parte dintre mașini nu au sistem de asistență pentru șofer, ceea ce crește riscurile pe șosea”, a spus Dunev. „În țările europene, mașinile îl sprijină și asistă pe șofer”, a adăugat acesta.

Bulgaria nu este singura țară din Europa care se confruntă cu această problemă. România și Serbia sunt și ele în topul clasamentului privind accidentele rutiere, alături de Letonia și Croația. Dunev consideră că acest comportament al șoferilor reflectă o realitate economică mai largă. „Având în vedere că suntem una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, oamenii sunt în mod constant presați de toate tipurile de austeritate și de privațiuni. Acest lucru se reflectă pe șosele, uneori sub formă de agresiune”, a explicat expertul auto.

Pentru a reduce numărul accidentelor, Dunev propune digitalizarea instruirii șoferilor și controale rutiere mai stricte. „Digitalizarea instruirii șoferilor și controalele rutiere regulate sunt soluția. Astfel, șoferii noi care se înscriu la cursurile de conducere vor face 100% din orele din program”, a precizat Dunev. De asemenea, acesta sugerează crearea unui organism de control care să monitorizeze întregul sector al transporturilor, având în vedere că „fiecare al treilea accident implică un camion greu”.

Dunev a adăugat și că prețurile cursurilor de conducere ar putea crește din cauza noilor cerințe, iar costul unui astfel de curs ar putea ajunge la 2.000 de leva (aproape 1.000 de euro).

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite