Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă şi ce amenzi riscă şoferii care nu-şi schimbă cauciucurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care iarna şi-a făcut deja simţită prezenţa în unele părţi ale ţării, şoferii sunt obligaţi să treacă la anvelopele de iarnă, altfel pot risca amenzi de până la 2.900 de lei.

În cazul în care şoferii circulă fără anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei, riscă amenzi între 1.300 şi 2.900 de lei. 

De asemenea, pe lângă amendă, se va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. 

Obligativitatea nu ţine însă de un anumit moment calendaristic, ci doar de vreme. Prin urmare, nu este obligatoriu doar de la 1 noiembrie ca autovehiculele care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă şi polei să aibă anvelope de iarnă. Dacă ninge în alte perioade ale anului, poliţiştii pot aplica amenzi şoferilor care nu au cauciucurile obligatorii pentru condiţiile respective de drum. 

Cât costă cauciucurile de iarnă

Costurile pentru înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă se ridică la cel puţin 800 de lei, în cazul cauciucurilor noi.

Referitor la montarea propriu-zisă a anvelopelor de iarnă, este important de diferenţiat între două tipuri de vehicule:

- vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv, precum şi cele de transport persoane cu nouă sau mai puţine locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă 

- vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone, precum şi cele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară: echiparea cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau montarea pe aceste roţi de lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

În plus, pe lângă cerinţele de mai sus, şoferii trebuie să mai îndeplinească una: anvelopele de iarnă trebuie să aibă înscripţionate însemnele: „M+S”; „M.S.” sau „M&S”. Acestea sunt cerinţe prevăzute de legislaţia europeană la care Codul rutier face trimitere obligatorie. „M” reprezintă o abreviere a termenului „mud” (noroi), în timp ce „S” reprezintă o abreviere a termenului „snow” (zăpadă).

AutoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite