Benzina premium se consumă mai repede decât ce standard. Mit sau realitate? VIDEO

0
Publicat:

Există un mit printre șoferi, unii susținând că benzina premium se consumă mai repede decât cea standard. Cât adevăr ar fi în această afirmație?

Ce tip de benzină se consumă mai repede?
Ce tip de benzină se consumă mai repede? FOTO Shutterstock

Benzina premium are o cifră octanică mai mare și este recomandată pentru motoarele performante, dat fiind faptul că reduce riscul de detonație și permite motoarelor puternice să funcționeze la capacitate maximă.

Poți alimenta orice mașină cu benzină cu cifră octanică 98, 100 sau mai mult, dar acest lucru nu înseamnă că mașina ta o să dezvolte mai multă putere, scriu cei de la Pro Motor.

Există și un mit conform căruia benzina premium s-ar consuma mai repede decât cea obișnuită. Astfel că cei de la canalul de YouTube La Garaj Show au vrut să vadă dacă este un fenomen adevărat.

Aceștia au făcut un test pentru a vedea cum se comportă benzina standard și cea premium de la același producător.

Testul a fost făcut cu un autoturism Volkswagen Golf GTI 2.0 TFSI, care a fost alimentat dintr-un recipient special. Mașina fost adusă la temperatura de funcționare optimă în ambele sesiuni de testare pe dinamometru.

Mașina a fost supusă unei sarcini constante, fiind setată la o viteză pe pilot automat, apoi a fost cronometrat timpul în care un litru de benzină este consumat din eprubetă.

Primul test a fost efectuat cu benzină de 95, iar în prima rundă de testare mașina a fost condusă la viteza de 97 km/h, pe pilot automat, și 2.400 RPM. În aceste condiții, mașina a consumat 1 litru de benzină într-un interval de 11 minute și 59 de secunde.

Al doilea test a fost făcut cu un combustibil cu cifră octanică 100, în aceleași condiții. De această dată, același litru a fost consumat în fix 12 minute, rezultatele fiind virtual identice. În final, a fost testată și o benzină pentru curse, cu cifră octanică 104, pentru a vedea cum se comportă. Un litru din acest combustibil a fost consumat în 12 minute și 3 secunde.

Concluzia a fost că nu este o diferență reală de consum între cele două tipuri de combustibil, ci ar putea fi doar un efect al stilului de condus abordat de unii dintre șoferi odată ce alimentează cu combustibil cu cifră octanică mare.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite