Articol publicitar

Anvelope de vară – tot ce trebuie să știi despre caracteristicile lor, beneficiile aduse și momentul când ar trebui montate pe vehicule

Publicat:

Schimbarea anvelopelor auto în funcție de sezon nu rezultă din capriciile producătorilor, ci dimpotrivă. Utilizarea anvelopelor adaptate sezonului îmbunătățește semnificativ siguranța pe șosele, mărește confortul de condus și permite, de asemenea, parametrii de conducere mai buni ai vehiculului, variind de la manevrabilitate și viteză până la un consum redus de combustibil. Prin ce se caracterizează anvelopele de vară? De ce merită să le folosești? Și cum le recunoști?

image

Când trebuie să înlocuiești anvelopele de vară?

Mulți șoferi își pun întrebarea cu privire la corectitudinea unei astfel de proceduri. De ce să înlocuiești anvelopele dacă cele existente par nefolosite? Merită să investești într-un set nou de anvelope de vară și ce oferă o astfel de soluție? Când ar trebui înlocuite anvelopele?

Anvelopele de vară trebuie montate pe autovehicule atunci când temperatura medie a mediului este de 7°C sau mai mult. Această condiție este strâns legată de compusul de cauciuc folosit la anvelopele de vară, care se întărește rapid la temperaturi mai scăzute și pierde astfel caracteristicile de conducere specificate de producător.

Merită să îți amintești că la începutul primăverii și la sfârșitul toamnei există diferențe semnificative între temperatura care predomină în timpul zilei și cea resimțită pe timp de noapte. Prin urmare, ar trebui să acorzi atenție la temperatura medie a zilei, nu la temperatura percepută în anumite momente ale zilei. Șoferii care conduc noaptea ar trebui să aștepte mai mult timp înainte de a schimba anvelopele.

De ce să înlocuiești anvelopele de vară?

Anvelopele de vară sunt mult mai eficiente în condiții mai calde, umede și uscate. Au o aderență mai bună și mai puțină frecare. Suprafața lor aderă bine la drum și îmbunătățește tracțiunea vehiculului. De asemenea, este mai greu să aluneci când șoseaua este udă. Un argument suplimentar pentru trecerea la anvelopele de vară este îmbunătățirea confortului de conducere prin emisii de zgomot mai reduse. 

Ce nu știi despre anvelopele de vară?

La prima vedere, toate anvelopele arată foarte asemănător și pare imposibil să distingi dacă sunt destinate iernii sau verii. Cu toate acestea, dacă le privești puțin mai îndeaproape, poți găsi cu ușurință diferențe semnificative care indică cărui anotimp sunt destinate. La ce trebuie să fii atent?

· Marcajul existent pe anvelope

Primul pas pe care ar trebui să-l faci pentru a recunoaște scopul anvelopei este să verifici marcajele de pe flancul acesteia. Dacă literele M+S sunt acolo, înseamnă că anvelopa este destinată utilizării în noroi și zăpadă. Contrar aparențelor, asta nu înseamnă că anvelopa este de obicei de iarnă. Această denumire este, de asemenea, caracteristică cauciucurilor pentru toate anotimpurile, care sunt concepute pentru a oferi siguranță în toate condițiile. Semnul că anvelopa este destinată iernii este simbolul celor trei vârfuri, în mijlocul cărora se află un fulg de nea. Acesta este un semn clar că anvelopa va funcționa bine chiar și la înghețuri severe sau pe suprafețe înghețate. Dacă nu găsești astfel de marcaje, știi că ai de-a face cu cauciuc pentru sezonul estival.

· Banda de rulare a anvelopei

Cu toate acestea, poți cunoaște pentru ce anotimp sunt anvelopele verificându-le benzile de rulare. Sistemul de lamele și canelurile anvelopelor de iarnă trebuie adaptate pentru a îndepărta nămolul de sub roți, a trece peste zăpada și a menține tracțiunea pe gheață. Prin urmare, astfel de anvelope au canale principale adânci de-a lungul anvelopei, dar și o mulțime de caneluri și lamele mai puțin adânci. Sunt complexe și ondulate, fiind capabile să asigure stabilitatea conducerii pe un drum alunecos și acoperit cu zăpadă. 

Banda de rulare a anvelopelor de vară nu este atât de complexă. Rețeaua de caneluri este mult mai puțin dezvoltată pe ele, astfel încât cât mai mult din suprafața anvelopei sa aibă contact cu suprafața drumului - datorită acestui lucru se câștigă aderență pe un drum uscat. Cu toate acestea, canelurile benzii de rulare sunt suficient de adânci pentru a asigura un drenaj eficient al apei, pentru a minimiza riscul de acvaplanare.

Nu se poate recunoaște acest lucru cu ochiul liber, dar merită să știi că aceste anvelope diferă și prin compoziția compusului de cauciuc. Anvelopele de vară trebuie să funcționeze bine chiar și pe vreme caldă, când temperatura drumului este de câteva zeci de grade Celsius, în timp ce anvelopele de iarnă trebuie să rămână flexibile chiar și în înghețuri severe. Prin urmare, proporțiile de ingrediente precum cauciucul, uleiurile sau silicea sunt complet diferite. Așadar, dacă vrei să fii în siguranță pe drum, înlocuirea anvelopelor sezoniere este cu siguranță recomandată.

Beneficiile oferite de anvelopele de vară

Înlocuirea anvelopelor de iarnă cu cele de vară aduce o serie de beneficii, atât în ​​ceea ce privește siguranța la conducere, cât și costurile de exploatare.

Anvelope de vara - avantaje:

·        Performanță de frânare mai bună;

·        Confort sporit de condus;

·        Aderență mai mare pe drum în curbe;

·        Consum redus de combustibil;

·        Îmbunătățirea stabilității vehiculului în caz de acvaplanare (pierderea aderenței la deplasarea pe o suprafață acoperită cu apă).

Trebuie adăugat aici că anvelopele de vară funcționează bine la o temperatură ambientală de +7°C și mai mult. Aceasta înseamnă că le poți folosi pentru cea mai mare parte a anului.

Unde și cât de des trebuie să înlocuiești anvelopele de vară?

Cât de des trebuie schimbate anvelopele de vară este determinat de aceiași factori care afectează durata de viață a anvelopelor, dar nu numai. Când iei în considerare durata de viață a anvelopelor de vară, merită să iei în considerare specificul acestora:

·        Anvelopele de vară sunt mai rigide decât cele de iarnă - sunt fabricate din diferiți compuși de cauciuc și, prin urmare, nu devin foarte moi pe vreme caldă. Acest fapt are un efect pozitiv asupra duratei lor de viață, deoarece anvelopele moi se uzează mai repede.

·        Anvelopele de vară se folosesc pe suprafețe uscate și umede, nici nu sunt la fel de adânc tăiate (au o bandă de rulare mai puțin agresivă) ca anvelopele de iarnă, motiv pentru care se uzează puțin mai încet.

Kilometrajul anvelopelor de vară depinde de starea lor tehnică, de uzura benzii de rulare (când atinge o adâncime de 1,6 mm, schimbă imediat anvelopele), de tehnica de conducere și de multe alte probleme.

Până la 37% din accidentele rutiere sunt cauzate de aderenta necorespunzătoare a anvelopelor. Acest lucru se aplică calității anvelopelor și nivelului scăzut de service. De aceea, se recomandă alegerea și schimbarea anvelopelor cu ajutorul cunoștințelor și experienței celor mai buni specialiști de la service-urile auto.

Costul redus nu este singurul criteriu la care merită să fii atent în acest caz. Ceea ce contează este profesionalismul, marca și, mai ales, calitatea anvelopelor, care ar trebui să fie întotdeauna cea mai bună.

Amintește-ți că anvelopele bune garantează siguranța ta, a familiei și a altor utilizatori ai drumului.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite