Adevărul Live. Andreea Raicu: „Mi-am trăit viaţa într-o minciună. Am dat vina pe părinţi, că aşa e cel mai simplu”
0Oamenii nu se schimbă niciodată cu adevărat. Este o afirmaţie pe care o auzi des, ca un verdict care te condamnă la resemnare, dar nu se aplică fără excepţie. Andreea Raicu a fost în studioul Adevărul Live pentru a povesti despre unul dintre oamenii care au ajutat-o să se autocunoască, discipol al vestitului lider spiritual Osho, dar şi despre cât este de greu să faci pace cu tine.
Andreea Raicu este un exemplu care arată că oamenii chiar se pot schimba. Însă la fel de adevărat este că această călătorie spre autocunoaştere nu este una simplă şi că, adesea, un moment de cumpănă este cel care te determină să-ţi doreşti cu adevărat schimbarea.
Vedeta de televizune a ales o altă cale în viaţă, iar una dintre persoanele care au ajutat-o să descopere răspunsul real şi profund la întrebarea „Cine sunt eu?“ este Rupda, unul dintre discipolii învăţătorului spiritual OSHO.
Rupda va veni la Bucureşti, pentru un workshop marca Path of Love, intitulat “Awakening of Love”, organizat de Mind Evolution Society. Timp de trei zile, între 16 şi 18 octombrie, Rupda îi va ajuta pe cei interesaţi să descopere lucruri esenţiale despre ei, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Andreei Raicu.
Andreea Raicu, alături de Rupda. FOTO Facebook
„Cu ajutorul acestui curs am învăţat să evaluez cu maximă sinceritate în ce punct al existenţei mele eram. Am realizat cum am ajuns în situaţia în care mă aflam: neîmpăcată, nefericită, neliniştită, neînţeleasă atât de mine cât şi de cei din jur, presată de timp şi de societate. Am identificat de ce anume aveam nevoie pentru a face o schimbare în viaţa mea. Am descoperit ce anume îmi doream şi ce puteam să fac să-mi trăiesc viaţa într-un mod liber şi autentic“, mărturiseşte Raicu.
Rupda a studiat Hypnosis Mastery cu Stephan Gilligan, Life Mastery cu Tony Robbins şi Enneagram&Essence Trainings cu Turiya Hanover. Ea a devenit practician NLP sub îndrumarea lui John Grinder şi NVC cu Dorset Campbell-Ross. Are certificareWorking with People Training cu Turiya&Rafia. În prezent, este în programul Somatic Experiencing Trauma Training alături de Peter Levine şi o să obţina Counselling Certificate de la S.I.A.F.
Înscrieri la workshop-ul “Awakeing of Love” se fac AICI.
Nu în ultimul rând, Andreea Raicu va susţine joi, 24 septembrie, conferinţa „Trăieşte frumos. Cum să ai o viaţă echilibrată şi frumoasă“, la Connect Hub, în Bucureşti, eveniment organizat de revista online andreearaicu.ro. Doritorii se pot înscrie la adresa conferinţe@andreearaicu.ro
„Mi-am trăit viaţa într-o minciună”
Andreea Raicu a povestit la Adevărul LIVE despre momentul în care şi-a dat seama că toată viaţa ei a fost o minciună şi că trebuie să se schimbe radical, dar şi despre cât de grea a fost vindecarea.
„Eu nu m-am schimbat, am schimbat doar perspectiva din care mă uit la lucruri. Sunt lucruri pe care nu am cum să le schimb, dar trebuie să mă schimb eu dacă ele mă deranjează. Copilul se adaptează la ce doresc părinţii, ne abandonăm cumva, ajunge adult şi nu se mai bucură, caută mereu confirmări, nu mai trăiesc în prezent. De aceea, trebuie să aflăm care sunt condiţionările care nu ne lasă să ne trăim viaţa liber, ceea ce este foarte greu. Noi nu ştim ce nu ştim. Trăim în neştiinţă, în întuneric, spunem că aşa suntem noi, agitaţi, dar nu este aşa. Apoi ne putem întrebări şi căutăm un răspuns. Este un proces foarte greu”, mărturiseşte Andreea Raicu.
Ea spune că atunci când a decis să plece în India pentru a se regăsi simţea că nu mai rezistă, că totul s-a dărâmat în jurul ei:
Când m-am dus în India a fost momentul când eu n-am mai putut, nu mai rezistam. La mine s-au dărâmat toate în jurul meu. Am fost crescută să arăt că totul este perfect, trebuia să par fericită mereu, nu puteam arăta ce este în interiorul meu. Mentalitatea este că dacă ai multe lucruri eşti fericit, dar nu este adevărat. Eu la acel moment am spus că aveam absolut tot ce-şi putea dori o persoană în accepţiunea societăţii: un job, o casă, o relaţie, o maşină. Eu le-am avut pe toate. Mergeam acasă şi stăteam singură, erau momente în care mă simţeam îngrozitor. Toate aceste lucruri tu le ai şi le arunci pur şi simplu într-un gol.”
Andreea Raicu a stat în India într-un ashram, unde a mers la cursuri, pentru a înţelege ce se întâmplă cu ea şi de ce este nefericită. Această terapie a ajutat-o să evolueze. „Am aplicat pentru un curs care presupune o regresie până la 0 ani, intri în amintiri subconştiente, ca să poţi înţelege de ce tu reacţionezi aşa. Am avut parte de foarte multe lucruri dureroase. Eu mereu dădeam vina pe alţii sau îmi plângeam de milă, nu aveam deloc respect sau dragoste pentru mine.”
Cel mai dureros moment a fost acceptarea adevărului, spune Andreea:
Cel mai dureros este că trebuie să accepţi realitatea, altfel nu poţi merge mai departe. Eu mi-am trăit viaţa într-o minciună, acum trebuie să vad în ce direcţie mă duc. Am dat vina pe părinţi, că aşa e cel mai simplu, apoi am înţeles că ei aşa au ştiut să facă, aşa au fost crescuţi şi ei, m-au educat cum au crezut ei că este bine. Mă uit la fotografiile mele şi sunt şocată când văd câtă suferinţă se ascundea sub acel zâmbet îngheţat şi totul este photoshop. Doream să arăt perfect, nu aveam voie să greşesc nimic.
Fiecare om trebuie să descopere singur care este drumul pe care trebuie să meargă, pentru că fiecare are alte nevoie, probleme şi dorinţe. De aceea, primul pas care trebuie făcut este introspecţia, spune Andreea:
„E o călătorie pe care trebui s-o faci singur. Poţi fugi de oricine, dar nu şi de tine. Când suntem singuri putem fi aşa cum simţim noi. Dacă eu nu mă iubesc şi nu mă respect, nimeni nu o va face. Trebuie să fim mai buni decât am fost noi ieri, adică să evoluăm, nu să fim în competiţie cu alţii. Trebuie să avem timp să stăm cu noi şi să ştim ce simţim. Noi avem automatisme, trăim în trecut sau în viitor, niciodată în prezent. Acum eu nu mai răspund automat, stau şi mă gândesc bine. Recomand tuturor să stea măcar 10 minute cu ei în fiecare zi, să se gândească dacă sunt fericiţi, ce îşi doresc de la viaţă.”
„Mă rog la Dumnezeu în fiecare zi”
„Mă rog în fiecare zi la Dumnezeu să fiu deschisă, să primesc cu bucurie tot ce-mi rezervă viaţa. Fiecare om pe care îl întâlnim ne ajută să evoluăm. Uităm de noi, uităm cine suntem, dar prezentul este singurul care contează de fapt, nu viitorul şi nici trecutul”, spune Andreea Raicu.
Procesul de vindecare este dificil şi de durată, este de fapt o muncă permanentă care trebuie făcută pentru ca efectele pozitive să nu se piardă: „Când am plecat din India am simţit libertate şi fericire cum nu mai simţisem niciodată. Mi-era teamă să nu pierd starea asta. Nu mă enerva nimic, iubeam pe toată lumea. După trei luni m-am întors la vechile obiceiuri şi nu înţelegeam de ce. E vorba de multă disciplină, meditaţie, discuţie cu tine, trebuie să fii mereu în contact cu tine. De obicei, oamenii fug de ei, de singurătate, de sentimentele lor, care sunt ca nişte balauri mari acolo în interior. Terapia asta este un proces continuu, o muncă pe care trebuie s-o faci mereu.”
„Noi nu suntem obişnuiţi să simţim, pentru că facem lucruri care nu ne plac şi atunci nu vrem să simţim durerea, o blocăm. Munca asta se bazează mult pe respiraţie, pe ce simţi în corp, pe analiză. Noi nici nu ştim să respirăm cum trebuie, nu respirăm până în abdomen, iar energia nu circulă bine. Când eşti agitat e bine să respiri abdominal pentru că te relaxează. Respiraţia te ajută să trăieşti în prezent, să nu-ţi faci griji.”
„Dacă nu ştii cine eşti nu ştii nici ce-ţi doreşti. Am învăţat să ies din zona de confort, pentru că doar aşa poţi evolua. Nouă ne este frică să facem lucrurile pe care ni le dorim, ne limitează foarte mult societatea. Unde e mai greu, eu acolo mă duc, vreau să fac lucruri de care îmi este frică. Când trec peste această frică eu mă simt extraordinar.”
Conferinţa este despre trezirea dragostei faţă de tine. Dacă nu ai dragoste faţă de tine nu poţi avea nici faţă de cei din jur. (...) În urmă cu mulţi ani aveam o relaţie cu cineva şi am scris un mail în care îi spuneam toate neajunsurile mele: că mă simţeam nerespectată, neiubită, foarte multe reproşuri. După alţi trei ani, scriu un alt mail, către un alt fost iubit, cu alte reproşuri. După o vreme am găsit cele două mailuri, care sunau identic. M-am uitat la date, erau diferite. Am realizat că toate acele lucruri nu le spuneam lor, mi le spuneam mie. Pentru că dacă eu mă iubesc şi mă respect, nu o să stau niciodată cu cineva care se poartă urât cu mine. Acum, mulţi oameni nu mai sunt în viaţa mea, s-a făcut ordine pur şi simplu, firesc, nu mai am ce să vorbesc cu ei. Nu mai vreau să discut despre alţii, despre cei din jur, nu mă mai interesează asta.
„Nu poate să te facă nimeni fericit dacă tu nu eşti fericit. Cea mai importantă relaţie din viaţa ta este cea cu tine. Altfel vei avea goluri pe care nimeni nu ţi le poate umple.”
„Nu mai vreau să controlez lucrurile, pentru că oricum ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Vreau doar să trăiesc ce mi se întâmplă.”
Îmi doresc să fiu mamă, ba chiar mi-am dorit să fiu mamă tânără pentru că ai mei m-au făcut târziu. Nu mi-a ieşit, evident. Acum îi mulţumesc lui Dumnezeu că se va întâmpla mai târziu. Altfel i-aş fi transmis toate fricile mele