7 produse pentru curăţenie pe care le folosim în exces: cum ne pot afecta sănătatea detergentul, spray-ul de mobilă şi înălbitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă folosim prea mult spray pentru geamuri, acestea se vor păta de la urmele de mizerie rămase/FOTO primex.ua
Dacă folosim prea mult spray pentru geamuri, acestea se vor păta de la urmele de mizerie rămase/FOTO primex.ua

Deseori, atunci când facem curăţenie suntem tentaţi să folosim cantităţi foarte mari de produse. Pe lângă risipa făcută astfel, aceste substanţe chimice, dacă sunt folosite în exces, pot strica ferestrele sau covoarele şi ne pot afecta chiar şi sănătatea.

1. Cea mai frecventă greşeală pe care o facem este folosirea unei mari cantităţi de spray pentru spălarea geamurilor, spune Jolie Kerr, expertă în curăţenie, citată de Huffington Post. Din cauza asta, mizeria se va întinde pe geam şi va lăsa urme urâte. În loc să folosim acest spray direct pe geam, ar trebui să pulverizăm pe cârpa sau laveta folosită pentru ştergere, spune Jolie.

2. Şi în maşina de spălat vase punem de obicei prea mult detergent. În realitate, compartimentul pentru detergent ar trebui umplut complet numai dacă vasele sunt foarte murdare sau dacă apa este foarte dură, spune Carolyn Forte, directoare la Institutul Good Housekeeping. În condiţii normale, compartimentul pentru detergent trebuie umplut numai pe jumătate.

3. Înălbitorul cu clor este folosit pentru albirea unor rufe pătate sau pentru dezinfectarea vaselor. În doze mici, clorul este sigur, dar, în combinaţie cu alte produse care conţin amoniac, cum sunt unele spray-uri pentru geamuri, clorul va elibera un gaz toxic. Acest gaz va irita ochii şi căile respiratorii, dar şi pielea, provocând uneori inclusiv greaţă şi ameţeală.

4. Detergentul de rufe ar trebui folosit în cantitate foarte mică, doar o lingură la o spălare, spun experţii. Folosirea în exces va duce la formarea unei pelicule peste ţesătură, care va împiedica rufele să fie bine spălate, precizează Kerr. De aceea, cel mai bine este să avem o lingură specială pentru dozare, cu care să măsurăm cantitatea de detergent care trebuie pusă în maşina de spălat.

5. Un alt abuz pe care îl facem este când încercăm să curăţăm o pată de pe covor. De obicei, turnăm peste pată foarte mult detergent sau apă cu săpun. Astfel, covorul se va uda şi se poate strica, iar zona va deveni foarte greu de limpezit şi de curăţat eficient. Resturile de detergent care rămân pe covor vor atrage praful ca un magnet. Putem folosi mai multă apă sau oţet şi mai puţin săpun în soluţia de curăţat, iar la final covorul trebuie uscat foarte bine.

6. Şi când folosim spray sau ceară pentru mobilă riscăm să facem mai mult rău decât bine. O cantitate prea mare de substanţă va duce la acumularea unor reziduuri, care la rândul lor vor atrage praful şi mizeria. Ar trebui să folosim soluţia pentru lustruirea mobilei doar o dată pe lună, în cantitate mică, iar în rest să ştergem mobila cu o cârpă din microfibră.

7. Spray-ul pentru împrospătarea aerului poate provoca probleme respiratorii, dacă este folosit în exces. Conţine formaldehidă, o substanţă care poate provoca reacţii similare alergiei. De aceea, nu este bine să folosim aceste spray-uri ca să acoperim mirosurile urâte. Cel mai bine ar fi să aerisim încăperea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite