6 obiceiuri pentru stimularea memoriei şi inteligenţei: rezultate dovedite de cercetări ştiinţifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
6 exerciţii pentru stimularea memoriei şi inteligenţei
6 exerciţii pentru stimularea memoriei şi inteligenţei

Pierderea funcţiei cerebrale se produce pe măsură ce îmbătrânim, însă procesul poate fi încetinit cu ajutorul exerciţiilor mentale, spun cercetătorii. Cu cât exersăm mai mult, cu atât ne putem stimula şi menţine inteligenţa, concentrarea şi memoria.

Diferite studii Harvard evidenţiază progresele realizate în domeniul neuroştiinţei şi a capacităţii cognitive şi arată că nu există niciun motiv pentru care creierul ar trebui să îşi piardă capacităţile odată cu înaintarea în vârstă, scrie medium.com. Prin stimularea funcţiilor creierului cu ajutorul câtorva exerciţii simple, vă puteţi păstra memoria în formă, rezultatele putându-se observa în ceea ce priveşte nivelul de concentrare şi inteligenţă.

Învaţă ceva nou

Dacă aţi dorit vreodată să cântaţi la chitară sau să învăţaţi să vorbiţi în franceză, acum este momentul să o faceţi. Învăţând ceva nou, în special o limbă străină sau folosirea unui instrument muzical, este o modalitate fantastică de a menţine funcţiile creierului.

Meditează şi fii prezent

Ştim cu toţii importanţa capacităţii de a lua o pauză de la această lume nebună şi de a fi prezenţi din când în când. Meditaţia a dovedit în mod constant că oferă numeroase beneficii în acest sens. Un studiu recent efectuat la UCLA, care a folosit tehnica RMN pentru a scana creierul subiecţilor, a constatat că meditaţia nu doar că poate scădea nivelul stresului şi poate amplifica fericirea, dar ajută şi la păstrarea funcţiilor creierului.

Exerciţiul mâinilor

Dacă sunteţi dreptaci, faceţi un efort să utilizaţi frecvent mâna stângă pentru a efectua diferite activităţi. Gândiţi-vă la sarcini simple, de zi cu zi, cum ar fi perierea dinţilor, folosirea furculiţei sau schimbarea canalului TV. Folosind mâna non-dominantă, aceasta va provoca creierul să muncească mai mult, stimulând astfel o parte care nu este folosită.

Dormi suficient

Ştiinţa a dovedit că somnul contribuie direct la formarea de noi celule nervoase în creier. Lipsa acestuia, prin urmare, reduce numărul celulelor ce ar trebui produse în fiecare zi. Somnul este, de asemenea, necesar pentru ca mintea să proceseze informaţiile pe care le-a primit şi să formeze amintiri noi, pe termen lung.

Fă mişcare

Studiile au arătat că mişcarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a vă asigura buna funcţionare a creierului pe termen lung. Fie că este vorba de mersul la sală sau urcatul scărilor mai des, amintiţi-vă că orice este benefic pentru inima voastră este bun şi pentru creier.

Gândeşte pozitiv

Gândirea pozitivă poate activa capacitatea creierului de adaptare. Cercetări recente ale mai multor universităţi au constatat că cei care au avut mai mare încredere în sine şi au cultivat atitudinea pozitivă au avut cele mai bune rezultate atunci când le-au fost verificate funcţiile creierului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite