5 motive să combini trabucurile cu şampania
0Cu ce merg combinate trabucurile? Cu o conversaţie bună, o companie selectă, un peisaj exotic, un anume moment al zilei, o clipă de meditaţie sau o muzică în surdină... Toate acestea par să se „asorteze” natural cu fumul de trabuc, aducând o aromă aparte momentelor din viaţa ta.
Şi, dacă vrei să duci lucrurile şi mai departe, următorul pas este să adaugi în peisaj un însoţitor potrivit. Vin alb sau roşu, şampanie, whisky, cafea, rom - este, de cele mai multe ori, o chestiune de gust, de alegere. Dar, sunt oare toate acestea potrivite aromelor pe care ni le oferă un trabuc?
Ca şi în domeniul culinar, putem vorbi aici de o adevărată artă în asocierea trabucurilor cu o băutură, pentru că aceste elemente trebuie să spună, împreună, o poveste despre armonie şi contrast.
Creierul nostru, papilele gustative şi cerul gurii jurizează împreună în ce măsură elementele asociate pot crea experienţa pe care o putem numi nu doar memorabilă ci, mai ales, repetabilă.
Armonia este rezultatul a cel puţin două elemente, arome sau gusturi, care lucrează împreună pentru a crea o senzaţie unică ce depăseşte aşteptările.
Contrastul presupune o luptă subtilă între două surse în care una dintre ele este pregătită să “piardă” pentru a pune calităţile celeilalte în valoare, aşa cum dulcele poate creşte percepţia gustului sărat.
Dacă eşti curios să afli de ce şampania şi trabucurile merg atât de bine împreună, iată câteva indicii care te vor ajuta să înţelegi mai bine această asociere.
1. Acidul din şampanie sporeşte aroma trabucului
În comparaţie cu băuturile spirtoase dure, şampania - prin bulele sale acidulate şi cantitatea redusă de alcool conţinut - potenţează aroma şi gustul fin pe care trabucurile le oferă. Continuând seria comparaţiilor, în timp ce un vin alb ar putea afecta caracterul lăsat de aromele unui trabuc, şampania, prin aciditatea sa, ar avea un efect opus - lăsând o senzaţie revigorantă. In fapt, la degustarile profesioniste de trabuc, se bea apa minerala, tocmai in sensul de a trezi papilele gustative.
2. Asociaţi un trabuc cu arome intense cu o şampanie cu un caracter similar
La cele patru gusturi fundamentale (dulce, acru, sărat şi amar) un trabuc cu arome intense poate îmbogăţi percepţia fumătorului cu trei noi senzaţii: cremos, uscat sau picant. Care este condiţia pentru ca astfel de lucruri să se întâmple? Atunci când te decizi să asociezi o băutură alcoolică cu un trabuc, alege o şampanie cu un caracter la fel de puternic. Efectul va fi de armonie şi contrast, o complementaritate paradoxală menită să evidenţieze aromele în cele mai mici detalii.
3. O şampanie cu o aciditate redusă este potrivită trabucurilor cu arome cremoase şi picante
Ia în considerare să combini o astfel de şampanie cu trabucuri care au arome de bază dulci completate de altele secundare - cremoase şi picante (cum este un Trinidad Fundadores, de exemplu) sau cu arome de bază condimentate şi arome secundare dulci, picante şi sărate (cum este un Romeo y Julieta Belicoso). În egală măsură puteţi alege un trabuc cu un caracter de bază picant, armonios completat de unul dulce, cremos sau condimentat (un Arturo Fuente Opus X, de exemplu). Dacă nu ştii ce alegere să faci, cere sfatul comerciantului de trabucuri. Într-un magazin profesionist de trabucuri vei găsi, cu siguranţă, răspunsurile corecte.
5. Şampaniile "non-vintage" şi ieftine pot lăsa un gust metalic, neplăcut.
O şampanie de calitate trebuie să aibă o aciditate temperată şi un gust dulce, aşa cum poate fi descrisă in cazul celei din trandafiri. Aceste tipuri de şampanie vor fi în armonie perfectă cu un trabuc de intensitate slaba pana la medie, gustul dulceag specific acestora potenţând atât aromele de bază cât şi pe cele subtile ale acestuia.
Şi, dacă şampania rămâne alegerea ta, în ceea ce priveşte trabucurile îţi sugerăm un magazin online de unde le poţi procura în varianta lor originala, aduse direct din Cuba, Republica Dominicana sau Nicaragua: El Unico.