VIDEO Sancţiune istorică: FIFA i-a interzis unui internaţional croat să joace la Mondialul din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitură devastatoare pentru veteranul Josip Simunici. Fundaşul de 35 de ani se pregătea să joace la cel de al şaselea turneu final din carieră, însă tocmai a aflat că va fi nevoit să vadă CM 2014 la televizor din cauza modului în care a sărbătorit calificarea.

Josip Simunici e, cu siguranţă, cel mai trist fotbalist care a obţinut biletele spre Brazilia. Sau, cel puţin aşa credea fundaşul lui Dinamo Zagreb până luni seară. El a aflat că FIFA l-a suspendat pentru zece meciuri, motiv pentru care nu va fi prezent pe teren la Mondialul de anul viitor.

Ce s-a întâmplat?

Croaţia s-a calificat pentru turneul final după ce a trecut de Islanda la baraj (0-0 în tur şi 2-0 în retur). La finalul victoriei de pe teren propriu, Simunici, în delir, s-a dus spre peluză, a luat un microfon şi a scandat de patru ori: „Pentru patrie“. Răspunsul a venit, de fiecare dată, din partea suporterilor: „Suntem pregătiţi“.

Acest salut a fost folosit de mişcarea nazistă a ustaşilor pe durata celui de al doilea război mondial. Toată scena cu Simunici a fost filmată de televiziunile locale, iar imaginile au ajuns la FIFA.

Chiar dacă Simunici a spus că a scandat, alături de fani, doar din dragoste pentru poporul croat, forul Mondial a considerat că gestul fundaşului de 35 de ani a fost descriminatoriu. Drept urmare, Simunici a fost suspendat pentru zece meciuri oficiale şi amendat cu 30.000 de franci elveţieni. 

VEZI IMAGINILE CARE AU ADUS SUSPENDAREA LUI SIMUNICI

5

e numărul turneelor finale la care a evoluat Simunici pentru Croaţia: CM 2002, Euro 2004, CM 2006, Euro 2008 şi Euro 2012.

5

e numărul cluburilor la care a evoluat Josip Simunici de-a lungul carierei: Melbourne Knights, Hamburg, Hertha Berlin, Hoffenheim şi Dinamo Zagreb. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite