Terorişti pe stadioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Pistolarul“ care în 2008 a ameninţat că îl împuşcă pe Andrei Cristea (dreapta)
„Pistolarul“ care în 2008 a ameninţat că îl împuşcă pe Andrei Cristea (dreapta)

În ultimii ani, Liga I a devenit o adevărată „junglă“. Indivizi care au intrat cu pistolul pe teren sau descreiraţi care au încercat să-i lovească pe jucători au făcut ravagii pe stadioane, fără să fie pedepsiţi exemplar.

Incidentul de duminică seară a îngrozit o ţară întreagă, însă el nu reprezintă ­vreun fapt ieşit din comun pentru stadioanele din România. În ultimii ani, fotbalul nostru a mai fost martor al unor scene de groază. De fiecare dată însă, conducătorii Ligii şi forţele de ordine au ignorat gravitatea situaţiei. Au ales să bage mizeria sub preş, iar huliganii au scăpat ieftin. „Adevărul" vă prezintă alte incidente violente petrecute la noi în ultimii ani.

„Poştaşu'" a intrat pe teren la craiova

Noiembrie 2004: „U" ­Craiova - Dinamo. Unul dintre membrii galeriei „juveţilor", Ovidiu Todoran, alias „Poştaşu'", a intrat pe teren având o ţintă precisă: Claudiu Niculescu. Huliganul a sprintat spre „Clau-gol", a aruncat în el cu un fular al Universităţii pentru a „taxa" astfel plecarea atacantului la rivala Dinamo. „Poştaşu'" a fost oprit de intervenţia energică a unui alt dinamovist, Adrian Mihalcea. Acesta n-a fost eliminat de arbitru, dar a fost dat în judecată de huliganul care pătrunsese pe teren! După un proces de câţiva ani, cazul s-a închis fără vreo decizie din partea Justiţiei, iar „Poştaşu'" a continuat să meargă la meciurile Ştiinţei.

Huligan care n-a făcut nicio zi de închisoare

Iulie 2007: Steaua - ­Charleroi. Aflaţi în război cu patronul Gigi Becali, huliganii au pus la cale un plan prin care au urmărit să şifoneze imaginea clubului. Astfel, în minutul 9 al amicalului, un golan a pătruns pe teren şi a încercat să-l lovească pe portarul belgienilor, Bertrand Laquait. Spre norocul lui, acesta s-a ferit în ultimul moment. Agresorul, Alex Petru Ştefănescu, a fost reţinut de forţele de ordine. I s-a întocmit dosar penal şi a fost amendat cu 1.700 de lei. După un proces ce a durat doi ani, huliganul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. În plus, a primit interdicţia de a intra pe stadioane timp de patru ani.

Boştină a încercat să-l scape pe golanul care a intrat pe gazon la  meciul cu Charleroi



Vali pistolarul

Martie 2008: Gloria ­Buzău - Poli Iaşi. În timpul meciului, jucătorii celor două echipe ­s-au încăierat pe teren. Un individ dubios, apropiat al gazdelor, a intrat pe gazon pentru a face singur dreptate. Mai întâi, l-a ameninţat pe arbitru, după care s-a apropiat de atacantul ieşenilor, Andrei Cristea. Ce a urmat a fost descris de tehnicianul lui Poli, Ionuţ Popa: „I-a arătat lui Cristea un pistol pe care îl avea sub geacă şi i-a zis că îl împuşcă. Apoi, a bătut un maseur în tunelul care ducea spre vestiare". Individul, strigat Vali de buzoieni, n-a păţit
absolut nimic.

„Câini" turbaţi

Iunie 2009: FC Argeş - ­Dinamo. În minutul 30, Ianis Zicu a marcat pentru 1-1, însă a refuzat să se bucure după gol. Galeria „câinilor", aflată în război cu echipa după pierderea titlului în dauna Unirii Urziceni, a recurs la un gest huliganic. Derbedeii au invadat terenul, i-au scuipat pe mai mulţi fotbalişti ai roş-albilor şi au încercat să-l lovească pe Zicu! ­N-au mai apucat, fiindcă forţele de ordine au intervenit prompt. După alte zece minute, huliganii au intrat din nou pe teren pentru a-i aplica o corecţie fizică lui Pulhac. Acesta a fost salvat de colegii săi N'Doye, Niculescu şi Dănciulescu, dar şi de o altă intervenţie a forţelor de ordine. De această dată, galeria „câinilor" a fost evacuată de pe stadion, fiind singura măsură luată de jandarmi.

0-3 din cauza unor derbedei

August 2009: Dinamo - Slovan Liberec. Cu două minute înainte de finalul partidei, la scorul de 2-0 pentru oaspeţi, descreieraţii din galeria „câinilor" au invadat terenul, iar arbitrul a pus capăt meciului. Drept urmare, Dinamo a pierdut jocul la masa verde, scor 0-3. UEFA nu s-a oprit ­însă aici cu sancţiunile. Bucureştenii au primit şi o amendă de 50.000 de euro şi au fost nevoiţi să joace două partide europene pe teren propriu fără spectatori.

Arbitru snopit în bătaie la frumuşica

Episodul de la Ploieşti e unul blând pe lângă ceea ce se întâmplă în ligile inferioare din România. La data de 12 octombrie, un arbitru a fost bătut crunt la meciul Gloria Frumuşica - Dante Botoşani (Liga a 5-a). Scenele de groază au fost filmate cu telefonul mobil şi postate pe YouTube. Drept urmare, doi jucători bătăuşi au fost excluşi pe viaţă, iar un altul a fost suspendat pentru un an.

1.030
de huligani au interdicţia de a intra pe stadioane, cea mai mare perioadă de interzicere fiind de cinci ani.

În Anglia, huliganii fac puşcărie

Boştină a încercat să-l scape pe golanul care a intrat pe gazon la  meciul cu Charleroi

La meciul din Cupa Angliei, Stevenage (Liga a 3-a) - Newcastle (Premier League), disputat în luna ianuarie a acestui an, un fan al gazdelor a intrat pe teren şi l-a lovit pe unul dintre fotbaliştii de la Stevenage. Motivul? Jucătorul respectiv era prietenul fostei sale iubite! Agresorul a fost condamnat la 12 luni de închisoare şi a primit interdicţia de a intra pe stadioane timp de şase ani.

Ce zice presa internaţională

- „Marca" (Spania): „Un fan a lovit un jucător al Stelei, spărgându-i obrazul acestuia".
- „Ngoisao" (Vietnam): „Comportament animalic în campionatul României, unde un suporter a intrat pe teren şi l-a pus la pământ pe un jucător al Stelei".
- „The Sun" (Anglia): „Scene şocante! Un maniac român i-a dat un pumn unui fotbalist stelist".
- „Nettavisen" (Norvegia): „Steaua a avut un meci greu la Ploieşti, dar nu din cauza adversarului. Galamaz a fost doborât de un suporter intrat pe teren, portarul Tătăruşanu s-a ales cu arsuri din cauza petardelor aruncate din tribune, iar partida a fost suspendată".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite