„Telenovela Rapid“ continuă, iar numărul episoadelor ar putea creşte!
0Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal se va întruni astăzi pentru a decide dacă giuleştenii pot sau nu să joace în primul eşalon. De partea cealaltă, reprezentanţii clubului ACS Timişoara ameninţă că acest caz se poate încheia cu o plângere penală, întrucât „înscrierea societăţii falimentare Rapid în Liga I este o ilegalitate crasă”.
Liga I a demarat în acest weekend, dar şefii fotbalului românesc n-au clarificat încă situaţia echipei cu numărul 14 din această ediţie a primului eşalon. După ce a fost iniţial exclus, joi la prânz, clubului Rapid Bucureşti i s-a permis spre seară să se înscrie totuşi în Liga I, iar Liga Profesionistă de Fotbal a aruncat pisica în curtea Federaţiei Române de Fotbal. Comisia de Disciplină a forului condus de Răzvan Burleanu se va întruni astăzi, însă nu e sigur că va da şi un verdict! „Comisia poate să întoarcă la Ligă cazul şi să spună că e o decizie de for organizator. Dar mă întreb dacă se ştia că se va ajunge în această situaţie, pentru că mă gândesc că e ceva putred la Ligă în ceea ce priveşte această situaţie, de ce nu s-a sesizat cu o lună în urmă Comisia de Disciplină, în această fugă de responsabilitate? Oricum, ”, a comentat Burleanu.
„Dacă se va lua o decizie defavorabilă Rapidului, probabil că se va ataca la Comisia de Recurs, aşa că o decizie definitivă, dacă nu se va da răspuns favorabil din prima, vom avea abia joi-vineri”, a explicat şi fostul oficial al giuleştenilor, Dinu Gheorghe. De fapt, ultima cale de atac este Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, aşadar este posibil să mai treacă multă vreme până când se va şti cu certitudine componenţa completă Ligii I. „Regulamentul de azi nu prevede nimic în situaţia de faliment, la fel cum nu avem nicio referire la insolvenţă”, a mai precizat Burleanu.
Giuleştenii mai au doar trei jucători în lot
Situaţia în sine este tragi-comică, mai ales că lichidatorul judiciar al clubului alb-vişiniu, Aurel Brihac, a notificat deja LPF şi FRF că documentele de înscriere în Liga I depuse de acţionarul minoritar Răzvan Căprăroiu sunt nule. Suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de 17,7 milioane de lei, iar giuleştenii nu au în lot decât trei jucători, toţi înregimentaţi pe baza unor convenţii civile, pentru că sub contract nu mai există niciun angajat în cadrul grupării. Cazul se poate încheia cu o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie, dacă oficialii fotbalului românesc vor accepta în cele din urmă echipa giuleşteană în Liga I.
“ACS Poli Timişoara va face plângere penală la DNA împotriva grupului ce a acţionat în mod evident ilegal în cazul înscrierii în Liga I a clubului Rapid Bucureşti”, a anunţat clubul care ar urma să preia locul rămas vacant în cazul excluderii giuleştenilor. “Clubul Rapid este, alături de un simbol, o societate comercială şi, prin urmare, trebuie să respecte toate legile incidente societăţilor comerciale. Ajungând în faliment, societatea comercială Rapid, ca oricare alta într-o asemenea situaţie, nu mai este condusă de acţionarii / asociaţii săi, respectiv de organele executive numite de aceştia, ci de lichidatorul numit de instanţă. Iar acesta - dar, de fapt, nimeni! - nu are dreptul să mai angajeze nicio cheltuială câtă vreme starea de faliment persistă, tot ce legea permite să se facă fiind doar acţiuni de lichidare. Având în vedere toate acestea considerăm acţiunea de înscriere în Liga I a societăţii în faliment Rapid drept ilegalitate crasă, sfidare, pur şi simplu, a justiţiei şi a normelor statului de drept. Ne place să credem că în România anului 2016, cu adevărat nimeni nu este mai presus de lege, că abordarea «mineriadistă» nu-şi mai are în niciun fel locul”, a precizat şi primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu.
24 august e data la care Curtea de Apel Bucureşti va judeca cererea clubului Rapid de suspendare a executării silite