Situaţie inedită sezonul viitor în fotbalul românesc. De ce Liga 2 va fi mai tare decât Liga 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul 2019-2020 va propune o situaţie inedită în fotbalul românesc, liga secundă având în componenţă mult mai multe cluburi cu nume de tradiţie decât primul eşalon

De-a lungul anilor, foarte multe cluburi de tradiţie din România au ajuns să se zbată în mediocritatea diviziilor inferioare. Fie pentru că au retrogradat pe plan sportiv, fie pentru că au făcut-o din cauza problemelor organizatorice sau financiare şi au fost nevoite să se desfiinţeze şi să o ia de la început din cel mai îndepărtat eşalon fotbalistic, multe oraşe care reprezentau o forţă în cel mai popular sport din ţară au rămas fără reprezentantă în Liga 1.

Sezonul viitor foarte multe echipe cu tradiţie în fotbalul românesc, cu palmares şi cu mulţi suporteri în spate, vor fi obligate să lupte pentru cele doar două locuri care asigură promovarea directă în primul eşalon sau, în cel mai rău caz, să încerce să termine pe locul trei şi să spere că vor câştiga meciul de baraj cu echipa clasată pe antepenultimul loc din Liga 1.

În campionatul recent încheiat, Petrolul Ploieşti, Universitatea Cluj, FC Argeş, Politehnica Timişoara, Rîpensia Timişoara, UTA Arad, Farul Constanţa au visat în van la promovare, în condiţiile în care Chindia Târgovişte şi Academica Clinceni s-au dovedit cele mai bune formaţii şi s-au clasat pe primele două locuri.

Anul viitor însă, accederea în Liga 1 va fi chiar mai dificil de obţinut, din liga a 3-a promovând, pe lângă Rapid Bucucureşti şi Gloria Buzău, alte două grupări care au bugete consistente, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc şi Turris Oltul Turnu Măgurele. Cea de a cincea echipă care şi-a câştigat dreptul de a juca în Liga 2, CSM Şcolar Reşiţa, va avea cel mai probabil ca obiectiv doar evitarea retrogradării.

Fotbal Club Rapid – după 3 promovări succesive, Rapidul nici nu ia în calcul să piardă timpul în Liga 2. Echipa de sub podul Grand va avea la dispoziţie un buget imens, care rivalizează cu cel al formaţiilor din prima ligă, 2.500.000 de euro.

Gloria Buzău – echipa susţinută puternic de Primăria Buzău a câştigat Seria 1 cu cinci etape înainte de final şi a fost prima echipă care a promovat matematic. A avut un avans de 16 puncte faţă de a doua clasată

Turris Oltul Turnu Măgurele - După două sezoane petrecute în Liga 3, echipa sponsorizată de autorităţile locale şi de fiul liderului PSD Liviu Dragnea, Valentin Dragnea, a reuşit fără emoţii promovarea în Liga 2. Graţie investiţiilor din bani publici, echipa joacă pe un stadion nou-nouţ, cu 4.000 de locuri, dotat cu nocturnă.

AFK Csikszereda Miercurea Ciuc – alături de Sepsi Sf Gheorghe, clubul din Miercurea Ciuc este beneficiarul investiţiilor de 6.5 milioane de euro ale guvernului Ungariei. Oficialii grupării nu cheltuie banii doar pe jucători, ci investeşte puternic şi în infrastructură, până la startul sezonului oficialii grupării sperând să aibă gata un gazon cu încălzire subterană, instalaţie de nocturnă şi trei terenuri noi de antrenament.

Coroborat cu diluarea formaţiior cu greutate din Liga 1, unde doar CFR Cluj, FCSB, Dinamo şi, pe alocuri, Viitorul Constanţa şi Universitatea Craiova propun meciuri ofertante pentru microbişti, este posibil ca sezonul viitor interesul iubitorului de fotbal să se mute la partidele din eşalonul second.

Echipe cu tradiţie în Liga 1

CFR Cluj

FCSB

Dinamo

Politehnica Iaşi

Echipe cu tradiţie în Liga 2

Universitatea Cluj                            

Petrolul Ploieşti

FC Argeş

ASU Politehnica Timişoara                           

Ripensia Timişoara                          

UTA Arad                            

Farul Constanţa

Rapid

Gloria Buzau

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite