Să nu ne păcălim iarăşi: Trei observaţii după calificarea naţionalei de tineret la Euro 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casap, Măţan şi Boboc (de la stânga), tridentul de la Viitorul, a celebrat calificarea la Euro 2021
Casap, Măţan şi Boboc (de la stânga), tridentul de la Viitorul, a celebrat calificarea la Euro 2021

România U21 s-a calificat, pentru a doua oară la rând, la un Campionat European. O performanţă frumoasă, care, în 2019, s-a încununat cu o prezenţă în semifinalele turneului. Doar că, atunci, rezultatul a fost supraevaluat, iar realitatea ne-a dat o „palmă“ grea.

Pe vremuri, mai precis în anii '90, cu Generaţia de Aur la putere, România înşira calificările la nivelul echipei naţionale, dar le rata cu brio pe cele de la tineret şi juniori.

Acum, situaţia e exact invers! Prima reprezentativă tocmai a ratat calificarea la Euro 2020, o competiţie la care se duce jumătate din continent, iar ultima prezenţă la un Mondial datează din 1998! În schimb, România U21 s-a „abonat“ la calificări la turneele finale de Campionat European. În 2019, a atins chiar semifinalele, după un parcurs excelent, în competiţia găzduită de San Marino şi Italia. Iar acum, tricolorii mici se pregătesc pentru Euro 2021. De această dată, turneul final va avea un format neobişnuit. Găzduit de Ungaria şi Slovenia, el îşi va consuma faza grupelor, în perioada 24-31 martie 2021. După care, între 31 mai - 6 iunie, se vor disputa meciurile din fazele eliminatorii.

Deşi reprezintă nişte performanţe frumoase, aceste calificări de la tineret au ajuns să fie folosite pe post de „pansament“ pentru nereuşitele naţionalei mari. Şi supraevaluate! „Adevărul“ explică unde s-a exagerat dată trecută şi de ce trebuie să avem un entuziasm moderat, după calificarea de acum.

Succesul de la U21 nu aduce calificări la seniori

După Euro 2019, Gheorghe Hagi anunţa triumfal: „Această generaţie a depăşit deja Generaţia de Aur. Noi n-am avut o calificare în semifinale“. Doar că Hagi a omis un detaliu: nu toate semifinalele au aceeaşi valoare! Şi succesul unei naţionale de tineret nu garantează rezultate bune şi calificări şi la seniori. De altfel, realitatea de pe teren ne-a arătat deja asta. 

Presat de oameni ca Gheorghe Hagi şi de opinia publică, fostul selecţioner, Cosmin Contra, a fost nevoit să promoveze masiv fotbalişti de la echipa Under 21, în partea a doua a campaniei de calificare pentru Euro 2020. Iată ce s-a întâmplat cu jucătorii aduşi de la tineret pe teren:

*România - Norvegia 1-1: Nedelcearu, Rus şi Răzvan Marin au fost integralişti, iar Puşcaş a jucat din minutul 63.

*România - Suedia 0-2: Nedelcearu, Rus, Puşcaş şi Băluţă au fost integralişti, iar Ianis Hagi şi Florinel Coman au intrat pe parcurs.

*Spania - România 5-0: Nedelcearu, Rus, Puşcaş şi Băluţă au bifat, iarăşi, toate minutele, în timp ce Răzvan Marin, Ianis Hagi, Florinel Coman şi Cicăldău au intrat pe parcurs.

Imagine indisponibilă

După acest şir de rezultate dezolante şi ratarea calificării la Euro 2020, prin preliminariile tradiţionale, Contra a fost sacrificat şi pe motiv că n-ar fi ştiut să-i valorifice pe jucătorii promovaţi de la U21. Tocmai de aceea, Mirel Rădoi (foto) a fost numit selecţioner la naţionala mare, federaţia considerând că, dacă a produs rezultate remarcabile cu grupul pe care l-a avut la tineret, va reuşi acest lucru şi la seniori. Doar că, din nou, realitatea ne-a arătat cu totul altceva. Cu Rădoi pe bancă şi cu foştii săi elevi de la tineret pe teren, România a ratat prezenţa la Euro 2020 şi nici în grupa de la Liga Naţiunilor n-a rupt gura târgului, ajungând să se bată pentru evitarea ultimului loc.

Generaţia din 2019, puţine confirmări

Încă o minciună cu care ne-am păcălit după Euro 2019 a fost că jucătorii români prezenţi la acea competiţie vor fi la mare căutare în Occident.

La un an şi jumătate de la semifinala atinsă la acel turneu final, lucrurile stau cu totul altfel. Exceptându-i pe Nedelcearu (a plecat de la Ufa, în Rusia, la AEK Atena, în Grecia), Băluţă (era la Viitorul în 2019, iar acum e la Dinamo Kiev) şi Ianis Hagi (a ajuns de la Viitorul la Rangers, via Genk), în rest, componenţii naţionalei de tineret din 2019 fie că au bătut pasul pe loc, fie că au regresat. Iată câteva exemple concrete:

*Paşcanu - Era la echipa de tineret a celor de la Leicester, iar acum joacă la Ponferradina, în liga a doua spaniolă, după ce a eşuat la CFR Cluj şi la Voluntari.

*Vlad Dragomir - După trei ani la echipele de tineret ale lui Arsenal, a ajuns acum la Perugia, în liga a treia din Italia.

Imagine indisponibilă

*George Puşcaş (foto) - Atât de lăudat pentru golurile sale de la Euro 2019 n-a găsit o echipă mai bună decât Reading în liga a doua din Anglia, fiind transferat acolo de la Inter Milano.

*Adrian Petre - Încă un fotbalist a cărui carieră a luat-o la vale. La Euro 2019, era legitimat la Esbjerg (Danemarca), după care a eşuat la FCSB, iar acum prinde câteva minute, pe finalul meciurilor la Cosenza în Serie B, din Italia.

Mutu, să nu ne grăbim cu laudele!

Un capitol aparte merită să fie dedicat şi selecţionerului de la U21. Adrian Mutu (41 de ani) e acum pe val şi trebuie să fie felicitat pentru calificarea naţionalei de tineret la Euro 2021. Şi aici însă e bine să avem simţul măsurii! 

În primul rând, 10 din cele 20 de puncte cu care România U21 a terminat grupa de calificare au fost strânse cu Rădoi pe bancă. Mutu a fost instalat la naţionala de tineret după etapa a 5-a, fix la jumătatea drumului. Doar că, deocamdată, din postura de selecţioner al tricolorilor mici, Mutu a câştigat doar meciurile cu Finlanda U21 din deplasare (3-1) şi cele cu Malta U21 de două ori (3-0 la ei, 4-1 la noi). A pierdut cu Ucraina U-21 (0-1), ce-i drept, din cauza arbitrajului, şi a remizat cu Danemarca U21 (1-1). 

Tineret

Trebuie menţionat că în toate aceste cinci partide cu Mutu (foto, în centru), echipa a arătat bine. Şi, inclusiv, în meciul de marţi seară, cu Danemarca U21, a avut de suferit, din cauza arbitrajului, dovadă şi penalty-ul inexistent, din care nordicii au deschis scorul la Ploieşti. Totuşi, e prea devreme să tragem concluzia că Mutu e un antrenor mare.

10 decembrie e data la care România U21 îşi va afla grupa de la Euro 2021, după tragerea la sorţi de la Nyon.  

Preliminarii Euro 2021, grupa a 8-a

Marţi

Malta U21 - Finlanda U21 0-1

Ucraina U21 - Irlanda de Nord U21 3-0

România U21 - Danemarca U21 1-1

Clasament

1. Danemarca U21 10 8 2 0 21-9 26

2. România U21 10 6 2 2 22-7 20

3. Ucraina U21 10 5 1 4 17-11 16

4. Finlanda U21 10 4 1 5 14-15 13

5. Irlanda de Nord U21 10 2 3 5 7-13 9

6. Malta U21 10 0 1 9 4-30 1

*Danemarca U21 s-a calificat din postura de câştigătoarea grupei, iar România U21 ca una dintre cele mai bune cinci echipe de pe locurile secunde în cele nouă grupe preliminare.

Tineret

Naţionalele calificate la Euro 2021

Ungaria U21

Slovenia U21

Rusia U21

Elveţia U21

Olanda U21

Danemarca U21

Spania U21

Anglia U21

Franţa U21

Italia U21

Portugalia U21

Cehia U21

Germania U21

Croaţia U21

România U21

Islanda U21*

*Meciul contra Armeniei a fost anulat. În cazul probabil al unei victorii la masa verde, islandezii se califică de pe unul dintre cele mai bune locuri secunde.

**Cele 16 echipe calificate vor fi împărţite în patru grupe. Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în sferturi. Spania e campioana en-titre la Euro U21.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite