Ruşii Oksana Domnina şi Maxim Şabalin, în război cu aborigenii după dansul de la Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dansul original al campionilor mondiali ruşi Oksana Domnina şi Maxim Şabalin, favoriţi la aurul olimpic la Vancouver, nu a produs doar o polemică la Euro-2010 de patinaj artistic de la Tallinn, ci a enervat şi apărătorii culturii aborigene australiene."Totul la ei a fost fals", a declarat enervat Stephen Page, directorul artistic al respectatei trupe aborigene australiene, "Dabgarra Dance Company", citat de Agerpres.

Pentru Stephen Page, care a văzut pe o casetă video evoluţia ruşilor Domnina şi Şabalin la Campionatele Rusiei din decembrie, nu a existat nicio mişcare tradiţională (aborigenă) în dansul original al ruşilor, îmbrăcaţi în costume inspirate din ţinuta aborigenilor şi cu feţele vopsite.

''Ei dau mai curând impresia că vor să imite simbolic omul cavernelor. Şi asta este o insultă pentru poporul aborigen'', a explicat pentru AFP Stephen Page, adăugând că muzica pare să provină mai curând din India sau din Africa.

În ce priveşte picturile de pe corpul patinatorilor, acestea par să fie ''opera unui copil de trei ani'' pentru directorul ''Dagbarra Dance Company''. ''Bătrânii aborigeni ar fi izbunic probabil în râs exclamând: 'Uitaţi-vă cât de ridicoli sunt tipii ăştia!''', a adăugat Page.

Liderul aborigen Bev Manton, care face parte din Consiliul Statului Galia de Sud, a fost şi mai iritat deoarece, după părerea lui, aborigenii sunt de regulă foarte sensibili la invocarea moştenirii lor culturale.

''Am fost şocat de dansul lor. La fel şi ceilalţi membri'', a declarat el.

Belinda Noonan, prima australiană medaliată cu aur la patinaj artistic la nivel mondial, devenită comentatoare de televiziune după o lungă carieră de antrenoare, a estimat că ruşii ar fi trebuit să se arate mai sensibili faţă de aspectele culturale înseşi, chiar dacă nu există nicio regulă pentru respectarea autenticităţii la dansul original.

''Dacă ar fi vrut cu adevărat să se inspire din cultura aborigenă australiană, ei ar fi putut să o traducă în coregrafia lor şi să o arate pe gheaţă. Ei ar fi putut aduce un enorm serviciu dansului pe gheaţă, patinajului artistic şi populaţiei aborigene australiene. Din păcate, însă, cred că totul s-a transformat în ceva oribil'', a estimat Belinda Noonan, antrenoarea selecţionatei australiene la Jocurile Olimpice de la Calgary din 1988, la cele de la Albertville din 1992 şi la cele de la Lillehammer din 1994.

La Tallinn, unde au loc Europenele de patinaj artistic, cei doi patinatori ruşi au respins ideea că ar fi intenţionat să aducă o ofensă aborigenilor australieni. ''Antrenorul nostru ne-a oferit această muzică, iar noi am decis să o încercăm. S-a căutat pe internet şi s-au găsit multe informaţii. Ideea noastră nu a fost să apărem în mod special ca australieni. Este doar un simplu dans care datează de sute de ani'', a explicat Şabalin.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite