România iese din „hibernare“ tremurând: amicalul cu Irlanda de Nord ne arată o situație gravă ANALIZĂ

0
Publicat:

Imediat după tragerea la sorți pentru Euro 2024, în România a început să se vorbească despre o eventuală calificare a naționalei în fazele eliminatorii ale turneului final. Realist vorbind însă, la ce lot avem, ar cam trebui să zicem mersi că ne-am calificat.

Ianis Hagi, de neatins la națională, deși joacă foarte puțin în acest sezon, la Alaves
Ianis Hagi, de neatins la națională, deși joacă foarte puțin în acest sezon, la Alaves

Desigur, e frumos să ridicăm ștacheta și să visăm la un parcurs lung al tricolorilor în Germania, dar un asemenea scenariu ar trebui inclus în categoria surprizelor fotbalistice. Pentru că, atunci când vedem lotul convocat pentru amicalele din martie - cu Irlanda de Nord pe Arena Națională și cu Columbia, marți, pe Estádio Cívitas Metropolitano din Madrid -, constătăm că avem foarte mulți internaționali care ba nu joacă, ba evoluează la un nivel scăzut. Iată bilanțul pe scurt:

*Cinci jucători sunt „lipiți“ de bancă la cluburile lor, după cum reiese din tabelul de mai jos.

*Cinci fotbaliști evoluează în liga a doua: Nedelcearu, Marius Marin, Man, Mihăilă și Pușcaș

*Opt jucători se zbat în subsolul clasamentului cu formațiile lor: Niță, Burcă, Sorescu, Cicâldău, Moruțan, Drăguș, Alibec, Pușcaș

*Patru oameni sunt chemați din zona arabă: Burcă, Stanciu, Alibec și Tănase

Și dacă am preciza că internaționalii noștri de liga a doua sunt toți în Italia, deci într-o întrecere respectabilă cum e Serie B, iar doi dintre ei strălucesc la liderul Parma e, totuși, o situație stranie ca o națională calificată la un turneu final să aibă atât de mulți convocați din ligile inferioare.

Nu acești internaționali aduși din Serie B reprezintă însă marea problemă a lui Edward Iordănescu la ora actuală. Pentru că selecționerul are griji mult mai apăsătoare, când facem o analiză și mai amănunțită a lotului.

Rezerve jpg

Transferurile de iarnă, bune pentru imagine și cam atât

În primul rând, după perioada mercato, în care lumea a fost entuziamată de transferurile lui Horațiu Moldovan și Radu Drăgușin, la Atletico Madrid, respectiv Tottenham, ne-am ales, de fapt, cu doi jucători marginalizați la aceste formații. Iar dacă în privința lui Drăgușin sunt șanse ca el să mai adună niște partide la Tottenham, în schimb, Moldovan, rezerva lui Oblak la Atletico, riscă chiar să rateze Euro 2024!

Fostul goalkeeper al Rapidului a fost convocat acum pentru amicalele din martie, dar pare greu de crezut că va fi în Germania, în vară, dacă va continua să vadă meciurile lui Atletico de pe bancă. Și dacă va fi inclus, totuși, în lotul final pentru Euro 2024, Moldovan va fi, foarte probabil, rezervă și la națională. Mai ales că rivalii săi, Niță, Târnovanu și Aioani, joacă săptămână de săptămână la cluburile lor.

Gheorghe Hagi, mereu furios când nu se vorbește la superlativ despre fiul său
Gheorghe Hagi, mereu furios când nu se vorbește la superlativ despre fiul său

Ianis Hagi, de neatins

Dacă eventuala pierdere a naționalei de către Horațiu Moldovan e un pericol real pentru portarul de 26 de ani, în schimb, al doilea internațional român cu cele mai puține minute la echipa de club în 2024 poate să stea liniștit din acest punct de vedere.

Vorbim despre Ianis Hagi (25 de ani), mijlocașul care a avut doar patru apariții în cele 11 meciuri disputate de Alaves în campionatul spaniol în acest an. În aceste patru partide, Ianis a fost trimis pe teren, după cum se poate vedea mai jos:

*13 minute cu Barcelona

*4 minute cu Villarreal

*4 minute cu Osasuna

*32 de minute cu Athletic Bilbao

Chiar și așa, de curând, Gheorghe Hagi (59 de ani) a făcut o conferință furtunoasă, cu obișnuitele sale țipete, în care a lămurit lucrurile: Ianis Hagi joacă și va fi din ce în ce mai bun. Așadar, va fi convocat și cu asta basta!

Discursul lui Hagi, văzut de diverși analiști, i-a pus într-o postură stânjenitoare. Rugați să comenteze afirmațiile managerului Farului, aceștia și-au ales cuvintele cu mare atenție:

*Florin Răducioiu (Orange Sport): E evident că fiecare tată îi vrea binele propriului copil. E incontestabil asta. Dar Gică, atunci când vine vorba de băiatul lui, e mega-subiectiv, e vulcanic. Îmi place foarte mult Ianis, dar să fim realişti. Parcursul lui la Alaves e inconstant. Nu e titular. Dacă se pune în discuţie convocarea lui la naţională (n.r. - pentru amicalele din martie), mai sunt şi alţi jucători în aceeaşi situaţie, care nu joacă. El a făcut pentru naţională multe lucruri bune în ultima perioadă, a jucat bine, a dat goluri. Îl înţeleg ca tată pe Gică, dar trebuie şi Ianis să încerce să se impună mai mult în aceste luni. Vrem să-l vedem în teren. E extrem de puţin cât a jucat în ultima perioadă la Alaves.

*Helmuth Duckadam (Sport.ro): Ce ne facem cu Ianis Hagi, că nu joacă? Nimic. Noi doar urmărim ce se întâmplă. Mai e timp, poate prinde o conjunctură şi joacă cinci, șase meciuri. Noi n-avem așa de mari jucători. Avem, în schimb, cei mai buni impresari. Impresarii noştri vând. Bravo lor!

Golgheterii noștri, dispăruți în afară țării

Ultima parte a declarației lui Duckadam evidențiază și o altă problemă a fotbalului românesc care, inevitabil, atinge și echipa națională.

În lotul convocat acum, avem doi jucători, ambii ofensivi, care au plecat din Superliga noastră pe cai mari pentru ca, în străinătate, să fie de nerecunoscuți! Iar asta în condițiile în care nu evoluează în Premier League sau în Bundesliga, ci sunt legitimați la cluburi din Qatar Stars League și Saudi Pro League!

Primul e Denis Alibec (33 de ani). Înainte să plece de la Farul la Al-Muaither, acesta a avut un sezon cu 14 goluri și opt pase decisive în campionatul nostru. De când a ajuns în Qatar, Denis are patru reușite și două pase decisive! Iar asta în 16 meciuri în care a fost titular de 15 ori. Ultimul său gol la Al-Muaither datează din 20 decembrie. Cu precizarea că prima ligă din Qatar a avut o perioadă de pauză de două luni. Totuși, de la reularea competiției în luna februarie, sunt zero realizări în dreptul lui Denis în cinci partide.

Un alt fost golgheter al României, care a pierdut drumul spre poartă, e Florin Tănase. În ultimele sale două sezoane în Superliga noastră, acesta a fost o mașină de marcat goluri: 25 de reușite în stagiunea 2020-2021, 20 de goluri în sezonul 2021-2022. Odată cu plecarea sa în zona arabă, a început „seceta“ pentru Tănase. În campionatul din Emirate a înscris de două ori pentru Al-Jazira, iar acum în campionatul din Arabia Saudită are două goluri la Al-Okhdood.

Ajuns în România pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia, Tănase a ținut să-și explice bilanțul sărac din actuala stagiune.

Joc constant, dar nu sunt prea fericit cu poziția mea din teren. Sunt departe de poartă și îmi doresc să joc mai aproape de atac. Cu siguranță, din vară voi schimba echipa, dar rămâne să văd unde voi juca în sezonul următor“, a spus pentru Digi Sport fosta vedetă a FCSB-ului.

Iar colegul său de la Al-Okhdood, Andrei Burcă, a ținut să ne dea asigurări că, deși avem patru internaționali care provin din zona arabă, nivelul fotbalistic e unul foarte bun în Orientul Mijlociu. „Campionatul saudit e foarte puternic. Acum suntem peste linia retrogradării, dar mai avem multe etape. Sunt șapte, opt echipe care se bat să rămână în prima ligă. Am dat peste Benzema. Sunt dueluri intense în Arabia Saudită. Fiecare echipa caută să aducă străinii cei mai buni“, a spus stoperul naționalei la microfonul Orange Sport.

Lot amicale jpg
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite