REMEMBER Jonah Lomu, eroul pe care rugby-ul nu îl mai avusese vreodată: ziua în care s-a născut legenda
0Jonah Lomu a fost primul star planetar din rugby-ul mondial în era profesionistă. Dar şi un actor mereu grăbit. Până la linia de eseu şi până la ultima suflare. S-au împlinit deja 26 de ani de la ziua în care neozeelandezul apărea în premieră în tricoul „Kivi“, schimbând reperele acestui sport.
Născut pe 12 mai 1975, Jonah Tali Lomu s-a grăbit să debuteze pe scena mare a sportului cu balonul oval, pe 26 iunie 1994. Era o zi de duminică pe care fanii rugby-ului aveau să şi-o amintească pentru totdeauna. Lomu avea doar 19 ani şi 45 de zile şi devenea cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată în celebra naţională „All Blacks“ a Noii Zeelande. Francezii au fost cei care au simţit primii, într-un meci test de la Christchurch, forţa acestui uriaş sportiv, de 1,96 metri şi 120 de kilograme, o aripă ce alerga suta de metri în mai puţin de 11 secunde şi lăsa impresia că îşi poate depăşi în viteză orice adversar, în orice clipă, fiind totodată puternic ca o stâncă.
Jonah Lomu s-a grăbit întotdeauna spre eseu. Aşa se face că în urmă cu zece zile, pe 18 iunie, s-au împlinit 25 de ani de când „Omul-Munte“ (Today Online) reuşise să înscrie patru eseuri în semifinala de Cupă Mondială contra Angliei. Niciun jucător nu mai făcuse vreodată acest lucru până la el în acea fază a competiţiei supreme, dar nici după. Pe 18 iunie 1995, la Cape Town, Jonah Lomu îşi făcuse rost de al doilea bilet spre statutul de superstar absolut în rugby. Părea că nu poate fi pus la pământ, părea că are aripi în picioare şi părea de neoprit, chiar dacă echipa sa avea să piardă totuşi finala acelei ediţii a Cupei Mondiale, în faţa Africii de Sud. În total, în cele 63 de selecţii în naţionala Noii Zeelande, Jonah Lomu a reuşit 37 de eseuri între 1994 şi 2002.
Jonah Lomu s-a grăbit să îşi treacă numele în topul rugbiştilor cu cele mai multe eseuri reuşite la Cupa Mondială. A contabilizat 15 astfel de reuşite din doar două participări, întrucât a fost forţat să se retragă din naţională la doar 26 de ani, în timp ce egalul său, sud-africanul Bryan Habana, a avut nevoie de trei Cupe Mondiale pentru a ajunge la acest total, la 32 de ani.
Când adversarii păreau că nu îl pot atinge, pe Jonah Lomu s-a grăbit să îl domolească boala. Chiar în 1995, anul în care devenea cel mai tânăr jucător de rugby care a disputat o finală de Cupă Mondială (la 20 de ani şi 43 de zile), Lomu a fost diagnosticat cu sindrom nefrotic, o afecţiune cronică gravă a rinichilor. Astfel, o boală întâlnită cel mai frecvent în rândul copiilor de până la opt ani a fost unicul adversar care l-a prins din urmă pe Lomu, care avea să îşi trăiască de atunci zilele cu spaima că va ajunge, la un moment dat, la insuficienţă renală, ori pironit într-un scaun cu rotile. Iar în 2003, la nici opt ani după ce fusese diagnosticat, Lomu era obligat deja să facă dializă de trei ori pe zi.
Jonah Lomu s-a grăbit să revină şi după ce, în 2004, a fost supus unui transplant de rinichi. În numai un an, a revenit în poate cel mai dur sport de pe planetă şi s-a grăbit să înscrie din nou eseuri. A făcut-o, dar la fel de repede s-a trezit cu o accidentare dură la umăr, care i-a compromis practic orice şansă de a mai urca în zona de elită, în partidele naţionalei ţării sale. S-a operat din nou şi a mai tras de el până în 2007, jucând câte minute îi mai putea oferi corpul său atât de greu încercat, în ligi inferioare, prea mici pentru geniul său. A impresionat şi când a devenit doar un servant pentru coechipierii mai în putere, când picioarele nu îl mai puteau purta în ritm de tăvălug spre eseu şi când doar mintea mai zbura cu viteze ameţitoare pentru rivali, găsind breşele şi traseele pentru care aveau să sfârâie muşchii colegilor.
Din 2007, îi mai rămăseseră doar meciurile caritabile. Apoi, în 2011, organismul său respingea rinichiul primit, iar Lomu ajugea din nou să facă dializă, zilnic. Jonah Lomu se grăbea însă mai departe, să ducă mâna adânc în buzunar. Câştigase milioane de dolari din rugby, dar când s-a stins subit, din cauza unui stop cardiac, Jonah Lomu avea să fie declarat în pragul falimentului la inventarul preliminar al averii. Rob Nichol, reprezentant al asociaţiei jucătorilor de rugby din Noua Zeelandă, vorbea despre actele de caritate ale lui Jonah Lomu. "El i-a ajutat de multe ori pe alţii în detrimentul propriei sale familii. Familia lui nu poate conta pe o moştenire mare. El şi-a asumat în mod clar multe obligaţii, financiare sau de altă natură, pentru alţii. Lomu era un tip orgolios, care nu şi-a dorit niciodată să fie o povară pentru cei din jur. Era mereu cel care ajuta, nu cel care cerea ajutorul". Mai fuseseră însă şi două divorţuri costisitoare, şi facturi interminabile pentru problemele sale de sănătate, plus câteva decizii de business ratate, ori luate prea în avânt.
În cele din urmă, Jonah Lomu s-a grăbit şi când a fost vorba să părăsească această lume, lăsând planeta întreagă în şoc, să îşi ia adio de la el pe 18 noiembrie 2015, când abia ce împlinise 40 de ani.