Rapidul, lanterna „vişinie” a Ligii I. Cum poate fi salvat clubul, în 5 paşi simpli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 0-0 cu CFR Cluj, giuleştenii au ajuns pe ultimul loc în Liga I şi au nevoie de un plan serios pentru a scăpa de la retrogradare.

Lanterna roşie a Ligii I este de fapt vişinie. Cu o etapă rămasă din tur, giuleştenii au preluat locul 18 de la Iaşi şi vor reveni la matineu dacă nu vor face câţiva paşi clari în sensul redresării unui club de tradiţie.

Parafrazând un celebru moment din politică, Cornel Dinu se întreba după meciul Rapidului cu CFR Cluj: „Ce blestem o fi lovit această echipă?”. Giuleştenii chiar par a se fi aşezat sub o zodie nefericită în ultimii ani, iar suferinţa lui Nicolae Manea, care se luptă cu o boală cruntă, vine să întregească un tablou al disperării.

Cum poate ieşi Rapidul din această pasă proastă?

1. Stabilitate financiară.  E factorul cel mai important, de care depind şi următoarele puncte din proiectul de salvare a giuleştenilor. Deocamdată, Moraru a achitat câteva restanţe salariale, dar nu pare genul de patron care să vină dintr-o dată cu o infuzie puternică, de câteva milioane de euro. Găsirea unor sponsori şi resurse noi trebuie să devină prioritatea zero a conducerii, cu sau fără Dinu Gheorghe preşedinte. 

2. Restructuarea lotului.  Rapid are în acest moment un lot de 30 de jucători, dar puţini se ridică la nivelul Ligii I. Pentru a spera la salvarea de la retrogradare, e nevoie de o remaniere importantă şi de aducerea unor fotbalişti valoroşi şi experimentaţi. Daniel Niculae, Costin Lazăr şi Cristi Săpunaru ar putea fi pilonii noului Rapid, dacă se ajunge la un acord cu ei.

3. Conducere nouă. Dinu Gheorghe se „codeşte” să semneze contractul de preşedinte al clubului. „Vamă” solicită acţiuni la Rapid, putere deplină de acţiune şi un buget pe care patronul Valerii Moraru nu i l-a garantat încă. Ideal ar fi ca Dinu Gheorghe să accepte rapid funcţia şi să atragă şi alţi sponsori la Rapid, pentru că are această capacitate.

4. Un alt antrenor. Însuşi Marian Rada a recunoscut că a ajuns la capătul puterilor, după ani la rând în care a fost perceput ca şi colacul de salvare al echipei. „E nevoie de un antrenor cu experienţă să ne salveze”, e de părere şi „veteranul” Daniel Pancu. Un nume vehiculat e Mircea Rednic, dar „Puriul” aşteaptă şi el un contract mai bun, de preferat din Belgia.

5. Unitate între suporteri. Jenantul moment de la celebrarea celor 91 de ani de istorie, cu fani loviţi de nişte bătăuşi de meserie, i-a scindat pe fani. Tribunele au fost tot mai goale, de la meci la meci, motiv pentru Cristi Săpunaru, nelipsit de la partidele Rapidului, să se întrebe: „Mai ţine cineva cu această echipă?”. Giuleştenii trebuie să-şi adune din nou forţele, nu pe Facebook, ci la stadion.

Miza cea mare: un stadion nou

Din fericire, Giuleştiul este prins în programul pentru EURO 2020, urmând să fie folosit ca bază de antrenament pentru echipele naţionale care vin la Bucureşti. Rămâne de stabilit dacă se va recurge la o cosmetizare a arenei sau se va reface din temelii, ceea ce ar fi perfect pentru Rapid. „Deocamdată, nu e niciun proiect, sunt doar discuţii de principiu între Ministerul Sportului şi FRF. Cert e că stadionul va arăta mai bine”, a afirmat pentru „Adevărul” Vali Ionescu, preşedinte al CS Rapid.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite