Povestea nefardată a lui Ronnie O'Sullivan, cel mai talentat jucător de snooker. Unde se mai găsesc bilete pentru marele meci de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai talentat jucător din istoria snookerului, Ronnie O’Sullivan, a vândut aproape toate biletele pentru trei partide demonstrative cu Stuart Bingham, campionul mondial în exerciţiu.

La prima apariţie în ţara noastră, Ronnie vine cu gândul de a face pe plac românilor, despre care a aflat că s-au transformat, în ultimii ani, în mari devoratori de snooker. Partidele de pe EuroSport ridică nivelul audienţelor, iar cei care se dau în vânt după maeştrii tacului sunt mereu cu ochii pe Ronnie Osullivan. E genul de jucător care face lumea şi bilele să se învârtă în jurul lui.
Adversar lui Ronnie îi va fi Stuart Bingham, omul care a câştigat finala Cupei Mondiale în acest an, învingându-l şi pe O’Sullivan pe traseu. A fost o partidă în care Rachetei nu i-au ieşit loviturile şi nu puţine au fost meciurile în care englezul a părut obligat să intre în arenă. În mintea lui de multe ori se duc bătălii teribile pentru a se ridca de pe scaun, alteori e atât de natural în ceea ce face încât bilele par teleghidate spre buzunare.
Nu e cel mai titrat, dar e cel mai talentat jucător din istoria acestui sport, care presupune o combinaţie de precizie, inteligenţă, simţ de anticipaţie, toate aşezate la umbra unui cavalerism sincer. Ţinutele îngrijite, pedante, se completează cu gesturile de recunoaştere imediată a unei greşeli tehnice, cu riscul pierderii partidei sau a trofeului.
Ronnie a ieşit de multe ori din sfera regulilor scorţoase impuse într-un sport conservator, fie că şi-a pus prosopul în cap să nu fie văzut de nimeni, că s-a tuns în pauza unui joc sau că şi-a dat jos pantofii în timpul unui meci.
Este inclus între geniile sportului mondial, şi orce geniu atinge limite în care devine de neînţeles. Dar pentru Ronnie, nebuniile tinereţii sunt mai mult decât de înţeles. Copilul care şi-a urmat destinul ţinut în braţe de tatăl său vede la 16 ani cum părintele este condamnat pe viaţă la închisoare, după ce a ucis un om într-o încăierare într-un bar. 
În numele tatălui, câştigă UK Campionship la nici 17 ani şi a doua zi ia trofeul în braţe şi merge la închisoare: “E pentru tine!”. În momentul în care şi mama sa ajunge după gratii, pentru evaziune fiscală, lucrurile o iau razna pentru Ronnie. „Timp de cinci ani, de când aveam 19 şi până la 24 de ani, totul în viaţa mea a fost haos.. Trebuia să merg de la o închisoare la alta, îmi pierdusem licenţa, mi-era lene şi să mă spăl dimineaţa. Auzeam în cap vocea tatălui meu, care-mi spunea ce să fac, ce program să urmez, la cât să mă culc, şi eu nu făceam nimic din toate astea“, a povestit Ronnie într-un material difuzat de ITV. În 1998, a câştigat Irish Masters, dar trofeul i-a fost retras după ce a căzut testul antidoping. Băutura şi canabisul îi deveniseră singurii parteneri de viaţă acceptaţi.

A intrat în snooker-depresie
La câteva luni după ce a ieşit dintr-o clinică de recuperare, Ronnie a câştigat în 2001 Campionatul Marii Britanii pentru a treia oară. În tribune i-au fost alături trei amici de la Dezintoxicare, iar o prietenă pe care o cunoscuse acolo avea să-i ofere primi doi copii. 
Racheta îşi revenise, era într-o formă de senzaţie şi toată lumea îl dădea mare favorit al Campionatului Mondial, pe care urma să-l câştige întâia oară după o finală cu John Higgins. „Lumea nu ştia că eu sufeream de fobie socială. Nu suportam să văd pe nimeni, voiam să fiu singur! Eram nefericit şi frustrat. Şi intrasem în snooker-depresie, pentru că ştiam că sunt cel mai bun, dar mă uitam cum alţii câştigă. Viaţa mea era un coşmar înaintea acelui titlu mondial. Nu voiam să socializez şi eram disperat să câştig“, spune Ronnie.
Primul titlu mondial i-a luat “maimuţa pe care o căra pe umeri la fiecare meci”, iar naşterea copiiilor i-a oferit noi motivaţii şi perspective. Ronnie şi-a mutat dependenţa de alcool sau droguri uşoare la extrema cealaltă, devenind un “devorator” al competiţiilor de atletism dedicate amatorilor şi, în acelaşi timp, continuând să strălucească în jurul postavului:  “Nu-mi spuneţi voi când o să mă las! Vă anunţ eu!”.

Ronnie va aprinde o lumânare la Colectiv

Ronnie, “Racheta” din snooker
@ E născut în 1975, în orăşelul Wordsley. Va împlini 40 de ani în decembrie
@ La 10 ani a realizat primul break de peste 100 de puncte, 117. Acum are 794 de astfel de breakuri, la profesionişti.
@  La 14 ani a dat primul interviu, alături de tatăl său, după ce a câştigat un meci la Thames Snooker Classic. „Mi-am dat seama că e bun când m-a bătut pe mine“, a spus Ronnie senior.
@ Pe când era copil, ura să meargă la şcoală. „Dacă puteam să mă las la 10 ani şi să stau doar la masa de snooker, era perfect. Nu m-a lăsat mama“.
@  A realizat de 13 ori breakul maxim, de 147 de puncte.
@  De 5 ori campion mondial şi alte 25 de turnee câştigate.
@ Peste 6 milioane de lire sterline a câştigat Ronnie din snooker.
@  Cel poreclit „Racheta“ a realizat breakul maxim în 1997, la Mondial, în 5 minute şi 20 de secunde, record absolut.
@  Idolul lui din snooker este Steve Davis: „Încercam să-l imit pe Steve în tot ceea ce făcea“.
@  Are trei copii din două relaţii. Pe Jo Langley, cea care i-a dăruit doi copii, a cunoscut-o la „Narcoticii Anonimi”.
@ Tatăl său a fost eliberat din închisoare în 2010, după 18 ani de detenţie. 
@ La sfârşitul acestui an, va comenta pentru Eurosport Marea Britanie meciuri de la UK Championship.

Snookerul face audienţe bune în România, dar când Ronnie iese dintr-un turneu se simte imediat o scădere Marius Ancuţa, comentator EuroSport Ştiu că lumea din România e foarte interesată de snooker. Am şansa să joc în faţa unui public nou pentru mine şi abia aştept să ajung la Bucureşti cu Stuart Ronnie O’Sullivan, cvintuplu campion mondial

Trei meciuri cu Bingham la Circ
Ronnie O’Sullivan va susţine trei meciuri demonstrative cu Stuart Bingham, campionul mondial en-titre. Partidele vor avea loc în Bucureşti sâmbătă (ora 19.00) şi duminică (ora 17.00 şi 20.00), la Circul Globus, iar bilete se mai găsesc în reţeaua Eventim. Ultima dintre partide va fi transmisă în direct de Sport.ro.
Circul Globus are o capacitate de 2500 de locuri, iar bilete disponibile se mai găsesc la categoria a doua (194 de lei) şi Premium (534 de lei).

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite