Nu e păcăleală: aprilie a fost luna medaliilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul românesc a strălucit luna trecută în competiţiile europene la discipline pe care ne vom baza şi la Olimpiadă. România a contabilizat în total 17 medalii şi se poate lăuda cu patru titluri europene în probe olimpice: Sandra Izbaşa (două) şi Flavius Koczi la gimnastică şi Alina Dumitru la judo. 

Campionatele Europene de haltere, gimnastică şi judo care s-au desfăşurat în luna ce tocmai s-a încheiat au scos încă o dată la iveală resursele umane de care dispune sportul românesc. Revenirea Sandrei Izbaşa în elita gimnasticii, confirmarea venită din partea lui Flavius Koczi, efortul băieţilor obişnuiţi cu „greutăţile", demonstraţia de forţă şi de voinţă pe care Alina Dumitru şi Corina Căprioriu au etalat-o pe tatami ne-au oferit tot atâtea speranţe în ceea ce priveşte Jocurile Olimpice de la Londra.

Flavius Koczi a fost imbatabil la sol, la Campionatele Europene   Foto: Reuters

Dezbaterile pe această temă sunt deocamdată împărţite. Dan Popper, fostul secretar general al COSR, declara că nu vom lua nicio medalie de aur la Londra. Ion Ţiriac tinde să‑i dea dreptate lui Popper, însă crede că vor exista anumite excepţii. Cel mai optimist este actualul conducător al mişcării olimpice din România. „Vom obţine 8-12 medalii la Londra. Putem obţine aur la gimnastică, scrimă şi canoe", au fost cuvintele lui Octavian Morariu. Confirmarea o vom avea în luna august a anului viitor. Până atunci însă, palpabile sunt medaliile obţinute în ultima perioadă.

Gimnastica, marea speranţă

image

Izbaşa a cucerit două medalii de aur la europene   Foto: Reuters

Dincolo de numărul de medalii, patru, obţinute de fete la gimnastică, marea performanţă la Europene a fost recâştigarea Sandrei Izbaşa. Cele două titluri, la sol şi la sărituri, i-au redat încrederea gimnastei care trecuse prin momente dificile după accidentările suferite. În laboratorul mutat temporar la Izvorani, alchimiştii Bellu şi Bitang lucrează cu încă o fostă stea gata să-şi recapte strălucirea, Cătălina Ponor.

Cum Amelia Racea, bronz la Europene, la individual compus, şi Diana Chelaru, argint la sol, au devenit deja certitudini, marea provocare în continuare este găsirea şi şlefuirea unor noi talente care să completeze lotul şi să ridice ştacheta cât mai sus pentru a concura la Londra, de la egal la egal, cu marile forţe ale lumii.

Noua generaţie la haltere

Fără vedetele Valeriu Calancea (campion mondial), Ninel Miculescu (campion european) şi Roxana Cocoş (bronz european la total în 2010), delegaţia tricoloră s-a întors de la CE de haltere din luna aprilie cu 10 medalii. Chiar dacă singura de aur, cea obţinută de Marius Gîscan la stilul aruncat, nu înseamnă prea mult în vederea Jocurilor Olimpice, unde contează numai „totalul", performanţele sunt extraordinare, mai ales că am acoperit nu mai puţin de patru categorii, cu totul altele decât cele la care concurează Calancea şi Miculescu.

„Pe ei nu i-am forţat pentru că este dificil să atingi două vârfuri de formă pe an. Ei au mai luat oricum medalii şi trebuia să-i verificăm şi pe cei tineri să vedem pe ce ne putem baza în perspectiva Jocurilor Olimpice", spunea antrenorul Petre Becheru la revenirea de la Europene.

Alina, versiunea 7.0

Cu toate că a suferit mici „defecţiuni" la gleznă, care i-au dat mari bătăi de cap, „roboţelul" Alina Dumitru şi-a spulberat iarăşi concurenţa la Europenele de judo, aşa cum a făcut, cu o singură excepţie, din 2004 încoace. Totul a fost calculat cu atenţie, mai ales în finală, când a tins către limitele perfecţiunii tactice.

Adversara, eterna unguroaică Eva Csernoviczki, îi cunoştea toate secretele, dar Alina a ştiut să conducă lupta în aşa fel încât să nu-i lase nicio şansă. Versiunea 7.0 de la Europene poate fi upgradată cu un 1.0 la Mondiale, singura competiţie unde deocamdată nu a cucerit aurul, dar mai ales cu un 2.0 la Jocurile Olimpice. La Londra vom asista însă, mai mult ca sigur, la ultima apariţie pe tatami a unei judoka cu care şi japonezii ar fi mândri.

Atletismul şi luptele au completat salba de primăvară

Românii şi-au mai trecut în cont în această primăvară alte cinci medalii la Campionatele Europene, una la atletism şi patru la lupte, toate obţinute în luna martie. Marian Oprea (foto) a fost deschizător de drumuri, la Europenele de sală de la Paris, unde a obţinut medalia de bronz la triplu salt. Apoi, la finalul lunii, Estera Dobre (51 kg) şi Georgiana Paic (59 kg) au cucerit argintul, în timp ce Cristina Croitoru (48 kg) şi Ştefan Gheorghiţă (84 kg) au fost medaliaţi cu bronz, la Campionatele Europene de lupte, de la Dortmund.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite