Noul ciclu olimpic pentru baschetul 3x3 începe la Constanţa: România se duelează pentru un loc la Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baschet

Drumul către un nou an European începe pentru naţionalele de baschet 3x3 ale României la Constanţa, gazda tradiţională în ultimii cinci ani a unuia dintre turneele de calificare pentru Europenele de baschet 3x3.

Evenimentul marchează debutul internaţional în România al unui nou ciclu olimpic pentru baschetul 3x3, disciplină care a fost prezentă, în premieră, la ediţia Tokyo 2020, acolo unde naţionala feminină a încheiat competiţia pe locul 7. 

La Constanţa vor fi prezente 25 de echipe naţionale, din 15 ţări, care se duelează pentru două locuri la masculin şi trei la feminin care duc la turneul final ce va avea loc în Austria, la Graz, între 9 şi 11 septembrie. 

La feminin, România se află în grupa B, cu Italia şi Turcia, primele două echipe urmând să avanseze în sferturile de finală. Apoi, câştigătoarele semifinalelor se califică la turneul final, în timp ce pierzătoarele se duelează într-un meci decisiv pentru ultimul loc disponibil. 

Ursu

Din echipa care a reprezentat tricolorul la istoricul debut olimpic vor fi din nou prezente pe teren Sonia Ursu (foto) şi Anca Stoenescu. Ursu a fost medaliată cu argint la ediţia din 2016 a Europenelor, cea mai bună performanţă la feminin pentru România şi a mai jucat alături de Stoenescu şi la ediţia din 2018, unde acvilele s-au oprit în sferturile de finală. 

Celor două li se vor alătura Alina Podar, cea mai bună marcatoare la turneul final al Nations League din 2021, de la Bucureşti şi Ana Maria Vîrjoghe, jucătoare la Universitatea Gonzaga, în campionatul universitar nord-american, care a debuta, anul acesta, pentru naţionala de 3x3. 

Vulturii se vor baza pe o echipă tânără, condusă de Cristi Mâinea, MVP-ul finalei Nations League din 2021 şi Alexandru Coconea, cei doi făcând parte din echipa care în 2019 obţinea o victorie istorică împotriva Statelor Unite la Campionatele Mondiale U23. Lotul tricolorilor va fi completat Christian Chiţu, unul dintre cei mai talentaţi jucători de 3x3 din noua generaţie şi de Mario Lazăr, un jucător care a intrat în ultimii ani în circuitul competiţiilor de 3x3.  

Evenimentul are loc într-o zonă emblematică pentru Constanţa, Faleza Cazino, acolo unde a fost amenajată o arenă temporară, iar accesul spectatorilor va fi permis fără restricţii.  

Pe lângă meciurile de baschet 3x3, spectatorii vor putea participa la diverse concursuri cu premii şi vor avea o zonă dedicată de unde pot pleca cu o amintire digitală de la eveniment. 

FIBA 3x3 Europe Cup 2022 – Constanţa Qualifier e un eveniment finanţat de către Primăria Constanţa şi este susţinut de Tissot, Superbet, Horizon, Kiss FM, Stirom, Zizin, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi Radio România Constanţa. Partenerii internaţionali ai evenimentului sunt Peak şi Wilson. 

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite