Minciuna, politică de stat în Iran: Cum e denaturat adevărul, fără rușine, de presa locală

0
0

Se spune că dacă nu citești presa, ești neinformat, iar dacă o citești, ești dezinformat. În mod clar, vorbim despre o exagerare, întrucât surse corecte de informare se pot găsi, ce-i drept, cu un efort mai mare. Din păcate, în țări dictatoriale, precum Iranul, această misiune e și mai dificilă.

Ayatollah-ul Ali Khamenei, liderul spiritual, o figură detestată de mulți iranieni. FOTO: Facebook
Ayatollah-ul Ali Khamenei, liderul spiritual, o figură detestată de mulți iranieni. FOTO: Facebook

Aici, presa e controlată de stat. Există instituții media private, însă ele sunt controlate „la sânge“ de Guvern. Care, periodic, le oprește activitatea, dacă sunt relatate știri care depășesc „linia roșie“. E un termen folosit în Iran pentru subiecte care sunt considerate nenegociabile. Adică, trebuie să fie strict pe placul regimului!

În afară de presa care se zbate să-și facă treaba, în mod onest, chiar și într-o țară dictatorială, rămân ziarele și site-urile controlate, în întregime, de stat. Aici, angajările se fac după un proces riguros. Pentru că sunt acceptați doar cei care împărtășesc ideile Guvernului. Iar în Iran, minciuna e politică de stat, începând din 1979, de când a avut loc Revoluția Islamică.

Așadar, se minte fără pic de rușine. Inclusiv când sunt abordate subiecte aparent minore. Ultimul exemplu: situația consumului de alcool, în Qatar, pe durata Mondialului din 2022 (20 noiembrie – 18 decembrie). Vorbim despre un turneu pentru care naționala Iranului e calificată, fiind în grupa B, alături de Anglia, Țara Galilor și SUA.

Având în vedere că Mondialul e găzduit de o țară vecină, sunt așteptați mulți iranieni în Qatar, pe durata competiției. Așa cum s-a întâmplat și la CM 2018, în Rusia. Și acolo Iranul a avut un număr mare de suporteri, deoarece rușii, aliați ai Iranului, au ușurat formalitățile de călătorie pentru suporterii iranieni.

Pornind de aici, presa locală tocmai a lansat o minciună ridicolă: În Qatar, consumul de alcool va fi strict interzis pe durata turneului final, cu foarte mici excepții. „Vânzarea băuturilor alcoolice va fi interzisă în incinta stadioanelor Mondialului. Nu se va găsi alcool pe stadion, sub nicio formă. Băuturile alcoolice vor fi disponibile doar în câteva locuri izolate“, a scris presa iraniană.

Această știre a venit fix într-o zi în care Comitetul de Organizare pentru CM 2022 a anunțat cu totul altceva! Iar asta în presa internațională, unde articolele pe această temă pot fi găsite printr-o simplă căutare pe Google. Pentru presa iraniană de stat însă, acest amănunt n-a contat.

„Băuturile alcoolice vor fi disponibile pentru suporteri, pe stadioanele Mondialului. Din acest punct de vedere, situația va fi exact la fel ca alte ediții ale Mondialului. Vor exista și unele zone, dedicate familiilor, în care nu se va găsi alcool. Dar pe stadioane, în fan-zone-uri și în hoteluri, băuturile alcoolice vor fi puse în vânzare, la fel ca în orice alt colț al lumii“, a explicat Nasser Al-Khater, președintele Comitetului de Organizare.

6

țări islamice vor fi prezente la CM 2022: Qatar, Iran, Arabia Saudită, Senegal, Tunisia și Maroc.

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite