Maratonul Internațional București aduce turismul sportiv în România: Câte țări au dat alergători în diferite probe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend, Capitala va celebra a 15-a ediție a Maratonului Internațional București. Vorbim despre o competiție destinată sportului de masă, care a contribuit enorm la dezvoltarea alergării în România.

Valeria Răcila van Groningen a alergat, la rândul ei, în foarte multe curse de maraton.
Valeria Răcila van Groningen a alergat, la rândul ei, în foarte multe curse de maraton.

Paradoxal, un asemenea eveniment a fost creat, nu de o fostă sportivă provenită din atletism, ci de Valeria Răcilă van Groningen (65 de ani). Aceasta a fost campioană olimpică, la canotaj, cucerind aurul olimpic pentru România, la JO 1984, la Los Angeles.

Născută la Stulpicani (Suceava), Valeria Răcilă van Groningen a pus bazele Maratonului Internațional București, în 2008, pe când asemenea competiții de alergare stradală erau foarte puține în România. Prin comparație, Maratonul găzduit de Boston (SUA) a avut prima ediție în 19 aprilie 1897. Adică, acum 125 de ani!

Revenind la Maratonul Internațional București, evenimentul se pregătește pentru ediția cu numărul 15, în acest weekend, în zilele de 8 și 9 octombrie. Sâmbătă, vor avea loc cursele noncompetitive, iar duminică se va da startul pentru probele de 10km, semimaraton (21km) și maraton (42km), atât la individual, cât și la ștafete.

Sunt așteptați peste 15.000 de alergători la ediția din acest an. Ceea ce confirmă, încă o dată, cum a crescut Maratonul Internațional București, de la un an la altul. De altfel, evenimentul a devenit un mijloc important de promovare pentru turism sportiv în România. Pentru că, anual, sunt sute de alergători care sosesc în București pentru a participa într-una din probele de 10k, 21km sau maraton. Ceea ce înseamnă că ajung în Capitală, înainte de cursă, iar apoi mulți dintre ei rămân câteva zile aici pentru a vizita Bucureștiul sau alte orașe din România.

Iată însă câteva cifre despre Maratonul Internațional București, în perioada 2008 – 2021:

*124.600 de alergători, dintre care 36.000 alergători copii;

*85 de țări participante;

*Record de cursă la categoria bărbați (2h 10min 49sec) la ediția din 2019;

*8000 de voluntari;

*340.000 litri apă, 26.7000 litri băutură izotonică, 40.000 kg fructe;

*Cel mai tânăr participant - 43 de zile (cursa bebelușilor);

*Cel mai vârstnic participant - 83 de ani;

*Cea mai friguroasă zi - 17 octombrie 2010 - 11 grade Celsius;

*Cea mai călduroasă zi - 13 octombrie 2019 - 24 grade Celsius;

*1,5 milioane euro, sumă strânsă de ONG-urile asociate Maratonului București;

*Premii acordate în bani și produse în valoare de 525.000 euro;

Despre RunInBucharest

RunInBucharest este organizatorul celor mai mari competiții de alergare stradală din România. Începând cu anul 2008, Bucureștiul a fost inclus în circuitul internațional al maratoanelor, alăturându-se celorlalte capitale europene care găduiesc anual astfel de competiții.

Toate competițiile #RunInBucharest sunt acreditate și înscrise în calendarul internațional al AIMS (Asociația Internațională a Maratoanelor și Semimaratoanelor) și World Athletics (Federația Internațională de Atletism). RunInBucharest a dezvoltat în România modelul asocierii competițiilor de alergare cu o cauză socială, umanitară sau ecologică, iar în prezent sunt peste 30 cauze partenere ale evenimentelor. Acestea cumulează fonduri de peste 100.000 euro anual pentru proiectele comunitare, sociale, educaționale, ecologice prezentate.

RunInBucharest a fost primul ONG care a demarat o platformă de voluntariat sportiv în România – www.voluntarinsport.ro. Site-urile oficiale ale Bucharest RUNNING CLUB sunt: www.bucuresti21km.ro, www.bucharest-marathon.com, www.voluntarinsport.ro, www.runinbucharest.com. FB/Bucharest21km; BucharestMarathon; BucharestRuningClub; VoluntarInSport; #RunInBucharest

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite