Lecție americană pentru România: recordul mondial care arată ce înseamnă dragostea pentru sport
0În România, din păcate, dragostea pentru sport se reduce, în mare măsură, la statul în fotoliu, de unde „iubitorul de sport“ se uită la alții cum fac sport. De aici, și statisticile alarmante care ne pun la coada tuturor clasamentelor privind sportul de masă.
Consecințele acestei situații? O povară pentru sistemul sanitar, cu o populație lovită de tot felul de probleme medicale declanșate din cauza sedentarismului. Și, având în vedere că dragostea pentru sport și aprecierea pentru evenimente sportive lipsesc, cu desăvărșire, de fiecare dată când avem câte o cursă, pentru care apar restricții de trafic, se declanșează un val de furie din partea celor care sunt scoși din zona lor de confort. Vorbim despre șoferii de weekend care „fierb“ pentru că nu se pot deplasa cu mașina personală, prin centrul orașului, timp de câteva ore, într-o zi de duminică!
În Occident și în SUA, lucrurile stau cu totul altfel din acest punct de vedere. Adevărul a arătat aici, într-un reportaj realizat în exclusivitate, cum e primul Maratonul Paris de francezi. Iar acum, orașul New York, care în weekend a avut maratonul anual, a stabilit un record mondial. De care suntem la ani-lumină distanță!
Potrivit Agerpres, Maratonul de la New York, care s-a derulat duminică, a doborât recordul mondial de alergători care au trecut linia de sosire într-o cursă pe distanţa de 42,195 km, cu un total de 55.646 de concurenţi. Prin comparație, la Maratonul București 2024, în octombrie, au fost 12.000 de alergători, în total. Doar 1.600 dintre ei au fost înscriși în proba de maraton (42,195km).
Revenind la evenimentul de la New York, organizatorii au dezvăluit că 56.012 persoane au luat startul în cursa de duminică – care a restricționat traficul, la fel ca în toate orașele care au astfel de evenimente! - şi că 55.646 dintre acestea au reuşit să o termine.
Dintre alergătorii care au ajuns la linia de sosire din Central Park, 30.795 au fost bărbaţi, 24.731 au fost femei şi 120 au fost persoane non-binare.
Totodată, 17.859 dintre concurenţi au fost non-americani. Anul acesta, la maratonul de la New York au participat alergători din 137 de ţări diferite, precum şi reprezentaţi ai celor 50 de state ale SUA, precum şi din Porto Rico, Districtul Columbia, Guam şi Insulele Virgine.
Kenyana Sheila Chepkirui, la feminin, şi olandezul de origine somaleză Abdi Nageeye, la masculin, au fost câştigătorii maratonului de la New York.