Kelvin Kiptum, povestea unei tragedii fără margini: omul care a pornit desculț spre culmile gloriei
0În România, sportul a decăzut, nu doar când ne uităm la rezultatele de nivel înalt, dar și când aruncăm o privire mai profundă pe ce înțelegem noi prin sport. Cazul accidentului fatal al lui Kelvin Kiptum vorbește foarte mult în acest sens.

În România, cu mici excepții, această știre a fost tratată cu indiferență. Deși vorbim despre un atlet de elită, deținătorul recordului mondial în proba de maraton. De asemenea, africanul era în pole-position pentru a deveni primul alergător din istoria omenirii care să încheie cursa de 42,195 de kilometri în sub 2 ore după un eveniment omologat de Federația Internațională de Atletism (IAAF).
La noi însă, din păcate, mulți oameni nici n-au auzit de Kelvin Kiptum. Tocmai de aceea, la decesul unui colos, „Adevărul“ prezintă povestea sa tragică.
Născut la Kaptagat, Kelvin a copilărit într-o sărăcie lucie și a crescut muncind cot la cot cu tatăl său pe câmp, la țară. De altfel, așa l-a și cunoscut antrenorul său, Gervais Hakizimana (Rwanda, 36 de ani), cel care a murit acum alături de el, în accidentul de mașină. „Era un copil când l-am cunoscut. Muncea desculț, cot la cot cu tatăl lui. Prin 2009, eu mă antrenam lângă ferma lor. Uneori, Kelvin venea să mă tachineze, iar eu îl goneam. Acum, când văd ce a realizat, mă bucur enorm pentru el“, a povestit Hakizimana după ce elevul său a stabilit recordul mondial, de 2 ore și 35 de secunde, la Maratonul de la Chicago pe 8 octombrie 2023.
Ca să înțelegem ce înseamnă acest rezultat, e nevoie de o precizare: Kiptum a parcurs fiecare kilometru în 2 minute, 51 de secunde! 90 la sută din oameni nu pot alerga un kilometru cu o asemenea viteză!
Ascensiunea lui Kelvin în lumea curselor de anduranță a fost fascinantă. Debutul său în proba de maraton a avut loc în 2022, cu un rezultat incredibil la Valencia: 2 ore, 1 minut și 53 de secunde. Timpul scos era al 4-lea, la masculin, din istoria probei! Iar asta în condițiile în care Kiptum își începuse cariera de alergător cu doar patru ani mai devreme, împrumutând o pereche de încălțări! „N-aveam resurse materiale ca să călătoresc pentru curse sau pentru a-mi cumpăra pantofi de alergare“, a povestit Kiptum, peste ani, pentru BBC.
Maratonul de la Valencia i-a schimbat viața lui Kelvin. Mai ales că această cursă fantastică din 2022 a fost urmată de alte două evenimente majore. Cu rezultate și mai bune:
*2023 (Maratonul de la Londra): 2 ore, 1 minut și 25 de secunde
*2023 (Maratonul Chicago): 2 ore și 35 de secunde

La Chicago, Kiptum a stabilit recordul mondial. Și a arătat că omenirea e mai aproape ca oricând de doborârea barierei de 2 ore în proba regină a atletismului. Ceea ce chiar Kiptum spera să facă, anul acesta, pe 14 aprilie, în cadrul Maratonului de la Rotterdam.
Din păcate, destinul său tragic a lăsat neterminată o poveste superbă care ar fi trebuit să aibă mai multe capitole istorice. Kiptum s-a prăpădit, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident de mașină în care a murit și antrenorul său, Gervais Hakizimana. Un al treilea pasager al mașinii Toyota Premio, care s-a făcut zob în urma impactului cu un copac, a fost dus la spital. Vorbim despre Sharon Chepkurui Kosgei Keiyo, o femeie în vârstă de 24 de ani, care a fost rănită grav după ce Kiptum a pierdut controlul mașinii în care se afla la volan.
Alergătorul din Kenya a lăsat în urma sa doi copii. Și o mare de regrete, pentru că sportul mondial a pierdut o stea care n-a apucat să-și valorifice la maxim potențialul uriaș.