Jocurile Paralimpice s-au încheiat: cele mai frumoase imagini de la o competiţie urmărită de 1,9 milioane de spectatori
01,9 milioane de spectatori au urmărit Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, a căror festivitate de închidere a avut loc duminică seara. România a luat o medalie de bronz, prin Alex Bologa.
Peste 4.350 de sportivi cu dizabilităţi din 176 de ţări s-au întrecut la 22 de discipline sportive pe parcursul a 12 zile de Jocuri în care s-au bătut 11 recorduri.
Cifrele de mai sus nu spun întreaga poveste pentru că marea realizare a acestor Jocuri au fost cei 1,9 milioane de spectatori care au urmărit întrecerile dintre sportivii cu dizabilităţi. După Londra, Jocurile de la Rio vin pe locul doi în istoria întrecerilor paralimpice, ca număr de suporteri.
Ca de fiecare dată, au atras atenţia poveştile oamenilor care înfruntă suferinţe teribile zi de zi, sunt în pragul eutanasiei, precum belgianca Marieke Vervoort, sau depăşesc accidente groaznice, precum fostul pilot de Formula 1 Alex Zanardi. Împărţiţi pe grade de handicap, în ideea de a oferi o întrecere echitabilă participanţilor, paralimpicii au impresionat la Rio şi au avut parte de o cermeonie de închidere spectaculoasă, cu vedete precum Vanessa da Mata sau regina carnavalului Ivete Sangolo performând pe scena de pe Maracana. Un moment special l-a avut în prim-plan pe chtiaristul Jonathan Bastos, născut fără braţe, care a mângâiat corzile cu degetele de la picioare.
Un minut de reculegere s-a ţinut în memoria iranianului Bahman Golbarnezhad, primul sportiv paralimpic care îşi pierde viaţa în timpul unei competiţii sportive. Bahman a fost victima unei căzături în timpul unei întreceri de ciclism. El avea 48 de ani şi participa pentru a doua oară la Jocurile Paralimpice. Bahman Golbarnezhad era căsătorit şi avea un băiat, el practicând ciclismul de la 12 ani.
Am terminat pe locul 76
România a fost reprezentată la Rio de 12 sportivi: Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (săritură înălţime), Mihaela Lulea (para-canoe), Iulian Şerban (para-canoe), Eduard Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Alexandru Bologa (judo pentru nevăzători), Naomi Ciorap, Samuel Ciorap, Octavian Ilina (înot), Makszin Dacian (tenis de masă) şi Bobi Simion (tenis de masă).
Cea mai bună performanţă i-a aparţinut clujeanului Alex Bologa, medaliat cu bronz la judo nevăzători. Locuri patru au mai obţinut Mihaela Lulea şi Iulian Şerban, de la para canoe, în vreme ce Carol-Eduard Novak, multiplu medaliat la jocurile de la Beijing şi Londra, a anunţat că se retrage din sport. Cu medalia de bronz a lui Alex Bologa, România a încheiat pe locul 76 la Rio de Janeiro, la egalitate cu ţări precum Insulele Capului Verde, Mozambic, Filipine, Pakistan, Indonezia, Arabia Saudită sau Sri Lanka.
Alex Bologa vrea o căsuţă a lui
Ministrul Elisabeta Lipă a anunţat că Alex Bologa va primi 42.000 de euro, la fel ca medaliaţii cu bronz de la Jocurile Olimpice. ”Alex Bologa va primi exact acelaşi premiu ca medaliaţii noştri cu bronz la Jocurile Olimpice, adică suma de 21.000 de euro, care va fi dublată. Pentru această dublare nu se cer aprobări special. Este o mare bucurie reuşita lui şi sper să-şi îndeplinească visul de a-şi lua o casă”, a declarat Elisabeta Lipă pentru News.ro.
Alex Bologa are 20 de ani, este student la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi urmează şi cursuri pentru a deveni maseur.
Gianina Andreica, antrenorul care l-a descoperit pe Alex Bologa şi care îl pregăteşte la Centrul Olimpic din Cluj-Napoca, declara pentru News.ro, după ce sportivul a cucerit medalia de bronz, că recompensa financiară pentru el este importantă, pentru că acesta ”îşi doreşte o căsuţă a lui”.
Clasamentul pe medalii
Naţiune Medalii de aur Total
1.China 107 239
2. Marea Britanie 64 147
3. Ucraina 41 117
4. SUA 40 115
5. Australia 22 81
6. Germania 18 57
7. Olanda 17 62
8. Brazilia 14 72
.............................
76. România 0 1
Imagini memorabile de la Jocurile Paralimpice
Ibrahim Hamato este un egiptean care joacă tenis de masă ţinând paleta între dinţi. Rămas fără braţe de la 10 ani, în urma unui accident feroiviar, Ibrahim a găsit această metodă pentru a nu se despărţi de mingea de celuloid. Îl găsiţi pe YouTube, unde clipurile cu el jucând tenis de masă strâng milioane de clickuri şi un munte de admiraţie.
Alex Zanardi are 49 de ani şi în curând s-au împlinit 15 ani de la teribilul accident de Cart, în urma căruia a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa. Fostul pilot de Formula 1 a fost salvat de intervenţia rapidă a medicilor, care au fost totuşi nevoiţi să îi amputeze ambele picioare. La Rio, Zanardi a câştigat medalia de aur la ciclism, în proba de contratimp individual, la patru ani după ce luase alte două medalii la Londra. „În mod normal, nu vorbesc cu Dumnezeu, cred că are lucruri mai importante de făcut, dar acum trebuie să îmi ridic privirea spre cer şi să mulţumesc pentru viaţa privilegiată pe care o am”, le-a spus el reporterilor.
Iranianul Morteza Mehrzadselakjani este al doilea cel mai înalt om din lume la cei 2,46 metri ai săi. Suferă de Acromegalie, o afecţiune rară, caracterizată prin hipersecreţie de hormone de creştere. În mod normal, merge într-un scaun cu rotile, dar la Jocurile Olimpice de la Rio el a făcut parte din echipa de volei în şezând a Iranului şi prin dimensiunea braţelor sale şi serviciul său puternic a impresionat pe toată lumea. Iar sportul l-a ajutat pe Morteza să depăşească şi depresia.