Jocurile COVID-ului: Cifre alarmante cu trei zile înainte ca la Tokyo să înceapă JO 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
JO2020

Sărbătoarea sportului mondial, amânată cu un an din cauza pandemiei, bate la uşă. Festivitatea de deschidere e programată pentru vineri. Şi deja avem 58 de oameni implicaţi în acest eveniment, infectaţi cu noul coronavirus.

Dacă Euro 2020 a fost o competiţie ferită, în mare parte, de COVID-19, cu tribune din ce în ce mai pline, pe măsură ce a avansat turneul, din păcate, Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august) vor fi serios afectate de pandemie.

Pe lângă faptul că toate probele se vor desfăşura în faţa unor tribune goale, fanii neavând acces în tribune, şi numărul cazurilor confirmate de COVID-19 l-a depăşit deja cu mult pe cel de la Euro 2020. La întrecerea fotbalistică de pe bătrânul continent, foarte puţine naţionale au avut oameni infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. La JO 2020 (evenimentul şi-a păstrat denumirea, în mod simbolic), sunt deja 58 de bolnavi de COVID-19! Iar asta în condiţiile în care evenimentul nici măcar n-a început.

Vaccinarea e opţională

După ce au existat dezbateri aprinse pe această temă, Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a anunţat că vaccinarea participanţilor la JO 2020 va fi opţională. Şi decizia, în acest sens, va fi luată de fiecare ţară. Americanii, de pildă, nu le-au impus sportivilor lor să se vaccineze. Dar tocmai au pierdut un om important din lotul lor olimpic. Vorbim despre Coco Gauff (17 ani, 25 WTA). Care a ratat deplasarea în Japonia, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19. Deocamdată, Federaţia Americană de Tenis (USTA) n-a anunţat înlocuitoarea lui Gauff, care ar fi trebuit să concureze atât în proba de simplu, cât şi în cea de dublu, alături de Nicole Melichar. 

Revenind la situaţia cazurilor de COVID-19, în rândul celor aflaţi deja în Japonia pentru JO 2020, cea mai afectată e echipa de fotbal a Africii de Sud. Trei dintre componenţii ei (doi jucători, plus un analist video) au fost testaţi pozitiv, după sosirea în Satul Olimpic. Drept urmare, tot lotul Africii de Sud a fost plasat în izolare, urmând să-şi reia antrenamentele după primirea rezultatelor testelor. Ieri, un al treilea sportiv, Ondrej Perusic, un jucător ceh de volei pe plajă, a fost testat pozitiv. „N-are absolut niciun simptom“, a precizat şeful delegaţiei cehe, Martin Doktor.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a anunţat că până ieri, 20.000 de persoane (sportivi, staff, jurnalişti) ajunseseră în Japonia pentru Jocurile Olimpice. Dintre aceştia, cei care vor locui în Satul Olimpic vor fi testaţi, zilnic. Cei infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 vor fi duşi în afara Satului Olimpic şi plasaţi în izolare. Şi vor pierde şansa de a concura la JO 2020. 

Terorizaţi de riscurile îmbolnăvirii

În Japonia, a existat un curent puternic împotriva organizării Jocurilor Olimpice, inclusiv în acest an. Toate sondajele de opinie au arătat că localnicii, în marea lor majoritate, cer anularea evenimentului, considerând că el va duce la creşterea numărului de cazuri. De altfel, 10.000 de voluntari au şi refuzat să mai dea o mână de ajutor pentru organizarea JO 2020, tocmai de teama îmbolnăvirii. 

Şi nu doar voluntarii au renunţat la implicarea lor în sărbătoarea sportului mondial. Nume grele din rândul atleţilor, precum Nick Kyrgios (Australia, tenis), Sofia Kenin (SUA, tenis) sau Liz Cambage (Australia, baschet) au refuzat participarea, motivând pandemia de COVID-19.

11.000 de sportivi din peste 200 de ţări vor fi implicaţi în Jocurile Olimpice de la Tokyo.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite