JO 2020 Tokyo: România, în Top 50, în clasamentul medaliilor. Japonia, bilanţ istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancuţa Bodnar (stânga) şi Simona Radiş, medaliatele noastre cu aur, la JO 2020
Ancuţa Bodnar (stânga) şi Simona Radiş, medaliatele noastre cu aur, la JO 2020

Sportul românesc a decăzut, iar fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice ne confirmă, încă o dată, această realitate. Totuşi, în Japonia, am obţinut un rezultat similar cu cel de la precedenta ediţie, în 2016, la Rio de Janeiro.

România a câştigat cele patru medalii de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în prima săptămână a evenimentului.

Prima sportivă care a ajuns la podium a fost Ana Maria Popescu (scrimă), cu argintul luat la 24 iulie, la o zi după festivitatea de deschidere. Au urmat patru zile de „secetă“. Apoi, 28 iulie a fost cea mai fericită zi pentru delegaţia tricoloră. Pentru că, la această dată, s-au luat două medalii la canotaj, una de aur (dublu vâsle feminin) şi una de argint (patru rame masculin, fără cârmaci). În fine, la 29 iulie, România a câştigat ultima medalie, încă un argint, la dublu rame masculin.

Au urmat zece zile fără urcări pe podium pentru sportivii români. Practic, până la finalul JO 2020. Şi pe măsură ce această „secetă“ s-a prelungit, România a coborât tot mai mult în clasamentul de medalii. Unde a încheiat pe locul 46, după cum se poate vedea mai jos:

Medalii

Cu cele patru medalii luate, la Tokyo, România a depăşit ţări precum Slovacia, Portugalia sau Argentina. În schimb, peste noi au fost Kosovo, Qatar sau Bahamas. 

Oricum, rezultatul României, la JO 2020, nu diferă foarte mult de cel de la Rio de Janeiro, în 2016. Atunci, România a luat tot patru medalii (1 aur, 1 argint, 2 de bronz) şi s-a clasat pe locul 47, în clasamentul final.

De remarcat că, la această ediţie de la JO, gazda Japonia a obţinut un bilanţ istoric, cel mai bun de când participă la sărbătoarea sportului mondial. Niponii au terminat pe 3, cu 27 de medalii de aur, 14 de argint şi 17 de bronz! Cu acest total de 58 de medalii, dintre care 27 de aur, Japonia şi-a depăşit cu mult precedentul record olimpic stabilit, la Atena, la JO 2004. Atunci, asiaticii au luat cele mai multe titluri olimpice la o singură ediţie, 16.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite