Japonia, scandal de corupție în stil românesc: Prima condamnare după Jocurile Olimpice de la Tokyo

0
Publicat:

Fostul preşedinte al unei societăţi japoneze, sponsor al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, a primit, vineri, o pedeapsă de închisoare cu suspendare, o primă condamnare de către justiţia niponă în cadrul scandalului de corupţie din jurul acestui eveniment, informează AFP.

Fan Japonia FOTO EPA-EFE

Scandalul a izbucnit în vara trecută în Japonia, la an de la Jocurilor Olimpice 2020, care s-au desfăşurat în cele din urmă în 2021 şi aproape în totalitate cu porţile închise din cauza pandemiei de COVID-19. Numeroase companii din ţară au fost implicate în cazuri de corupţie, care au condus chiar la compromiterea candidaturii oraşului Sapporo la organizarea JO de Iarnă din 2030.

Fostul preşedinte al Aoki Holdings, Hironori Aoki (84 ani), a fost condamnat. vineri. la 30 de luni de închisoare cu suspendare, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului din Tokyo. El a fost găsit vinovat de dare de mită pentru a asigura firmei sale, o reţea de magazine pentru costume bărbăteşti, să devină partener oficial al Jocurilor Olimpice 2020. El a pledat vinovat în luna decembrie.

Procurorii anchetează, totodată, suspiciunile de corupţie legate de JO de la Tokyo şi în cazul unui alt fost responsabil, Haruyuki Takahashi, acuzat că ar fi primit echivalentul a câteva sute de mii de euro drept mită, în special pentru acordarea unor contracte publicitare.

Cad și alte capete

Procurorii japonezi au mai anunţat deschiderea unei proceduri judiciare împotriva uneia dintre cele mai mari agenţii publicitare din ţară, Dentsu, şi a altor cinci companii bănuite de practici anticoncurenţiale în cadrul organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020. Preşedintele Dentsu, Hiroshi Igarashi, şi-a recunoscut deja faptele în faţa procurorilor, conform presei locale.

Agenţiile de publicitate Hakuhodo şi Tokyu sunt, de asemenea, anchetate, precum şi firmele Same Two, Cerespo şi Fuji Creative Corp, active în sectorul organizării de evenimente, şi alte şapte persoane a căror implicare nu a fost precizată.

Un alt fost preşedinte al unei agenţii de publicitate a recunoscut şi el, recent, că a oferit mită unui responsabil al Comitetului de organizare Tokyo 2020, pentru a obţine un contract legat de acest eveniment. Declaraţiile sale în faţa unui tribunal din Tokyo au intervenit în timp ce o anchetă privind apeluri de oferte trucate în legătură cu Jocurile din capitala niponă ia amploare.

Mită de 1,4 milioane de euro

Procurorii îl acuză pe Shinichi Ueno, fost preşedinte al ADK, a treia cea mai importantă agenţie de publicitate din Japonia, că ar fi plătit 14 milioane de yeni (98.000 de euro) lui Haruyuki Takahashi, în schimbul unui contract de sponsorizare pentru grupul său.

Conform procurorilor, Ueno (69 ani) era în 2018 "disperat" că agenţia sa nu a câştigat niciun contract legat de Jocuri şi ar fi apelat la Takahashi să-l ajute. De asemenea, Takahashi este acuzat că ar fi primit 1,4 milioane de euro mită din partea mai multor companii, în special pentru atribuirea de contracte publicitare.

Acest amplu scandal a afectat candidatura oraşului Sapporo (nordul Japoniei) la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2030. Sapporo a întrerupt evenimentele promoţionale şi prevede un sondaj în rândul populaţiei pentru evaluarea candidaturii.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite