În această seară se joacă marele derby Anglia - Scoţia. Ist0ria unei rivalităţi de 144 de ani
0Anglia şi Scoţia se întâlnesc vineri seara în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Este a 113-a confruntare dintre echipele care au jucat primul meci internaţional din istoria fotbalului la 30 noiembrie 1872.
Pe legendarul stadion Wembley din Londra, Anglia porneşte ca mare favorită împotriva Scoţiei, chiar şi cu un interimar pe banca tehnică, în persoana lui Gareth Southgate. Însă n-a fost mereu inegală confruntarea dintre cele două naţiuni, ba chiar bilanţul all-time vorbeşte despre un oarecare echilibru: 47 de victorii Anglia, 41 de succese scoţiene, 24 de egaluri în cele 112 confruntări care au avut loc.
Ar fi fost chiar 117 partide, însă FIFA nu ia înconsiderare cele cinci meciuri jucate în 1870 între Anglia şi Scoţia, pe considerentul că oaspeţii nu au venit cu cea mai bună garnitură, ci au încropit o echipă cu scoţieni stabiliţi primprejurul Londrei. Aşa că în istoria fotbalului rămâne consemnat pentru eternitate ca primul “match” internaţional confruntarea de la 30 noiembrie 1872, când Anglia a acceptat invitaţia de a juca de St Andrew’s Day la Hamilton Crescent, care era de fapt terenul unei club de cricket din Glasgow. La meci au asistat 4.000 de spectatori, care au plătit câte un şiling şi au suportat o întârziere de 20 de minute faţă de ora programată, din motive organizatorice. Scoţienii au alcătuit naţionala cu jucători de la un singur club, Queens Park, în vreme ce Anglia a adus fotbalişti de la nouă echipe diferite. În ciuda unei dispute aprinse, cum a fost ea caracterizată de cronicarii vremii, în primul meci oficial inter-ţări nu s-a marcat niciun gol. Peste un an, la Londra, în reeditarea partidei, au venit şi golurile: 4-2 pentru Anglia.
De la partida din 1872 şi până în 1989, cele două echipe s-au întâlnit în fiecare primăvară, cu întreruperile cauzate de cele două războaie mondiale. Vreme de 100 de ani, dintre 1884 şi 1984, partida s-a desfăşurat sub egida British Home Championship, cu Ţara Galilor şi Irlanda de Nord incluse. Competiţia a avut o perioadă şi caracter oficial, contând pentru calificările Mondialelor din ‘50 şi ‘54 şi a Europeanului din ‘68.
Conflictele dintre ţări au sporit şi tensiunile din jurul partidelor de fotbal sau rugby, englezii fiind “alintaţi” cu apelativul Auld Enemy – Vechiul Duşman. În sportul cu balonul oval, prima ciocnire a avut loc în 1871, cu câteva luni înainte de meciul de fotbal.
Alte borne importante ale disputei
1902. Meciul din acest an va rămâne în istorie ca Dezastrul de pe Ibrox. O tribună a arenei din Glasgow s-a prăbuşit, 25 de suporteri au murit, peste 500 au fost răniţi, în ceea ce avea să fie prima tragedie pe un stadion de fotbal.
1928. Scoţienii au câştigat cu 5-1 pe Wembley, în faţa a 80.000 de spectatori, victorie la care s-au uitat decenii în şir ca la o icoană.
1961. Anglia s-a impus cu 9-3, cea mai mare diferenţă a derbyului. Portarul scoţian Frank Haffey, de voie, de nevoie, a emigrat în Australia, după acest meci.
1967. Scoţia revine cu o victorie cu 2-1, la un an după ce Anglia câştigase primul şi singurul Campionat Mondial din palmares. Motiv pentru scoţieni să îşi aroge titlul de “campioană mondială neoficială”.
1977. Cum relaţiile dintre Anglia şi Scoţia n-au fost dintre cele mai cordiale, ba dimpotrivă, tensiunile dintre cele două naţiuni au escaladat în acest an, când fanii scoţieni au invadat terenul după meci, au sfâşiat gazonul, au dărâmat barele porţilor, oferind un prin indiciu despre fenomenul ce avea să prindă contur sub denumirea huliganism.
1996. După întreruperea tradiţionalei confruntări anuale, Anglia şi Scoţia s-au reîntâlnit prima oară la Europeanul de fotbal găzduit tocmai de englezi. Cele două echipe au căzut în aceeaşi gurpă, deşi la un moment dat s-a pus în discuţie ca o astfel de posibilitate să fie eliminată de către UEFA. Imnul scoţienilor a fost acoperit de huiduelile fanilor Angliei, iar naţionala celor Trei Lei s-a impus cu 2-0, memorabil fiind golul marcat de Paul Gascoine. Scoţienii ar fi putut totuşi merge mai departe, dar au fost devansaţi de Olanda, după ce Portocala Mecanică a reuşit un gol contra Angliei în ultimul meci al grupei şi s-a calificat la golaveraj.
Aversiune de peste 2000 de ani
În anul 122, după invazia teritoriilor britanice de către romani, împăratul Hadrian a ridicat un zid pentru a separa coloniile engleze de triburile caledoniene, precursoarele poporului scoţian. Au urmat aproape două milenii de conflicte, tensiuni, neînţelegeri, care în cele din urmă au condus la referendumul din 2014, cetăţenii fiind rugaţi să-şi exprime acordul sau nu în legătură cu independenţa Scoţiei. 55,3 la sută s-au exprimat împotriva separării, aşa că Scoţia a rămas în graniţele Marii Britanii.
Meciul aceasta înseamnă totul. Rivalitatea e în sânge. Scoţienii îmi vorbesc şi-acum de victoria din ‘67 Mark Warburton, antrenorul englez al lui Glasgow Rangers