Halep, apărare sfâșiată de un ofițer antidoping: toate greșelile catastrofale ale Simonei, evidențiate

0
Publicat:

Simona Halep (32 de ani) a fost suspendată 4 ani de tribunalul Sport Resolutions și, încă de când s-a dat acest prim verdict, Adevărul a explicat aici că, pe baza dovezilor din dosar, constănțeanca e vinovată. Firește, „Simo“ și echipa ei de avocați contestă această concluzie la care au ajuns foarte mulți dintre cei care au studiat dosarul și acum așteptăm verdictul TAS.

Simona Halep a jucat ultimul meci pe 29 august 2022, în turul I de la US Open
Simona Halep a jucat ultimul meci pe 29 august 2022, în turul I de la US Open

Până să vedem dacă arbitrii de la Lausanne vor înțelege altceva din dosarul Halep, cazul a fost analizat de Sorin Văleanu, unul dintre cei mai experimentați ofițeri de control antidoping. Acesta a avut o intervenție în cadrul emisiunii „De vorbă cu Diaspora“, de la Radio Gold FM, moderată de Mihai Rusu și Alin Stanciu. Declarațiile sale de aici au fost preluate de prosport.ro.

Ce a spus Sorin Văleanu despre cazul de dopaj în care e implicată Halep?

*Sportivii ăștia foarte buni și antrenorii lor primesc de la federații o listă întreagă cu suplimente alimentare, care sunt controlate, verificate și au voie să le ia fără probleme. Dacă un sportiv decide să ia altceva decât suplimentele aprobate de federație sau ANAD (n.r. – Agenția Națională Antidoping), atunci o face pe riscul lui!

*Dacă, într-adevăr, un sportiv vrea să ia ceva nou, în momentul ăla trebuie să trimită la analize și așteaptă până vin analizele. Dacă analizele spun că poți să iei suplimentul, ia-l! Dar nu poți să iei ceva fără să fie analizat, ca după aia să spui că a fost infectată aia! Păi a cui e vina? Un sportiv care câștigă atât de mulți bani, de la el se poate pretinde să ceară aprobarea laboratoarelor atunci când ia ceva deosebit.

*Multe suplimente sunt foarte bune, dar nu au efectul pe care îl așteaptă sportivul. Și atunci încearcă altceva, substanțe care vin din țări care nu sunt controlate și au un efect mai bun! De ce au un efect mai bun? Pentru că sunt substanțe de doping. Pe cutie nu scrie niciodată. Dar având doping înăuntru sunt mai bune și sunt folosite de sportivi. Nu e voie ca un sportiv, indiferent ce spune antrenorul sau medicul, să ia ceva fără să fie analizat. Cine face treaba asta, face pe riscul său! Dacă, într-adevăr, sportivul crede că acel cineva e de vină, e problema lui ce face cu firma sau persoana respectivă. Dar, repet, nu se va putea transfera vina unui sportiv dopat pe antrenor sau pe un vânzător de substanțe dopante.

Adevărul, confirmat de declarațiile lui Văleanu

Site-ul prosport.ro a prezentat un scurt CV al lui Sorin Văleanu pentru a demonstra că acesta știe ce spune. Concret, Văleanu colaborează cu 30 de federații internaționale și a efectuat peste 12.000 de controale antidoping la campionate mondiale și europene, plus 6.000 de controale în afara competițiilor.

Declarațiile lui de mai sus confirmă ce a scris Adevărul, în mod repetat. În două privințe. În primul rând, degeaba au crezut unii că declarația lui Mouratoglou la TAS o va absolvi pe Simona de orice vină. Nu există așa ceva, după cum Adevărul a explicat aici.

Apoi, „Simo“ a dat în judecată, recent, firma care a produs suplimentul contaminat cu Roxadustat. Și în această privință, românca are șanse infime de a obține vreun cent drept despăgubire după ce parcurgem declarațiile date mai sus de Sorin Văleanu. Și ele vin în continuarea unui articol publicat de Adevărul despre demersul Simonei, sortit eșecului.

Simona avea șansa de a se alege cu o suspendare mai mică

În continuarea intervenției sale la Gold FM, Sorin Văleanu a atins și un alt punct important al cazului de dopaj în care e implicată Halep. Concret, acesta a pomenit de șansa ratată de „Simo“, când povestea cu dopajul a apărut prima dată în atenția publicului.

De obicei, se întâmplă în felul următor. Un sportiv care e prins cu doping spune: <<Eu n-am luat niciodată nimic!>>. În momentul ăla e întrebat dacă se deschide și proba B. Dacă recunoaște că s-a dopat, totul se încheie, se merge mai departe și se dictează o pedeapsă. Dacă sportivul spune: <<Da, deschideți-o, eu sunt sigur că n-am luat nimic!>>, se deschide, se analizează și se ajunge la aceeași concluzie, dacă în corpul său e doping. Dacă un sportiv pornește însă de la început pe altă cale și spune: <<Recunosc, a fost o greșeală de-a mea, îmi pare rău>>, situația se schimbă imediat. Au fost multe cazuri în care sportivii care și-au recunoscut vina de la început au primit o pedeapsă mai mică“, a explicat Sorin Văleanu.

Adevărul a scris, încă din 8 decembrie 2023, despre această oportunitate ratată de Halep, de a negocia cu ITIA pentru a se alege cu o suspendare mai mică. Din păcate, încăpățânarea Simonei a costat-o enorm, ea ajungând, astăzi, în situația unei foste jucătoare de tenis și cu imaginea „pătată“ definitiv.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite