FOTO VIDEO Turul Franţei - Etapa a 2-a - Agitaţie şi atacuri ale favoriţilor. Jan Bakelants câştigă etapa şi tricoul galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jan Bakelants şi-a adjuecat victoria în etapa a 2-a
Jan Bakelants şi-a adjuecat victoria în etapa a 2-a

Etapa a doua a celei de-a 100-a ediţii a Turului Franţei la ciclism s-a desfăşurat pe teren corsican, între Bastia şi Ajaccio. O etapă cu o serie de căţărări care au făcut diferenţa, iar la final belgianul Jan Bakelants de la RadioShack şi-a adjudecat etapa de 156 de kilometri şi tricoul galben.

Etapa se anunţa una agitată şi care nu se va termina la un sprint masiv, din cauza celor patru căţărări de pe parcurs. La kilometrul 70 Col de Bellagranajo de categoria a 3-a, la kilometrul 85 Col de la Serra de categoria a 3-a, Col de Vizzavona la kilometrul 95,5, de categoria a 2-a şi Cote du Salario cu 12 kilometri înainte de final, de categoria a 3-a. Acestea au fost căţărările care au făcut diferenţa şi l-au trimis pe Marcel Kittel, tricoul galben după prima etapă, într-un grup de întârziaţi.

Evadarea etapei a fost cea a lui Lars Boom (Belkin), David Veilleux (Europcar), Blel Kadri (AG2R) şi Ruben Perez, de la Euskaltel. Cei patru au încercat să facă o diferenţă mai mare de pluton, dar într-o asemenea etapă nimeni nu a dorit să rişte ca evadarea să ajungă la final. La finalul primei căţărări a zilei, evadaţii au avut un avantaj de două minute. Pe a doua căţărare, plutonul stabilizase avansul celor patru la un minut şi 15 secunde, iar Kadri a încercat să scape de balastul colegilor de evadare, dar nu a reuşit să se depărteze la mai mult de 30 de secunde.

image

Final cu atac de la Pierre Rolland şi Chris Froome

În timp ce sprinterii rămâneau sigur în urmă, fără să depună eforturi care să-i coste în etapele următoare, cel mai bun căţărător al echipei Europcar, Pierre Rolland, câştigător de etapă pe mitica ascensiune Alpe d'Huez, a încercat să evadeze. Dar un asemenea rutier nu poate fi lăsat prea mult timp în faţă, aşa că echipa Sky a trecut la trena plutonului, împreună cu BMC-ul lui Philippe Gilbert, considerat favoritul etapei.

rolland

Pierre Rolland, în fruntea cursei FOTO Reuters

Cu 12 kilometri înainte de final, plutonul s-a trezit cu adevărat la viaţă, atacuri fiind încercate de Richie Porte, Cadel Evans, Alejandro Valverde şi chiar de favoritului Turului, Chris Froome. În etapa a 2-a însă favoriţii se neutralizează între ei.

Finalul etapei i-a avut în faţă pe Jan Bakelants, Jakob Fuglsang, Jon Izaguirre, Manuele Mori de la Lampre, veteranul Sylvain Chavanel şi Juan Antonio Flecha. Bakelants i-a lăsat în urmă.

Cea mai importantă victorie pentru Bakelants

Potrivit site-ului oficial al Turului Franţei, Jan Bakelants a declarat că „pe final ştiam că o să se întâmple. Ştiam că voi lua şi tricoul galben şi era incredibil. Poate va fi prima şi ultima oară în carieră, dar astăzi trebuia să iau tricoul. Mi-am zis că va fi cea mai frumoasă zi din viaţa mea. E incredibil să iau tricoul galben şi să dau ceva înapoi echipei, după tot anul acesta mizerabil”, a declarat Bakelants.

Belgianul este la cea mai mare victorie a carierei. Anul acesta a mai fost doar pe locul 3 în Turul Luxemburgului şi la Campionatele Naţionale. De asemenea, este prima victorie din 2008, când şi-a adjuecat Tour D'Avenir. 

Niciun favorit nu a fost întârziat. Au fost grupuri de întârziaţi la 4 minute, 5 minute şi 39 de secunde, 12 minute şi 17 minute, ultimul fiind cel al sprinterilor.

Ultimii kilometri ai etapei, într-un material video

Clasamentul etapei a doua / Bastia - Ajaccio

  • Jan Bakelants - Belgia - RadioShack
  • Peter Sagan - Slovacia - Cannondale
  • Michal Kwiatkowski - Polonia - Omega Pharma
  • Davide Cimolai - Italia - Lampre
  • Edvald Boasson Hagen - Norvegia - Sky
  • Julien Simon - Franţa - Sojasun
  • Francesco Gavazzi - Italia - Astana
  • Daryl Impey - Africa de Sud - Orica
  • Daniele Bennati - Italia - Saxo Tinkoff
  • Sergey Lagutin - Uzbekistan - Vacansoleil

Clasamentul general

  • Jan Bakelants - Belgia - RadioShack

La o secundă distanţă

2. Peter Sagan - Slovacia - Cannondale

3. Michal Kwiatkowski - Polonia - Omega Pharma

4. Davide Cimolai - Italia - Lampre
5. Edvald Boasson Hagen - Norvegia - Sky
6. Julien Simon - Franţa - Sojasun
7. Francesco Gavazzi - Italia - Astana
8. Daryl Impey - Africa de Sud - Orica
9. Daniele Bennati - Italia - Saxo Tinkoff
10. Sergey Lagutin - Uzbekistan - Vacansoleil

Clasamentul pe puncte - Marcel Kittel (tricou verde)
Clasamentul căţărătorilor - Pierre Rolland (tricou alb cu buline roşii)
Clasamentul tinerilor - Michal Kwiatkowski (tricou alb)

Următoarea etapă

Este ultima din Corsica, între Ajaccio şi Calvi. Va aduce un traseu valonat, cu o căţărare de categoria a 2-a cu aproape 10 kilometri înainte de final - Col de Marsolino. Căţărarea are doar 3,3 kilometri, dar o pantă medie de 8,1%, ceea ce o va face dificilă pentru sprinteri şi potrivită pentru specialişti ai curselor clasice, cum ar fi Philippe Gilbert. Cel mai probabil nu vom vedea un finish care să favorizeze sprinterii, ci o evadare târzie. 

Pe Marsolino vom putea asista, de asemenea, şi la atacuri surpriză ale favoriţilor, care-şi încălzesc gambele pentru probele mai dure din următoarele trei săptămâni. Deoarece nu mai sunt mulţi kilometri până la finish, efortul nu se va depune pe termen lung. 

Etapa are doar 145 de kilometri, deci va fi energică, cu evadări timpurii şi probabil un pluton care va încerca să controleze avansul evadaţilor. 

image

Rezumatul etapei


EN - Summary - Stage 2 (Bastia > Ajaccio) de tourdefrance

Imaginea etapei


EN - Image of the day - Stage 2 (Bastia > Ajaccio) de tourdefrance

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite