Fotbalul românesc, conectat la aparate: „Vor rămâne trei echipe!“. Ce pierderi se anunţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu se va relua acest sezon, se va pierde o bucată importantă din drepturile TV şi va urma falimentul pentru multe formaţii.

Ultimele partide din Liga I s-au disputat în intervalul 6-9 martie şi, deşi sună apocaliptic, aceste meciuri riscă să fi marcat încheierea definitivă a activităţii pentru unele echipe!

În acest moment, sunt două variante pentru reluarea campionatului. Prima prevede disputarea meciurilor începând cu 16 mai, iar cealaltă ar da drumul la jocuri şi mai târziu, la 13 iunie. În al doilea scenariu, am asista la nişte întreceri comprimate în primele trei ligi, scopul fiind încheierea sezonului cu orice preţ. Din păcate, o a treia variantă despre care, deocamdată, nu s-a vorbit, în mod oficial, ar aduce oprirea definitivă a actualei stagiuni! Dacă pandemia nu va fi ţinută sub control, sportul, la nivel mondial, nu se va relua mai devreme de lunile septembrie, octombrie.

Pentru fotbalul românesc, o asemenea situaţie ar echivala cu un dezastru. Şi ar aduce falimentul pentru multe formaţii. O analiză a acestui scenariu numai la nivelul Ligii I ne arată efectele sale devastatoare. Pentru acest sezon, cele 14 formaţii din Liga I au încasat deja, integral, suma cuvenită pentru drepturile TV: 28 de milioane de euro fără TVA. Dacă sezonul nu se va relua, în condiţiile în care mai e de jucat cam un sfert din el, atunci ce au încasat în plus echipele pentru acest campionat va fi scăzut din banii pentru drepturile TV din sezonul următor! Adică, formaţiile din Liga I vor pierde vreo 7,5 milioane de euro!

Un asemenea deficit bugetar ar însemna moartea unor grupări unde între 50 şi 85 la sută din încasări sunt din drepturile TV. De aceea, oficialul celor de la Dinamo, Florin Prunea, a vorbit la Telekom Sport despre un viitor terifiant. 

„Eu zic că nu mai jucăm în acest an competiţional. Situaţia ar putea fi mai grea decât ne închipuim, au venit foarte mulţi români din străinătate, n-au putut fi testaţi toţi, e posibil să apară foarte multe cazuri de îmbolnăviri într-un timp scurt şi sistemul medical să intre într-un blocaj. Şi atunci situaţia asta de criză se va prelungi. Să sperăm că nu va fi aşa, dar în celelalte ţări cam asta a fost scenariul. Se vor schimba multe după nenorocirea asta. Dacă nu se dau banii din drepturile TV, se va pune lacătul pe Liga I. Chiar dacă televiziunile au virat banii către Ligă, cum vor fi împărţiţi? Ce număr de jocuri iei în calcul, ce clasament? Vor fi probleme mari şi în campionatul viitor, fiindcă foarte puţine cluburi îşi pot continua activitatea, maximum trei. Restul? Lacătul, închise, din păcate! Iar la cele care vor rezista, cine va câştiga un salariu de 2.000 de euro pe lună va fi un fotbalist fericit“, a spus Prunea.

Dacă nu se joacă fotbal, echipa moare. Jucătorii trebuie să înţeleagă că se poate trăi şi cu 3.000 de euro pe lună, nu doar cu 30.000. Valeriu Iftime finanţator FC Botoşani  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite