Fotbalist în Epoca de Aur: cum a ratat Rodion Cămătaru șansa unui transfer în Portugalia, deși Lisabona s-a rugat de Ceaușescu

0
Publicat:

Regimul comunist nu permitea transferul fotbaliștilor la grupări din străinătate, astfel că toți marii jucători au fost nevoiți să joace doar în campionatul intern.

Rodion Cămătaru
Rodion Cămătaru

Mario Soares, președintele Republicii Portugheze, a intervenit în anul 1986 pe lângă Nicolae Ceaușescu să aprobe transferul fotbalistului Rodin Cămătaru la cererea cluburilor Sport Lisabona și Benfica. „Domnule președinte, aș dori, înainte de toate, să vă rog să mă scuzați că vă scriu din nou într-o problemă care a făcut deja obiectul unei scrisori pe care v-am adresat-o cu ceva timp în urmă. Este vorba de transferul jucătorului de forbal Rodion Cămătaru, care a acceptat să facă parte din Clubul portughez Sport Lisabona și Benfica și a cărui plecare din România pare să întâmpine unele dificultăți. (...) Îmi permit să solicit bunele Dumneavoastră oficii pe lângă autoritățile competente pentru a găsi o soluție favorabilă și urgentă cererii referitoare la transferul domnului Cămătaru, întrucât campionatul trebuie să înceapă peste câteva săptămâni“.

Documentul, aflat la Arhivele Naționale, a fost descoperit și făcut public de cercetătorul Ștefan Bosomitu de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Rodion Cămătaru a mai ratat și transferul la Kaiserslautern în anul 1983.

image

„Gheata de Aur a Europei“

Născut la Strehaia, județul Mehedinți, Rodion Cămătaru a îmbrăcat la nivel de seniori tricoul echipelor Universitatea Craiova (1974-1986), Dinamo București (1986-1989), Charleroi (1989-90) și Heerenveen (1990-1993).

A fost de două ori campion al României și a cucerit de patru ori Cupa României cu Universitatea, iar în 1987 a devenit „Gheata de Aur a Europei“ pe când juca la Dinamo. Doar în primul eșalon din România, are 198 de goluri reușite în 378 de meciuri.

Doriți de marile cluburi, refuzați de comuniști

Nu este singurul fotbalist care a ratat transferuri de top în timpul regimului comunist. conform site-ului www.primul11.ro, pentru Nicolae Dobrin, însuși Santiago Bernabeu a insistat să îl transfere la Real Madrid. La începutul anilor ’80, Ilie Balaci a fost ofertat atât de AC Milan, cât și de Juventus, două cluburi uriașe din Italia, însă fostul mare fotbalist al Universității Craiova a ales formația din Milano. Chiar și așa, regimul de la acea vreme nu permitea transferuri în străinătate, astfel că „Minunea Blondă“ și-a petrecut întreaga carieră în țara natală.

Nicolae Dobrin
Nicolae Dobrin

Liță Dumitru a simțit și el pe propria piele regimul autoritar, atunci când a avut o ofertă concretă de la FC Barcelona. Florea Dumitrache a fost unul dintre cei mai tehnici fotbaliști români din istorie, iar acest lucru nu avea cum să rămână neobservat și de cluburile mari din Europa. Juventus l-a dorit, însă nu s-a realizat niciodată transferul.

În anul 1979, Cornel Dinu putea semna cu Bayern. Un român la 31 de ani, Dinu ar fi venit în Germania în locul lui Franz Beckenbauer. În presa sportivă din Germania apăruse fotografia cu un fotbalist român, care pe tricou avea numărul 6 și-l vedeam din profil. În știre se scria că Dinu avea oferta de la celebrul club bavarez pentru postul pe care ei îl considerau cel mai important într-o echipă, cel cu numărul 6.

Gheorghe Hagi a ratat, la rândul său, transferul de la Steaua la Juventus în anul 1988.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite